POGLED IZ RIMA: Članstvo u NATO nije izdaja Rusije, već kruna crnogorskog puta na Zapad

NATO danas predstavlja zajednicu najrazvijenih društava na svijetu, koja stoji u odbranu zajedničkih vrijednosti, i koja je otvorena prema onima koji ih dijele. Pitanje koje se mora postaviti je: smije li Crna Gora biti neutralna prema svojoj budućnosti i zarad izmišljenih mitova, kao što je slovensko bratstvo, odustati od osiguranog prosperiteta i stabilnosti? Ulazak u NATO savez nije potencijalno opasan izbor između dva svjetska moćnika, niti može biti bilo kakva izdaja Rusije, već samo kruna crnogorskog puta na Zapad.
Objavljeno: 06. 02. 2017 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Piše: Miloš MIRKOVIĆ

Crna Gora, naime, kroz njegovanje multietničkog sklada, te poštovanja demokratije i načela pravne države, stremi ka tome da se uspostavi kao moderna zapadna država, koja ipak mora naći načina za kvalitetnu i ekonomski isplativu vojnu zaštitu. Kada se sagledaju samo ova zadnja dva kriterijuma, stvar je dosta jednostavna: bezbjednosni sistem mora biti u skladu sa ekonomskom moći zemlje, i u isto vrijeme mora biti efikasan.

Kroz učlanjenje u sjevernoatlantski sistem kolektivne bezbjednosti, Crna Gora će imati takvu zaštitu, koja će uzgred doći od onih koji se nalaze na našoj civilizacijskoj razini. U tom smislu, kada se vidi da NATO baštini upravo vrijednosti kojima ova mlada država stremi i štiti ih zarad stabilnosti, kao osnove propseriteta, Crna Gora ne može imati dilemu da li odabrati upravo ovaj savez kao svoje strateško uporište.

cg-nato

Cilj integracija u zapadno društvo: Ambicija Crne Gore da se integriše u zapadno društvo, od tolike važnosti da se može smatrati za conditio sine qua non njenog ukupnog razvoja, trenutno nailazi na ono što bi mogli biti ozbiljne posledice ostvarenja jednog važnog dijela te vizije. Utisak koji se stiče kada se uzmu u obzir dešavanja koja su obilježila minula dva mjeseca, upućuje na to da se čin učlanjenja u NATO mora tumačiti kao svrstavanje Crne Gore protiv Rusije, svog tradicionalnog saveznika, i time izdaja svoje istorijske obaveze da uvijek bude okrenuta ka istoku. Vodeća politička misao u samoj Crnoj Gori, ipak, za sada, ne odgovara na ove indirektne pozive na ono što izlgeda kao opasan tango, koji Rusija pleše po regiji Zapadnog Balkana.

Naime, izvjesna mogućnost da će Crna Gora uskoro postati dvadeset i deveta članica Sjevernoatlantskog saveza već duže vrijeme hrani otpor onih koji joj se protive, ali i veliki entuzijazam njenih zagovornika. Ova istorijska prekretnica male balkanske države je zaista zahvatila pažnju svijeta u jednom posebnom i nadasve čudnom trenutku već viđene bitke Istoka i Zapada, interesnih sfera, geopolitičkog preplitanja i obaranja ruku velikih sila. Samo crnogorsko društvo vodi tešku i komplikovanu diskusiju, zatežući uzdu institucijama pri njihovoj želji da ono pređe Rubikon i time se spoji sa Zapadnim svijetom.

Problemi sa Rusijom: Glavna barijera samoj ideji ulaska u NATO, između ostalog, je upravo zasnovana na strahu od prelaska na “drugu stranu”, i želja da se u konfrontaciji Rusije sa Zapadom, mi kao mala zemlja držimo po strani. To je izgleda i osnova ideje neutralnosti, koja se zagovara kao mogući alternativni odgovor onome što je izvjesno najveća potreba dosadašnjeg razvoja Crne Gore, počev od nezavisnosti: usidrenje države u luku koja će joj garantovati bezbjednost na najefikasniji način. U tom svjetlu, zanemarujući činjenicu da učlanjenje u vojni savez kakav je NATO mora da odgovori na ovu osnovnu potrebu jednog društva, neutralnost nalazi razloge zbog kojih bi, na jako skup i po našu ekonomiju neodrživ način, Crna Gora ostala vjerna Rusiji.

U javnoj debati koja se vodi u Crnoj Gori na temu NATO-a, često biva korišćena kao osnovna teza koncept suprotnosti Istoka i Zapada, najviše od strane nekih potilitičara koji su osjetili potrebu da se crnogorskom društvu objasni obaveza vjernosti Rusiji. U tom smislu bi učlanjenje u Sjevernoatlantski savez bila promjena istorijskog kursa ove države, od uvijek vezanog za istok. Ova prosvetiteljska misija dobija podršku sa najvisočijih istanci same ruske federacije, najviše u formi optužbi Crne Gore za izdaju.

