U obnovljive izvore energije investirano skoro 180 miliona eura

Ukupna vrijednost dosadašnjih investicija, koje podrazumijevaju izgradnju i stavljanje u funkciju objekata za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, dostigla je skoro 180 miliona eura, od čega najveću vrijednost ima investicija u vjetroelektrane „Krnovo“ koja iznosi 143 miliona eura, saopšteno je Portalu Analitika iz Ministarstva ekonomije.
Objavljeno: 05. 02. 2017 - 10:31 Promjenite veličinu teksta: A A A

Oni navode kako preostalih skoro 35 miliona eura predstavlja vrijednost investicija za 12 malih hidroelektrana koje su do sada dobile status povlašćenog proizvođača, a njihova pojedinačna vrijednost kreće se od uloženih 1,3 miliona do skoro osam miliona eura.

Ovi objekti će, nakon isteka koncesionog ili perioda zakupa zemljišta, postati vlasništvo države.

- Država Crna Gora od pomenutih investicija ima značajne prihode po više osnova, i to prihode od PDV-a, kao i one od koncesione naknade. Samo po osnovu obaveze investitora da plati PDV, državi je do sada od povlašćenih proizvođača isplaćeno skoro milion eura. Po osnovu obaveze plaćanja koncesione naknade, država je u prethodne tri godine prihodovala više od 800.000 eura. Interesi države su, po pitanju koncesione naknade, u potpunosti zaštićeni u smislu da se ona prikuplja na osnovu plana proizvodnje energije koji dostavlja investitor, odnosno na osnovu ostvarenja ukoliko je proizvodnja veća od planirane. Dakle, koncesiona naknada se isplaćuje na osnovu iznosa koji je veći - ističu iz Ministarstva.

Oni podsjećaju da je investitor za projekat VE „Krnovo“, francusko-austrijski konzorcijum „Akuo Energy SAS - Ivicom Consulting“, kroz pravičnu naknadu za ekspropisanje zemljišta do sada isplatio više od 600.000 eura vlasnicima nepokretnosti na području Krnova.

Iz Ministarstva takođe navode kako država, u skladu sa evropskom praksom i obavezama koje je preuzela, otkupljuje energiju proizvedenu iz obnovljivih izvora, koju jednim dijelom finansira iz naknade za obnovljive izvore.

- Naknada se prikuplja prema planu, a isplaćuje se po ostvarenju, što znači da se država zaštitila na način da je rizik koncesionara da li će uspjeti da ostvari plan, u zavisnosti od vremenskih uslova. Dakle, koncesionar ne može tražiti naknadu pravdajući neostvarenje plana vremenskim uslovima na koje su, inače, obnovljivi izvori vrlo osjetljivi. Naknada koja je prikupljena, a koja nije ostvarena, prebacuje se za sljedeću godinu i za toliko se umanjuje iznos naknade za tu godinu - zaključuju iz Ministarstva ekonomije.

Komentari: 0

Novi komentar