Kako brzo očistiti najprljavija mjesta u kuhinji

Masnoća nakupljena na rerni, prljav sudoper, neuredan frižider i svi uglovi koje inače nemamo vremena da čistimo, kad-tad počnu da nam smetaju pa moramo da se prihvatimo posla.
Objavljeno: 05. 02. 2017 - 12:11 Promjenite veličinu teksta: A A A

Čišćenje kuhinje može da traje satima ako želimo nekoliko puta godišnje da napravimo sve što treba. Svakodnevni užurbani ritam ne ostavlja nam previše vremena da bismo, recimo, nakon svakog kuvanja detaljnije čistili, pa je zgodno s vremena na vrijeme zasukati rukave i oprati sve one djelove kuhinje koji su zapušteni.

Šporet: Napravite pastu od malo soli, sode bikarbone i vode, nanesite je oko ringli ili plamenika i pustite da odstoji kratko prije ribanja. Prljavštinu oko dugmadi za uključivanje, kao i oko plamenika, najbolje ćete očistiti štapićima za čišćenje uha koje ćete umočiti u sirće.

Gornji ormarići: Kod kuvanja i stvaranja pare, gornji ormarići prljaju se više od donjih, posebno njihovo dno. Ako bolje pogledate, vidjećete prljavštinu, posebno u blizini šporeta. Sitne naslage masnoće najbolje ćete rastopiti sirćećtom i spužvicom koja ima grubu površinu. Poslije sve prebrišite vlažnom krpom.

Fuge na pločicama: Kod čišćenja pločica nema druge nego dobro stisnuti i ribati, posebno kod šporeta, jer su tamo uvijek najprljavije. Fuge su mnogima prava noćna mora. Napravite otopinu od tri četvttine šoljice hidrogen peroksida i pola šoljice sode bikarbone, pa uz četkicu za zube vratite fugama stari sjaj.

Frižider: Prvo izbacite sve namirnice s dotrajalim rokom trajanja i ostatke hrane. Toplom vodom i pamučnom krpom prebrišite unutrašnjost, pa vanjska vrata frižidera. Vratite namirnice. U zavisnosti od nakupljenig mrvica i mrlja, možda ćete biti prije gotovi ako posude za voće i povrće izvadite iz frižidera i operete ih u sudoperu, pa neka se suše dok ne očistite ostatak hladnjaka.

Sudoper, slavina i radne površine: Složite otopinu od bijelog sirćeta i vode, pa nanesite na radne površine. Detaljno prebrišite sve do sudopera i slavine. Soda bikarbona je poput abrazivnog sredstva za nakupljenu prljavštinu. Isperite i prebrišite vlažnom pa suvom pamučnom krpom.

Najbolje je da sudoper ostavite za kraj, jer ćete koristiti vodu tokom čišćenja. Detaljno čišćenje sudopera potrebno je barem jednom sedmično jer u njemu perete i sirovo meso i razne namirnice, i posuđe, pa se sve to na kraju nakuplja u odvodu. Sami sudoper lako ćete oprati klasičnim sredstvima ili onim prirodnima poput bijelog sirćeta, sode bikarbone i limuna. Odvod je najbolje pročistiti kombinacijom sode bikarbone i sirćeta. Uspite sodu bikarbonu, pa dolijte sirće i pustite da se pjeni. Možete to i ponoviti, pa zatim zaliti vrelom vodom. Na kraju, dječjom četkicom za zube izribajte unutrašnjost.

Izvor: Tportal.hr

Foto: Cleanipedia

Komentari: 0

Novi komentar