2503moskva

Građani na izborima podržali zapadnu opciju: Sami građani, koji su na prošlim izborima dominantno podržali one političke faktore koji se zalažu za ulazak u NATO, teško se mogu oduprijeti utisku da je u toku geopolitička borba za Crnu Goru i da su oni pozvani da izaberu ništa manje nego jednu od dvije ponuđene strane. Kada se ipak sagleda stvarnost, ona ne daje uporišta ovakvom gledanju, jer jedini kredibilan odgovor na osnovnu potrebu ove države, da osigura svoje granice i temelj svojih vrijednosti, dolazi sa Zapada, u formi među državnog ugovora. Sa druge strane, podsjećanje iz Moskve na našu obavezu da budemo na raspolaganju, nudi  samo praznu propagandističku retoriku i poziv na ljubav i osjećanja slovenske braće.

Crna Gora, naime, kroz njegovanje multietničkog sklada, te poštovanja demokratije i načela pravne države, stremi ka tome da se uspostavi kao moderna zapadna država, koja ipak mora naći načina za kvalitetnu i ekonomski isplativu vojnu zaštitu. Kada se sagledaju samo ova zadnja dva kriterijuma, stvar je dosta jednostavna: bezbjednosni sistem mora biti u skladu sa ekonomskom moći zemlje, i u isto vrijeme mora biti efikasan. Kroz učlanjenje u sjevernoatlantski sistem kolektivne bezbjednosti, Crna Gora će imati takvu zaštitu, koja će uzgred doći od onih koji se nalaze na našoj civilizacijskoj razini. U tom smislu, kada se vidi da NATO baštini upravo vrijednosti kojima ova mlada država stremi i štiti ih zarad stabilnosti, kao osnove propseriteta, Crna Gora ne može imati dilemu da li odabrati upravo ovaj savez kao svoje strateško uporište.

2012skupstina

Zapad ili Rusija: Pitanje u pozadini ovog procesa je da li zapravo postoje dvije opcije između kojih Crna Gora može da bira: Zapad ili Rusija. Da li je učlanjenje u NATO definitivni izbor jedne od ove dvije suparničke strane ilii pak samo prirodan tok razvoja crnogorskog društva? Odgovor svakako prelazi preko kritike starog modela gledanja stvari u odnosima između velikih sila, da bi došao do onog što je suština učlanjenja u NATO.

Naime, u pogledu odnosa ovog saveza sa Rusijom, današnja situacija ne može i ne smije biti gledana kroz prizmu antagonizma koji je označio protekli vijek. Pobjeda zapadnih vrijednosti, kao sistema koji valorizuje čovjeka i njegova osnovna prava i koji se stavlja u funckiju istih, čini da danas ne postoje dva različita gledanja na čovjeka kao građanina. Građanin je, naime,  pobjednik u borbi za slobodno društvo, oslobođeno drugih ideala sem valorizacije svojih osnovnih prava kao osobe. Zar ne treba i crnogorskom građaninu zagarantovati ta ista, upravo učaljenjem u Savez koji stoji u njihovu odbranu? Njemu treba biti jasno, prije svega, da raskršće između Rusije i Zapada, na ideološkoj osnovi, ne postoji u stvarnosti.

Dodatno, strah od NATO-a nestaje i kada se sagleda da danas on predstavlja zajednicu najrazvijenih društava na svijetu, koja stoji u odbranu zajedničkih vrijednosti, i koja je otvorena prema onima koji ih dijele. Pitanje koje se mora postaviti je: smije li Crna Gora biti neutralna prema svojoj budućnosti i zarad izmišljenih mitova, kao što je slovensko bratstvo, odustati od osiguranog prosperiteta i stabilnosti? Ulazak u NATO savez nije potencijalno opasan izbor između dva svjetska moćnika, niti može biti bilo kakva izdaja Rusije, već samo kruna crnogorskog puta na Zapad.

Solidarnost i koordinacija: Zaključak je da ne možemo porediti uzroke formiranja NATO saveza tog 9. aprila 1949. godine i stvarnosti iz koje su nikli sa onom koju danas imamo pred očima. Ono što danas svijet traži od najmoćnijih država i najmoćnijih saveza, koji imaju kao takvi i najveću odgovornost, je solidarnost i koordinacija u uspostavljanju mirnog okruženja svugdje u svijetu. Upravo je okruženje mira i stabilnosti najveći i najjači garant zdravog razvoja. Sve za šta se zalaže Crna Gora i čemu stremi, a to su održiv razvoj i stabilnost, na osnov i poštovanja ljudskih prava, multietničkog sklada, demokratije i mira, jesu i vrijednosti na kojima počiva evroatlanstko savezništvo. Misija NATO saveza, te Crne Gore u okviru svojih mogućnosti i dometa, kao člana jedne takve zajednice, bila bi da brani ove vrijednosti i uspostavi ih. U pogledu učlanjenja Crne Gore u NATO, koga ova država može izdati a ko slijedi put koji će joj garantovati vitalne nacionalne interese ? Preći Rubikon, hrabro, jedina je opcija u korist same Crne Gore i njene stabilnosti i razvoja, a time i regiona, na duže staze. Kocka je bačena! 

