Ej živote, lutalico!

Političkoj grupaciji Demokratski front se mora priznati da su se baš naputovali u zadnjih par mjeseci. Te svaki čas do Vučića, svaki čas do Rusije, pa još ekonomska klasa, pa tvrdi oni avionski „sicevi“, pa i usko između sjedišta, žuljaju koljena, trne zadnji dio leđa...Zaista se svašta čovjeku po životu natovari.
Objavljeno: 05. 02. 2017 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

A u stvari, ti ljudi iz DF –a su samo išli da traže investitore. Bar je tako utvrđena ta misija putovanja do Groznog i nazad. Sa sve kesama sa poklonima koje su, po povratku, morali da pokazuju carini na tivatskom aerodromu. Plus, ruske šubare, koje baš i nisu morali da pokazuju, ali su voljeli da stave do znanja posmatračima kako su bili u posjeti “majčici” Rusiji. A za ona putovanja do Srbije, to je bilo samo da se zahvale. I bilo im je baš važno, jer im je srpski premijer nešto pomogao. Mada, o tome šta, kako i koliko im je pomogao za sada je to totalna enigma. No, pustimo tu priču, važno je da su se oni zahvalili. I tako svaki čas. Za svaki slučaj.

mandic3D.o.o. Demokratski front: Politička grupacija Demokratski front, zaista, raspolaže nizom iznenađenja. I nema to veze sa onim šatorima na sred glavne gradske ulice, niti sa blokadom saobraćaja za žitelje glavnog grada, niti sa bilo kakvim težinjanjem po životu ovdašnjih stanovnika, a nema veze ni sa pečenjem prasića. Nema to veze ni sa životom sa stalnom njihovom prijetnjom koja se isporučivala svake večeri kad bi im se sakupilo nešto više od dvjesta druga, a oni to pretvaraili u par hiljada, po uzoru na najbolje dijelove tradicije nacionalističkog prebrojavanja i uobičajene militarističke terminogije. Ništa to nema veze.  

Ovdje se, doslovce, radi o potrazi za investitorima. Doduše, ne baš u centralnoj Rusiji, nego u Čečeniji. I ne baš zbog Srba iz Crne Gore, već zbog nekih predstavnika Bošnjaka iz te iste, kako se već zove, Crne Gore. No, biće da su sve to nijanse ili prevazilaženje „nesporazuma iz prošlosti“ , a kako je to bar prema uvjerenju i formulaciji definisao Andrija Mandić. Svejedno, sada investicije predstavljaju jedini prioritet.

Ukoliko, ovom prilikom, nekom padne na pamet ona stara srpska narodna „prvo da vidim pare, brale“, nemojte mnogo sa tim da se opterećujete. To je samo stvar najobičnije bilateralne saradnje. A pare i brale, bez obzira na vjeroispovjest, imaju svoj krajnji cilj i mjesto.

Doduše, cijela stvar tu malo postaje zamršena. Jer, glavni akteri ovog događaja, bar prema parametrima demokratskog rasuđivanja, nisu nikada do sada zaslužili ni približno apsolutno, a ni iole većinsko povjerenje naroda iz države iz koje dolaze. Samim tim, njihov angažman u korist države iz koje dolaze je vrlo upitan. Doduše, lične koriste od tog angažmana niko ne dovodi u pitanje, ali to je već sasvim lična stvar, koja se te države iz koje dolaze tiče samo u sferi uredno plaćenog poreza.  Ili bi bar tako trebalo da bude.

Rusi znaju sve:. Svejedno, ono što je nepobitno je da su se lideri Demokratskog fronta u zadnja dva mjeseca baš rastrčali, te samim tim ispisali sasvim izvjesnu kilometražu.

Tek, sa jednog od skorašnjih putovanja stigla je vijest sljedeće sadržine:

“Zamjenik šefa ruske diplomatije Aleksej Meškov sastao se u Moskvi sa liderima crnogorskog Demokratskog fronta Milanom Kneževićem i Andrijom Mandićem, na njihov zahtjev, saopštilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova, a prenosi Interfax.”

Zapravo, a bar prema razumjevanju elementarnog štiva, ta mala napomena “na njihov zahtjev”, sasvim je dovoljno uputstvo koje u svijetu diplomatije ima jasno određenje. Doduše, to tumačenje nije za neko hvalisanje DF-a, no, aj sad…Bila je rabota.

