Sreten Perović: Srbi, Srbijanci i "njihova braća"

Na današnji dan, 15. februara 1932. rođen je Sreten Perović, književnik i predśednik DANU. Perović je 15. jula 2002. u Crnogorskom književnom listu objavio zanimljiv tekst "Srbi, Srbijanci i njihova braća". Evo cijelog teksta:
Objavljeno: 16. 02. 2017 - 10:59 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Još kao đak titogradske Gimnazije i kao brucoš Filozofskog fakulteta u Beogradu, neopterećen nacional-romantizmom ili bilo kakvim nacionalizmom, a pritisnut životnim tegobama svake vrste (bez porodičnog budžeta i "oduzete" titogradske stipendije), pitao sam se: o t k u d (i otkad) za Srbe iz Srbije ponekad kažu S r b i j a n c i, i zašto su tu leksemu, u XIX i XX vijeku prihvatli Crnogorci? Kao dvadesetdvogodišnji predsjednik Književnog kluba studenata Beogradskog univerziteta, kao član Udruženja književnika Srbije (primljen kao apsolvent Fil. fak., jan 1956) i kao dugogodišnji član Beogradskog kasnije Srpskog P.E.N. centra (od 1962. do 1990. dok nijesmo formirali Crnogorski PEN), bio sam u prilici da bezbroj puta čujem (i pročitam) Mi Srbi, ali - nikad nijesam čuo da autohtoni građani Beograda kažu Mi Srbijanci...!

U Novom Sadu, međutim, bilo je drukčije: Ti Srbijanci (s pežorativnim prizvukom) čulo se kad god se htjelo makar i diskretno naglasiti ili, uz kultivisani osmijeh, sugerirati: Mi pripadamo srednjeevropskom kulturnom krugu, iako smo autentični izdanci one najfinije, one prave srpske duhovnosti  koju je sobom donio i u Mađarskoj nastavio da njeguje i razvija patrijarh Arsenije Crnojević (u beletrističkoj istoriografiji - Čarnojević). 

Poluobjašnjenja: Do nekih poluobjašnjenja dolazio sam u krugovima u kojima su dominirali Srbi, ali oni nikada nijesu za sebe rekli: Mi, Srbijanci...!

Ko su dakle Srbijanci? Jesu li to Srbi iz Srbije, Srbi iz Južne Srbije ili je to jednostavno sinonim za etnonim Srbi?

Prelistajmo rječnike. Mnogo bi nam vremena i napora trebalo da to provjeravamo u djelima (puto)pisaca, političara, nacionalnih ideologa. Lakše je pogledati bar neka leksikografska izdanja, rječnike npr. Možda će se tamo naći neko suvislije i bolje objašnjenje.

REČNIK SRPSKOHRVATSKOG KNJIŽEVNOG JEZIKA, knjiga peta (P-S), izdanje Matice srpske, Novi Sad, 1973, str 959: Srbi, (jd. Srbin, ređe Srb) narod iz grupe Južnih Slovena, čija većina živi u SR Srbiji; Srbijanac, Srbin iz Srbije (u užem smislu); srbijanski, koji se odnosi na Srbijance, Srbijanke i Srbiju; (knjiga šesta, str 823) Crnogorci - "južnoslovenski narod čija većina živi u SR Crnoj Gori".

ETIMOLOGIJSKI RJEČNIK HRVATSKOGA ILI SRPSKOG JEZIKA Petra Skoka, knjiga treća (poni-Ž), izdanje JAZU, Zagreb, 1973, str 315: "Srbin m (Vuk), s indivindualnim -in, koji ispada u pl. Srbi i u pridjevskim izvedenicama srpski itd. prema f na -ka + yni > kinja Srpkinja (...) s lat. naglašenim sufiksom -ia u imeni zemalja Srbija, kreacija je iz doba srpskog ustanka. Odatle današnji nazivi Srbijanac... prema f. Srbijanka = Srbijanka, s pridjevom srbijanski = srbijanski pored srbijski.

REČNIK JEZIKA PETRA II PETROVIĆA NJEGOŠA, izradili Mihailo Stevanović i saradnici Milica Vujanić, Milan Odavić i Milisav Tešić, Beograd-Titograd-Cetinje, "Vuk Karadžić", Narodna knjiga, Obod, Prosveta, SANU, SKZ, CANU, 1983. str 331: "Srb m v. Srbin... Srbalj... Srbaljski... Srbijanski... koji se odnosi na Srbiju i Srbijance..."

