EBRD: Održivost javnih finansija zavisi od borbe protiv sive ekonomije

Nelojalna konkurencija iz sive zone glavna je prepreka poslovanju crnogorskih firmi, pokazali su rezultati Istraživanja poslovnog okruženja i učinka preduzeća - BEEPS, koje je sprovela Evropska banka za obnovu i razvoj.
Objavljeno: 05. 02. 2017 - 12:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako prenosi TVCG, istraživanje je sprovedeno na 1.800 vlasnika preduzeća i viših menadžera na zapadnom Balkanu, u cilju pronalaženja veze između performansi firmi i uočenih prepreka za poslovanje.

- Ustanovili smo da je nelojalna konkurencija iz neformalnog sektora glavna briga, iako druge prepreke takođe negativno utiču na rezultate poslovanja. Dokument ukazuje na potrebu da se treba rigoroznije uhvatiti u koštac sa svim vrstama sive ekonomije, ne samo u kontekstu nelojalne konkurencije, već i u cilju održivosti javnih finansija - poručili su iz EBRD-a.

Da je nelojalna konkurencija iz sive zone glavna prepreka za njihovo polosvanje, smatra 11,2 odsto crnogorskih menadžera, dok je njih 8,7 odsto navelo da su im prepreka poreske stope.

- Crnogorske firme prijavile su poreske stope kao veliki problem, možda kao rezultat povećanja poreza na dodatu vrijednost sa 17 na 19 odsto, kao i uvođenje kriznog poreza na zarade iznad prosjeka. Kao treću prepreku za poslovanje 7,6 odsto ispitanih crnogorskih menadžera navodi pristup finansiranju. Pristup finansijama je u prosjeku, jedna od najvećih prepreka u regionu sa 12,7 odsto. Glavni problem je obeshrabrujuće visok nivo kamatnih stopa. Međutim, kamatne stope su pale u cijelom regionu, od kada je istraživanje sprovedeno i zato može biti slučaj da je pristup finansijama sada manji problem nego ranije - kazali su iz EBRD-a.

Među velikim preprekama za poslovanje crnogorskih preduzeća je i struja, kriminal i krađe i korupcija.

Istraživanje je pokazalo da kompanije u balkanskim zemljama gube 13,2 odsto njihove godišnje prodaje zbog četiri prepreke - kriminal, problemi sa električnom energijom, slaba transportna infrastruktura i korupcija.

Crnogorske firme najviše gube zbog poreskih stopa - 3,39 odsto, konkurencije iz neformalnog sektora 3,22 odsto, struje 2,73 odsto, neporeske administracije 2,18 odsto i pristupa finansijama 1,58 odsto.

Izvor: Portal RTCG

Komentari: 0

Novi komentar