Napravljen posljednji Rols-Rojs "Phantom VII"

U Rols Rojsu su, ručno kao i do sada, napravili posljednji primjerak svog ultraluksuznog modela "Phantom VII" koji se u svom sedmom izdanju suštinski nije mijenjao od 2003. godine.
Objavljeno: 01. 02. 2017 - 12:25 Promjenite veličinu teksta: A A A

Rols Rojs "Phantom VII" proizvodio se od 2003. godine, što se u vremenu sve kraćih vremenskih intervala između predstavljanja novih modela može učiniti enormno dugim periodom, ali je 14 godina proizvodnje u ovom slučaju zanemarljivo, jer se "Phantom VI" proizvodio od 1968. do 1991. godine.

Zlobnici kažu da je Rols Rojs "Phantom VI" proizvodio (pre)dugo iz jednog jedinog razloga: nedostatka finansija za razvoj novog modela. Ako je i istina, problem s finansijama nestao je kada je Rols Rojs došao pod okrilje BMW-a.

Kako god, posljednji "Phantom VII" koji možete vidjeti na fotografijama naručio je neimenovani pasionirani kolekcionar Rols Rojs automobila. Automobil je obojen velvet plavom bojom, zasnovan je na platformi s povećanim međuosovinskim rastojanjem (3.820 mm) i tematski slavi brodska prekookeanska putovanja iz prve polovine dvadesetog vijeka. Količinom jedinstvenih naručenih detalja u RR-u su po ko zna koji put pokazali svoje skoro pa beskrajne mogućnosti personifikacije automobila prema želji kupca. Suvišno je i spominjati perfekcionizam i preciznost prilikom sklapanja i najmanjeg detalja na automobilu koji se i dalje smatra najluksuznijom mogućom opcijom putovanja na četiri točka. 

Bez obzira na međuosovinsko rastojanje, "Phantom VII" pokreće BMW-ov 6,75-litarski V12 motor koji raspolaže sa 460 KS i 720 Nm najvećeg obrtnog momenta. Od 2012. godine za prenos snage zadužen je 8-stepeni automatski ZF-ov mjenjač. U BMW-u su svojevremeno razmišljali i o 9-litarskom V16 motoru koji je trebao biti prvi i jedini motor dostojan "Phantom"-a, ali je ideja na kraju ipak odbačena.

Osma generacija "Phantom"-a koju će krasiti nova aluminijska karoserija, za koju u RR-u tvrde da će biti znatno lakša od dosadašnje, do svojih bi prvih kupaca trebalo da stigne naredne godine.

 

klix.ba

Komentari: 0

Novi komentar