A u te rabote što su bile, naročito je zanimljiva ona Vikiliks definicija iz 2012. godine, “Prozapadni srpski nacionalista u Crnoj Gori”, prikačena uz ime Andrije Mandića. Jer, putovalo se i na drugu stranu. Pravac, Amerika. A oni avionski “sicevi” su bili isto tako tvrdi, razmak između sjedišta u ekonomskoj klasi takođe nevelik, žuljala su koljena, trnuo je zadnji dio leđa…Doduše, epilog te priče je završio kao debakl, no kako je ono otpozadi od silnih putovanja utrnulo, valjda je prošlo bez velikih emocija… Mada, što znam, nisam se baš toliko naputovao.

mandic4Nego, znaju to Rusi. U stvari, Rusi znaju sve.   

I ono o zahvalnosti prema Srbiji, naročito kad je “zaštita srpskih ustanova kulture u Crnoj Gori” u pitanju. A znaju sve i o tome koliko će predstavnici Srba u Crnoj Gori odbraniti Crnogorce u Srbiji. A znaju ponešto i o tome koliko su stalni kontakti  sa Rusijom važni za jednu opozicionu stranku iz Crne Gore, kojoj je preča druga država od one iz koje potiču. A znaju i šta su ruski nacionalisti tražili na teritoriji Crne Gore. A i Srbije. Tek su to dobro znali. No, kao što je već rečeno, Rusi znaju sve. Čak, pravo je čudo, ništa im ne može promać’. No, svakom svoje.

A i biće da je država Crna Gora svojim nečinjenjem neophodnih državnih stvari zaslužila ovakav DF. A i da je zaslužila da gleda kako se jedan ljubomorni lider opozicije nadmeće sa drugim, samo zato što jedan zna ruski, a ovaj nema pojma.

Mada, na kraju krajeva, svi zajedno, “kad sve se desi i prođe”, uvijek ćemo imati ta opoziciona putovanja. Uz konačni epilog.

Ej živote, lutalico…

Željko VUKMIROVIĆ

 

 

Komentari: 31

Keka

05. 02. 2017 - 00:21

Jesenjin bi se zastidio od stiha novinara.Nevidjeni talenat.Taman je ka pomenuti.Ne zna se ko su vece seljacine u CG.Pozicija ili opozicija.Dobro im pogledajte face.Kao da su iskocili iz prvih scena Kjubrikove odiseje.
Tesla

05. 02. 2017 - 00:25

Mislim da su dotakli dno dna.Za normalne politicare,osobe koje imaju porodice,prijatelje,onda dostojanstvo itd. Df je najveca mora i kanalizacija morala,kako ljudskog tako i politickog.Sto veli moj djed:ovakvi su na golom otoku imali poseban tretmam od kojeg ti se krv ledila.Ali eto,doslo je vrijeme kad jedan propali cetnik/politicar sa trecerazrednim pjesnikom i pajtasem zelenasem, traze pomoc od Cecenskih terorista i Rusije koja takve kao oni zatvara po Sibiru ili uranijom po kratkom otruje.A DFu je strasno lose:ne pise im se dobro pa zele jedan haos ili rat,unajmanju ruku vjerski sukob jer eto,gle cuda,u poslednjoj sekundi su probali da pomire zaracene strane a da to one nisu znale.To ti je ono kao kad "mi smo par samo ona to ne zna".
@ ZA TESLU

05. 02. 2017 - 02:32

NIJESU JOS DOTAKLI DNO.TO CE SE DESITI KAD KONTAKTIRAJU NEKOGA IZ ISILa I KOLIKO GOD VAM SE TO CINI NEMOGUCE I TO CE SE DESITI.
DF

05. 02. 2017 - 09:39

Ako su oni ikog u CG impreionirali onda smo svi zajedno dotakli dno dna.
Torsades

05. 02. 2017 - 11:13

A đe je ono "gospoče", prof. Lekić ? Da li će se on ikad izviniti što je bio lider ovakve družine ?
On ..... ?

05. 02. 2017 - 12:20

Profesor i to La Sapienze. Hahahaaxaxaxaxax jesu li ga to Medo i vojvoda unaprjedili.
Crnogorka

05. 02. 2017 - 01:01

DF-ovci su najgora moguca stranka! Koriste razne malverzacije da bi zavarali glasace,nekulturni su... Zarad sopstvenih interesa su spremni na sve i svasta.. Treba ih ukloniti sa politicke scene!
akrobata

05. 02. 2017 - 04:42

Na koji način mislite da nekog uklonite?, pa prvo oni sve rade legalno a onda zatim i patriotski za svačije dobro no vi to još ne vidite
Tesla

