Ulice će dobiti Borislav Pekić i Stevan Mokranjac

Ukoliko Skupština Glavnog grada na narednoj sjednici da zeleno svjetlo, 15 podgoričkih ulica dobiće u maju nova imena po poznatim književnicima, kompozitorima, pjesnicima, narodnim herojima i vojvodama, piše Pobjeda.
Objavljeno: 16. 02. 2017 - 08:43 Promjenite veličinu teksta: A A A

Zagorič

Savjet za davanje prijedloga naziva naseljima, ulicama i trgovima predložio je da u Mjesnoj zajednici Zagorič imena dobije šest novih ulica. Tako će ulica dužine 250 metara, koja se prostire od Ulice Nikole Tesle na sjeveroistok i sjever do Ulice Draga Đurovića dobiti naziv po poznatom kompozitoru Stevanu Mokranjcu.

Po narodnom heroju Stoji Marković zvaće se ulica od Ulice Nikole Tesle na zapad do Ulice Trifuna Đukića u dužini od 500 metara.

Ulica od Piperske (kod opštinskih stambenih zgrada) na sjever, lijevom obalom Morače u planskoj dužini 900 metara dobiće ime po književniku Borislavu Pekiću.

Po kralju Bodinu zvaće se ulica, duga 270 metara, od Piperske na zapad do Ulice Borislava Pekića.

Ulica dužine 700 metara od Brskutske, sjeverno od groblja u Zagoriču, pored park-šume do Starozlatičke, na obali Morače, dobiće naziv po pjesniku Tinu Ujeviću, a saobraćajnica od Brskutske na zapad u dužini od 250 metara, po narodnom pjevaču Tešanu Podrugoviću.

Po književniku Ivanu Antunu Nenadiću zvaće se ulica koja se prostire od Brskutske na sjever u dužini od 220 metara i slijepo završava u sredini naselja, kod kuće Vujoševića, a po pjesniku Stefanu Zanoviću ulica od Primorske na sjeverozapad do obale Morače u dužini od 330 metara.

Zlatica

U Mjesnoj zajednici Zlatica biće imenovano šest ulica.

Ulica koja se prostire kao Ulica Anastasa Bocarića, sjeverno od nje, dužine 250 metara dobiće naziv po vojvodi Peju Stanojevu, a sjeverno od nje biće ulica kapetana crnogorske vojske Aleksandra Leksa Saičića.

Po doktoru Jovanu Kujačiću zvaće se ulica koja se prostire isto kao Ulica Vuka Bezarevića, sjeverno od nje, u dužini od 220 metara, a po čuvenom podgoričkom hroničaru Iliji Zlatičaninu zvaće se ulica koja se prostire kao Ulica dr Jovana Kujačića, sjeverno od nje u dužini od 180 metara i slijepo se završava.

Ulica koja se prostire kao Ulica Ilije Zlatičanin, sjeverno od nje u dužini od 180 metara dobići naziv po narodnom heroju Dobrili Ojdanić, a ulica koja se prostire od Mosorske na sjever i sjeverozapad do rodne kuće Stefana Belojevića u dužini od 400 metara, po narodnom heroju Stefanu Nešu Belojeviću.

Kakaricka gora

Ulica koja se prostire od Ulice ratnih veterana na istok brdom Kakaricka gora i pored Javne ustanove za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci Podgorica i izlazi na regionalni put Podgorica Kuči, dobiće naziv po vojvodi Drekalu.

Trg oko spomenika Svetog Petra Cetinjskog oko kružnog toka, kod Poslovnog centra “Kruševac“ prema Univerzitetu Crne Gore, južno od profesorskih zgrada sa spomenikom u centralnom dijelu, zvaće se Univerzitetski trg.

Ukoliko ovi predlozi budu usvojeni u podgoričkom parlamentu, obilježavanje i postavljanje tabli sa nazivima trgova i ulica i tablica sa brojevima biće obavljeno u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ove odluke, tačnije do maja.

Pobjeda

Komentari: 2

Da je vjecna

16. 02. 2017 - 10:17

A zasto Mokranjac?!!!!
a

09. 03. 2017 - 00:18

kod davanja naziva ulicama konsultujte stručnjake, jer imena, to smo mi i naš stav prema domovini. opametimo se više. ista priča treba da važi za počasno građanstvo, to smo opet mi. dosta je više nekakvih prava nad pravima. regulisati te stvari zakonski. a tu je i poštovanje simbola Države. nemam ništa protiv građanskih sloboda, ali imam protiv nepoštovanja Države i pitanja od interesa njenog.
Novi komentar