(Autor je magistar pravnih nauka sa Univerziteta Roma Tre)

                                          

Komentari: 28

Bratstvo jedinstvo

06. 02. 2017 - 09:31

Slovenskog bratstva po pitanju NATO-a nema. Jer u tom savezu su Poljska, Ceska, Slovacka, Bugarska, Hrvatska i Slovenija - a to su slovenske zemlje.
osa

06. 02. 2017 - 10:05

Nikad mi nismo izdali nikoga, sto ne mozemo reci za ostale od kojih smo trpjeli stalne izdaje u svakom pogledu.
maldita

06. 02. 2017 - 10:10

Clanstvo u NATO je nas kljucni cilji mi tezimo ka njegovom ostvarenju, to sto nas Rusija ne podrzava nije nas problem. Mozemo i bez njih.
gledna

06. 02. 2017 - 10:11

Crna Gora uskoro postaje 29ta clanica NATO Saveza i Rusija apsolutno nema prava da se mijesa u nase odluke..
Nina

06. 02. 2017 - 10:13

Mislim da apsolutno ne postoji nikakva opcija, nikakav izbor Crne Gore izmedju NATO i Rusije. Crna Gora gradi svoj put u euroatlanskim integracijama, sto apsolutno ne redstavlja nikakvu prijetnju za druge zemlje, tako ni za Rusiju.
Macak

06. 02. 2017 - 10:15

Zasto bi bila prijetnja, Crna Gora samo ide svojim putem. To nema veze sa Rusijom.
Ninci78

06. 02. 2017 - 10:16

Naravno da nije izdaja, to je nasa stvar.
N567

06. 02. 2017 - 10:18

Idemo ka tome da postanemo jos bolji, da obezbijedimo gradjanima bolju zastitu. Nikakva prijetnja Rusiji.
Angelo

06. 02. 2017 - 10:20

Slazem se da apsolutno nema nikakve dileme. Samo idemo svojim putem, ne remetimo niciji mir.
helena

06. 02. 2017 - 10:28

Mi polako ispunjavamoo sve ciljeve, clanstvo u ovoj Alijansi je samo pocetno ostvarenje i to je samo pocetni korak ka nasoj boljoj buducnosti..
krinka

06. 02. 2017 - 10:30

Sve i da se organizuje referendum mi cemo izbrati clanstvo i to sigurno jer smo svjesni benefita koje nam to clanstvo donosi.
JOvan

06. 02. 2017 - 10:33

Gradjani su na izborima podrzali pravu zapadnu opciju, podrzali su put kojim CG ide a to je NATO i EU ,jer u njima se vidi buducnost napretka Crne Gore.
Vanja

06. 02. 2017 - 10:36

Rusija zeli da ima prevlast na Balkanu , a glavna barijera im je clanstvo drzava u NATO, i to sto drzave zele svoju zapadnu buducnost.
Biljana

06. 02. 2017 - 10:49

Crna Gora nije izadala Rusiju , kako to misle neki i kako pokusavaju drugi da to predstave , vec je NATO crnogorski put njene buducnosti.
Liljana

06. 02. 2017 - 10:51

NATO nije opasnost po dva svjetska mocnika, niti iritiranje odnosa sa Rusijom nego teznja da Crna Gora stane rame uz rame sa najrazvijenijim drzavama.
Ilija

06. 02. 2017 - 10:52

NATO je samo od koristi za Crnu Goru i doprinosi njenoj stabilnosti o razvoju a samim tim i regiona na duze staze.
zelenas

06. 02. 2017 - 12:42

Sve je to u redu ali ako pristupimo NAtoCIZMU to je okupacija gora od one 1918 godine , zajasao te Nato ili rusi tu nema razlike.Natp od 1999 gubi kredibilitet jer su nas bombardovali bez odluke Savjeta Bezbejdnosti , znaci po nalogu vlade u podzemlju.Tada je NATo srusio svoj statut i radio protiv sebe i sopstvenih vrijednosti .
MNE