05. 02. 2017 - 10:42

Ako ti je legalno prizivanje na haos, terorizam, zelenastvo, rusenje drzave, ubistvo premijera, uzdizanje cetnistva, otvorena prodaja drzave Rusima i njihovim interesima, surovanje sa Cecenskim teroristima, potpaljivanje medjuvjerskih netrpeljivosti, ulicarsko ponasanje na televiziji i skupstini, otvoreno sirenje lazi kako u CG tako i vani, itd itd. Ako ti je sve ovo legalno i patriotski onda bih, da sam na tvom mjestu, dobro se zapitao kao prvo: da ne zivis u pogresnoj drzavi i dali si 100% pri pameti.
CRNOGORSKI 007

16. 02. 2017 - 10:33

MA STA NAS BRIGA KO SU ONI I STA RADE,PITAM SE DJE JE DRZAVA DA ELEMINISE SVAKOGA KO PODRIVA TEMELJE CG I GRADJANSKI MIR,IZLEDA DA ONA RADI SAMO ONO STO JOJ GODI ZARAD OCUVANJA VLASTI.DOSTA JE TOGA VISE.
cetinje10

05. 02. 2017 - 06:14

Dobro su nasi djedovi rekli,kuku onom koga Srbija hrani i Rusija brani...Jednom izrod uvijek,izdajica-ta partija je sazdana genetski tako,,sto je za nauku nepojmljivo,,za ispitivanje...
Toto

05. 02. 2017 - 11:19

А што се више вас преселило у Србију него што је остало овде? А, Цетињанине?
Ulli

05. 02. 2017 - 11:28

Cetinjani bi prije nego što nekoga proglase izdajnikom trebali da se sjete svojih zlatnih vremena pod Italijanima u Drugom svjetskom ratu.
Ct 2017

05. 02. 2017 - 16:36

Tačno tako, ali polovično istinito. Ti špijuni su isti oni koji izdadoše k. Nikolu i išćeraše ga da bi zasjeli na tron Petrovića utulili Crnu Goru, doveli karađorđeviće i spc. Treba da znaš u 2 svjetskom ratu četnici su kolaboranti fašistički. Ta se loza i dan danas prožima u DF-u. Može li ovo admine? Hvala
neso

05. 02. 2017 - 06:19

JEDINO NAŠA OPOZICIJA NIJE ZBOG SVOJIH LIČNUH INTERESA LIDERA USPJELA DA PROMIJENI VLAST, BEZ ČEGA NEMA DEMOKRATIJE.
Pero

05. 02. 2017 - 07:59

Od 2006 Crno Gora je samostalna.Vlast je oyezala godinama.Sto su cekali godinama?Da se zaostri situacija u svijetu.Da se pobijemo izmedju sebe ko je za NATO a ko protiv.Kao sto smo se zamalo oko samoatalne pobili.Vlast je mnogo gora od opozicije ili je to jedno isto sto je itekako moguce.Nece se dugo cekati kada se arhivi otvore da vidite sto se stvarno desavalo.
Tesla

05. 02. 2017 - 09:13

Nije pitanje samo nato.U CG zele na silu da nametnu vlast mimo volje naroda.Radi se na tome po svaku cijenu pa ako treba i da pane krv.Koliko je opasno bilo moze se vidjeti po izjavama sa raznih politickih adresa u svijetu.Jedino nasa "demokratska i gradjanska" opozicija cuti.Skandaslozno!!Kud daju pogresan signal prema gradjanima CG,sto opet izaziva revolt i gle cuda DPS opet ima profit od toga,to opet prikazuju se u svijetu kao nepouzdan partner.Znaci sve gore od goreg.I na kraju ti isti igraci pokusavaju,kao finale,preko vjerskih ustanova,glavara itd. da naprave ono sto ni u 90im godinama u CG nije uspjelo.Eto sto je u stanju ova grupica da uradi.Ipak smatram da smo mi u CG mnogo pametniji i mudriji od ovih prodanih dusa.Kako vidim DF&Co upada u svoju zamku koju je drugima spremio.
Nikola

05. 02. 2017 - 10:34

Ne postoji gora vlast, postoji samo nesposobna opozicija. Jer ovo sto je ova vlast ovoliko dugo na sceni govori o tome koliko opozicija gleda iskljucivo svoje interese i da je iole bolja i za narod odavno bi zamijenili ovu vlast...
Tesla

05. 02. 2017 - 12:26

Bas tako Nikola.Nije vlast tako odlicna koliko je opozicija katastrofalna.Da moze bolje to je cinjenica, ali,opozicija nema nista normalno na repertoaru.Kad ih slusam i pri tom zatvorim oci imam osjecaj da se nalazim na nekoj tribini ili mitingu iz 90ih.
Nikola

