NAGRADNA IGRA ANALITIKE: Dvije dobitnice izdanja "Nove knjige"

Portal Analitika i izdavačka kuća Nova knjiga sa Gradskom knjižarom, nagradili su danas Kseniju Manojlović i Esmeru Tahirović.
Objavljeno: 06. 02. 2017 - 13:20 Promjenite veličinu teksta: A A A

Njetočka Njezvanova“ pripala je Kseniji, a „Atakama“ Esmeri.

Nova knjiga je izdavačko preduzeće osnovano prije više od deset godina u Podgorici, a do danas je objavila više stotina izdanja u deset različitih biblioteka i postala najveći distributer i izdavač knjiga u Crnoj Gori. U sklopu Nove knjige posluje lanac Gradskih knjižara, koje su ujedno najsnadbjevenije u Crnoj Gori, sa više od 30.000 naslova, kako domaćih izdavača, tako i izdavača iz regiona i šire. Knjižare se nalaze u Podgorici, Nikšiću, Budvi, Igalu, Tivtu i Petrovcu, a najveća se nalazi na Trgu Republike u Podgorici.

0602njetocka

Fjodor M. Dostojevski: Njetočka Njezvanova

Istorija relativno kratkog i tragičnog života Jegora Jefimova, teški i strašni trag koji je ostavio na poćerku Njetočku Nezvanovu i zajedno s tim beskrajna predanost umetnosti – sve to čitaoca potresa dubinom preživljavanja, strašću i senzibilnošću.

Muzičar Jefimov bliske osobe potčinjava sebi i čudnoj teoriji umjetničke ličnosti, načinivši od svog talenta fetiš i opravdanje sopstvenih životnih neuspjeha. Sudbina tako neobičnog čovjeka prikazana je iz perspektive sasvim mlade Njetočke, koja je vjerovala u njegov dar i radi očuha bila spremna čak i na prestupe, što je bilo posljednje iskušenje njene psihe.“ Katarina Brajović

0602atakama

Nikola Nikoli: Atakama

Riječ je o knjizi sastavljenoj od 15 kraćih i dužih priča, koje se bave raznim pojavama savremenog društva – od samoubistva, preko porodičnih i ljubavnih odnosa, pa do totalitarizma i sudara različitih kultura.

- One se klone suvišnosti i preterivanja, a njihov izraz teži sažimanju i jezgrovitosti. Nikolić svakom elementu priče daje na značaju, zato je važno čitati njegove priče dubinski i između redova, kako bi se otkrio svaki pojedinačni detalj. Zbirka priča „Atakama“ nije poput pustinje kojoj duguje ime. Naprotiv, Nikolićeva „Atakama“ je potentno i uzbudljivo štivo namijenjeno posvećenim čitaocima. Ovom knjigom Nikolić je svakako potvrdio svoje mjesto na crnogorskoj pripovjedačkoj sceni - ističe Srđan V. Tešin.

 

Komentari: 0

Novi komentar