06. 02. 2017 - 12:48

...daleko si ti od zelenaša...
zelenas

06. 02. 2017 - 17:16

Istorijske cinjenice govore da su Rusi i u 18 i u 19 vijeku odrzavali Cg jer pobbjedama nad Turskom vojskom na Krusima i Martinicima CG jke na neki nacin izvojevaka gi su fakti ako sada SAD zeli ucjenama da uvede CG u Nato i to bez referenduma , zelio bih da ovi komentari koji se ovdje pisu budu malo realniji i da jedino mozemo biti nezavisno ako se dozovemo pocnemo ozbiljno da radiom i ostanemo nezavisni i od Natoa i i od Rusa.
Guest_11256

06. 02. 2017 - 22:43

Istorijske cinjenice su i CPC i nas jezik , drzava , kultura , pa ti ne pada ma pamet da ih branis i boris se za njih ! Meni je djed bio zelenas i znam kako je razmisljao ! Ne predstavljaj se lazno !
Slucajni turista

06. 02. 2017 - 13:07

Sve ste vi to lepo rekli profesore i nema vam se sto zameriti, ali ono sto razlikuje Crnu Goru od drugih clanica NATO je sto je u tim zemljama postojao konsenzus, manje vise u pogledu uclanjenja u NATO kao neophodnoj stepenici ka punopravnom clanstvu ne samo u EU,vec pripadnosti uopste zapadnoj civilizaciji.Kod nas osim pojedinaca u vlasti (koji se sve vise sklanjaju) I u jednom delu drustvenog i politickog bica ne postoji takav odnos prema zapadnoj civilizaciji.Ovde se I dalje bastine primitivizam,agresivnost i kic kao osnova pogleda na svet pa samim tim i na formiranje politickih stavova koji u skladu sa takvim zivotnim opredeljenjem vise inklinira ka raznim "Putinima"i ostalima nego ka vrednostima slobodnog i demokratskog drustva zasnovanog na vladavini prava.Da je kod nas postojao takav prozapadni cvrst stav prema NATO,a ne ocijukanje sa regionom i Rusijom, ne bi Obamina administracija odugovlacila sa prijemom Crne Gore i mi bi bili liseni ovih dilema i neprijatnosti.
Nic

06. 02. 2017 - 14:21

Sin Dragane Mirkovic?
LJEŠNJANIN

06. 02. 2017 - 14:46

Baš nas zabolje kljinac oće li se naijediti Rusija
55,2%

06. 02. 2017 - 17:51

Ako ne udjemo u Nato ostacemo na vjetrometini nacionalizma sve komsije zele parce Crne Gore a pojedini kompletnu .Pamet uglavu ko voli ovu drzavu jedino Nato i Eu garantuju drzavu Crnu Goru. A ako ne onda cemo ka nam preci u odbranu kako znamo i umijemo .Zato se bore protiv ulaska CG u Nato .
Dostojevski

06. 02. 2017 - 20:14

Članstvo u NATO nije nikakva izdaja nikoga,a je li izdaja kada Ruski bogataši,Ruski tajkuni,Ruski političari punih džepova zapadnih para,šalju djecu na školovanje u Paris,London,Rim,Cirih,Milano,Washington,Los Angeles,New York,itd.DAKLE NA ZAPAD,svi ovi gradovi su u zemlje članica NATO pakta,daj Bože da i mi ,Crna Gora budemo u društvo tih zemalja i tih gradova,zar može neko biti protiv toga.Je li izdaja kada su članice NATO pakta PRAVOSLAVNE zemlje,GRČKA,BUGARSKA,RUMUNIJA.To nije izdaja ali je izdaja morala i izdaja zdrave pameti kada neko priča protiv ZAPADA ,zapadnih zemalja i zapadnih naroda a u džepove drže zapadne novce,Eure i Dolare to je IZDAJA !!!
Kuzmich

19. 02. 2017 - 22:28

Ребята, вы сами себя уговариваете? Вы верите, что сможете НЕ БЫТЬ ПРОТИВ России, когда вы будетев НАТО? Ну, вы сами выбираете свой путь. Только потом не жалуйтесь.
ha

09. 03. 2017 - 16:33

Kuzmiču, nijesmo mi djeca, kako nas ti oslovljavaš, I zašto bismo bili protiv Rusije ako smo u NATO-u? Ne mora to biti tako, i nije tako. Zapamtite, u NATO ulazimo jer smo mali geografski i nezaštićeni, a svi hoće parče crnogorskog mora. Jesi li shvatio? Rusija nas je pomagala materijalno, ali, NIKADA nije STVARNO ZAŠTITILA. To, znaš, je li? Sad se brčkaj na moru, pa razmisli dobro o svemu. Pozdrav.
Русский

20. 02. 2017 - 04:15

Зачем вы пытаетесь найти оправдание своему предательству!? Вступайте в шайку наших врагов, братья. Только помните - русские всегда ценят дружбу, но предателей презирают вечно
Novi komentar