Volvo doživio sunovrat

Švedska kompanija Volvo, drugi najveći proizvođač kamiona u svijetu, u 2016. godini zabilježila je oštar pad profita zbog vrlo slabe prodaje u Sjevernoj Americi.
Objavljeno: 01. 02. 2017 - 13:06 Promjenite veličinu teksta: A A A

Volvo je naveo u saopštenju da je neto dobit za prošlu godinu pala za 12,4 posto, na 13,2 milijarde kruna (1,4 milijarde eura), prenosi agencija Frans pres.

Ukupni prihodi grupe manji su za tri procenta, i iznose 301,9 milijardi kruna. 

"Pad je prvenstveno posljedica usporavanja na sjevernoameričkom tržištu kamiona, što je djelimično kompenzovala poboljšana tražnja za proizvodima grupacije u Evropi i Aziji", piše u saopštenju. 

Dok su prihodi u Evropi porasli za devet odsto i u Aziji za četiri procenta, u Sjevernoj Americi su pali za 21, a u Južnoj Americi za 11 odsto. 

"U Evropi će tražnja za kamionima i dalje biti visoka zahvaljujući dobrom obimu prevoza tereta u kombinaciji sa niskim cijenama goriva i kamatnim stopama koje podržavaju profitabilnost naših kupaca", izjavio je izvršni direktor Volva, Martin Lundstedt. 

Prema njegovim riječima, Volvo Kamioni su podigli svoj tržišni udio na "istorijski visok nivo" od 16,9 odsto, dok je udio njegovog ogranka Reno Kamiona malo splasnuo u odnosu na prethodnu godinu, na 8,1 posto.

B92

Komentari: 0

Novi komentar