05. 02. 2017 - 14:32

Upravo tako Tesla, evolucija svijesti se nije na tu stranu desila... U sustini njima je bolje,primaju plate a bas nista ne rade. Cini mi se da im je i strategija da ne dodju na vlast jer bi onda ipak malo rukave morali zavrnut. Ovako ne moraju ni u parlament, a mi gradjani ih ipak placamo...
Pero

05. 02. 2017 - 15:03

DPS je najvise odgovorna zasto Cg nije jos u NATOu.Oni su drzali vlast sve ove godine.Pa zar nije i vilkiliks potvrdio iz Podgorice da je i vojvoda Mandic u razgovoru sa americkim ambasadorom bio za to.Znaci DPS je znao da im je NATO posljednja sansa da od zapada dobiju politicku amnestiju za sve sto su godinama radili.I onda naredjuju vojvodi Mandicu i druzini da budu protiv NATOA Sve to je ptaceno velikim loboranjem najcesce od drzavnih para.Eto to je sva istina o dugovjecnosti DPSa.
CRNOGORSKI 007

16. 02. 2017 - 10:35

U PRAVU SI,MESTO DA STITEDRZAVU ,ONI SVE RADE ZARAD OCUVANJA VLASTI.KAD BUDE BAS GUSTO PRODACE I NAS.
Mihailo,Bgd

05. 02. 2017 - 09:30

SUDBINA JE SVAKOG IDAJNIKA,POTUCANJE OD MILA DO NEDRGA "IZDAJA JE SRAMOTA DUŽA OD ŽIVOTA"
Mišo

05. 02. 2017 - 09:45

Kažu da je vojvoda Toma Šljivovica ovećao vojvodi Mandiću da će ga pomilovati ako da Crnogorci ćorkiraju. Jedino nije siguran hoće li to Crnogorci odobriti. Možda, kaže Toma, Mandić ipak odguli desetak godina u Spužu?
=

05. 02. 2017 - 10:26

Slika ka da zbori-kad bi ....... imali isti ukus i ponos ljudi se ne bi razlikovali od ovih sa najgornje slike.
Za akrobatu

05. 02. 2017 - 10:31

Ta njihova "legalnost"mogla bi da dovede do velike nesreće u Crnoj Gori, a to priznaćete nebi valjalo nikom. Njihovi politički zahvati koliko su smiješni toliko mogu biti i veoma opasni. Normalan građanin se posle svih ovih dešavanja pita zašto vlast toleriše njihov otvoreni rad protiv Crne Gore. Ali ajde da kažemo da mi obični ljudi neznamo ništa o visokoj politici, ali Dara je pretjerala mjeru. Istini za volju nijesu oni toliko značajni, da bi se o njima pisalo. Oni su počeli da dobijaju krila onog trenutka kada je Krivokapić izdao, a izdao je ima skoro 4 godine. Tako su se udružili četnici, socijalisti, otpad od socijalista, stranke na čijoj tarabi piše demokrate, a u poslednje vrijeme i jedan dio Bošnjaka +čečenski vođa + po koji zvanično / nezvanični Rus (ali na zahtev srpske strane). Cirkus. Velike vođe iz Plava i Petnjice udružili se sa moračkim "vojvodom", a njegov idol iz II sv.rata pravi vojvoda P.Đ. (ime mu se ne pomenulo) poklao je za nekoliko dana 8000 muslimanske nejači, ali ...........
Ranko i SDP

05. 02. 2017 - 13:37

Ubrzo nestaju sa političke scene CG. Bit će rasčerećen od DPS i DF glasača.
Guest_60123

05. 02. 2017 - 11:20

Pevle Djurisic je proslost bitna je sadasnjos DOLARI
Krap

05. 02. 2017 - 21:28

Gledam ovu sliku Mandica i ovo nasilno kesenje me podsjeca na KRAPA rijeckoga.
goga

05. 02. 2017 - 21:44

Ova zemlja zato i ne valja nista,jer da valja , ne bi vi mogli pricati i raditi protiv nje , a pogotovo ne na racun nas gradana da putujete, gdje vam se hoce. Umalo ste me prevarili sa demokratskim pricama i protestima,na kojima sam bio. Vama je samo lova bitna !?!
Ljuta K.

05. 02. 2017 - 22:25

Mandic ide putem,kojim je isao Pavle Djurisic.I sa takvim covjekom,BDZ CG zeli pakt.Ja to ne razumijem!
Novi komentar