Zašto je i muškarcima neophodan prozirni lak

Poznato je da se potencijalna katastrofa s pocijepanim najlonkama može spriječiti s nekoliko premaza prozirnog laka na očice koje su se počele da se razdvajaju. Ali, jeste li znali da se prozirnim lakom mogu spriječiti mrlje od rđe ili dodatno učvrstiti šraf?
Objavljeno: 13. 02. 2017 - 08:15 Promjenite veličinu teksta: A A A

Praktičnih načina primjene prozirnog i drugih lakova za nokte u domaćinstvu ima nekoliko. Evo pet koje možete već danas da iskoristite-

Ogrebotine na pločicama: Ozbiljniji lomovi i oštećenja keramike su posao za profesionalce. Ali ako se ogrebla bilo koja pločica, to možete brzo popraviti uz pomoć laka za nokte iste nijanse kao što su pločice. Plitka oštećenja takođe mogu da se poprave popunjavanjem nastale rupe lakom za nokte. Očistite pločice sapunom i vodom, pa kad se sve dobro osuši, premažite tankim slojem laka, dodajući slojeve po potrebi sve dok oštećenje više ne bude vidljivo.

Onemogućite pomjeranje šrafova: Ovaj trik funkcioniše i na malim šrafovima koji se nalaze, na primjerice, na sunčanim i dioptrijskim naočarima, ali i na onim velikim koje koristimo u domaćinstvu. Kada pričvrstite vijak, dodatno ga premažite slojevima prozirnog laka za nokte, kako biste ga učvrstili. Kod posebno rasklimanih vijaka premažite samo tijelo šrafa lakom i potom ga vratite u površinu koju njime učvršćujete.

Učvrstite pukotinu u staklu: Ako dođe naprsnuća stakla, korisno je lakom za nokte učvrstiti manje pukotine da ne bi bilo daljnjeg širenja. Dok ne zamijenite popucalo staklo, veće pukotine učvrstite ljepljivom trakom s obje strane stakla, a male popunite lakom za nokte, tankim premazima koje ćete dodavati po potrebi.

Spriječite mrlje od rđe: Metalni predmeti vremenom rđaju, pogotovo ako su često u kontaktu s vodom. Kako bi se izbjeglo prenošenje rđe s metalnih predmeta (poput kantica, pjene za brijanje, laka za kosu ili žice) premažite dno metalnih bočica koje bi mogle da budu problematične ili mjesta pucanja premaza lakom za nokte i on će spriječiti rđanje.

Odvajanje niti s ivica tkanina i traka: Kao i kod čarapa, lak za nokte može spriječiti dalje odvajanje niti na neporubljenim tkaninama, kanapima ili trakama. Postojeće niti podrežite oštrim makazama, pa premažite slojem prozirnog laka za nokte. On će fiksirati niti i onemogućiti daljnje trošenje krajeva tkanina. Ovaj trik je veoma koristan kod vezica za cipele na kojima ste izgubili plastičnu kapicu. Ako premažete rastvoreni kraj vezica lakom, one se neće dalje razdvajati.

Izvor: Jutarnji list/Dom i dizajn/Getty Images

Komentari: 0

Novi komentar