Savjet CBCG: Finansijski sistem stabilan uz umjereni rizik

Savjet Centralne banke Crne Gore usvojio je Izvještaj guvernera o poslovanju i sprovođenju politike te institucije za decembar prošle godine, u kome je konstatovano da su sve aktivnosti u tom periodu realizovane u skladu sa planiranim obavezama.
Objavljeno: 31. 01. 2017 - 17:42 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako prenosi Mina-business, obeveze su ranije utvrđene Programom rada Centralne banke za 2016. godinu.

- Savjet je analizirao i ocijenio uticaj potencijalnih rizika iz makroekonomskog okruženja i unutar finansijskog sistema na stanje finansijske stabilnosti i zaključio da je finansijski sistem stabilan, a nivo sistemskog rizika umjeren. Savjet je donio Odluku o vođenju posebne evidencije o tekućim i kapitalnim poslovima sa inostranstvom i dostavljanju podataka o tim poslovima CBCG. Ovom odlukom se, u odnosu na dosadašnje pravno rješenje, povećava obuhvat podataka, uvodi kvartalno izvještavanje, elektronskim putem - navodi se u saopštenju.

Kako navode, ovako će se pojednostaviti način dostavljanja, te doprinijeti povećanju kvaliteta podataka za potrebe sastavljanja platnog bilansa zemlje, kao i implementacija regulative i ispunjenje zahtjeva iz Poglavlja 18 - Statistika.

Izvor: Mina-business

Komentari: 0

Novi komentar