Stevanovićev Rječnik: Da, da, kod Njegoša pa i u Stevanovićevom Rečniku postoje etnonimi SrbinHrvat,Crnogorac. No, iako je moj nekadašnji (univerzitetski) profesor Mihailo Stevanović - Crnogorac po porijeklu, u Rečniku se pravi bitna razlika pri tumačenju etnonima: Srbin je "pripadnik srpskog naroda", Hrvat je "pripadnik hrvatskog naroda", a Crnogorac je "pripadnik naroda Crne Gore, stanovnik Crne Gore"! Znači po Stevanoviću i njegovim saradnicima, Crnogorac je i Albanac iz Crne Gore, i Musliman iz Crne Gore, pa i Hrvat iz Crne Gore! (Tako su se vazda ponižavajući i "preporučujući" sebe, dokazivali u "novoj sredini" otuđeni, postiđeni, "preporošeni" ili preprodani Crnogorci. Vuk bi rekao: Kako tada tako i danaske!)

Srbijanci, dakle, ni kod Njegoša ne postoje, ali postoji pridjev srbijanski (i to samo jednom: "Zato ga primi, mladi vojvodo vitezova srbijanskih", Pisma, 175) Za njih, kao i za Sv. Savu i svetosavlje, Njegoš ne zna. (Nije, valjda, da neće da zna?) Nije, dakle, znao ni njegov učitelj Simeon - Simo Milutinović Sarajlija! Ili je znao a do toga nije mnogo držao il u to nije vjerovao, pa svoga mladog i slobodoljubivog učenika nije o tome ni obavještavao. 

No, ako kod Njegoša nema Sv. Save (Nemanjića), prisutni su drugi svetitelji: sv. Jovan (Krstitelj), "Turci viču Muja i Aliju, / ...Crnogorci sv. Dimitriju" (OS XXIV), sv. Ilija, sv. Jeremija, "S kakvom sam retkosti rimske, nijesam imao vremena ni da pozdravim svetog oca" (= Papu; Pisma, 205), a tu su i: Sveti Ambrozije, Sveti Vladimir (Svjatoslavič), Sveti Marko, Sveti Pavle, Sveti Petar Cetinjski...

Kao u inat koji sve Petroviće, pa i Njegoša, nazivaju svetosavskom dinastijom iloi svetosavcima - nema Svetoga Save. A to znači da Crnogorska pravoslavna crkva, za vrijeme drugog vladikovanja vladike Save (Petrovića Njegoša), - ni za vrijeme mitropolita Petra I (sv. Petra Cetinjskog), pa ni za vrijeme mitropolita Petra II Njegoša - nije bila, niti je mogla biti svetosavska, već je od ukidanja Pećke patrijaršije (1766) i formalno samo Hristova i crnogorska, autokefalna - priznata i od Rumskog Svetog Sinoda i od Carigradske, Vaeljenske Patrijaršije; a Crkva u Srbiji - tek od 1830.autonomna (ali ne i autokefalna; to će posati tek 1879) i to voljom Sultana koji je Milošu Obrenoviću poslao hatišerif po kojemu je "Srbija samoupravna" Kneževina i ima prava da sama bira svoje episkope, koje će carigradski patrijarh samo potvrđivati".

Danas, dakle, poslije definitivne propasti ideje o ostvarenju tzv. Velike Srbije, o "ujedinjenju" ili prisajedinjenju "svih srpskih zemalja", poslije definitivnog upokojenja Vukove (Karadžićeve) lozinke  "Srbi sve i svuda" - mogu se mirne duše Srbijancipotpuno povući pred Srbima.

Ne postoji Srbijanska, nego Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU), ne postoji Srbijanska nego Srpska pravsolavna crkva (SPC), ne postoji Srbijanska, nego Srpskaknjiževna zadruga (SKZ)... nego srpska Vlada, srpski parlament, srpska književnost,srpski jezik, srpska Vojvodina, pa i srpska salata, srpski sir, a ne srbijanski iako dolazi iz Srbije, iako se proizvodi u Srbiji...

Srbijanci: Mora da su i tada, u praizvedbi pridjeva srbijanski, učestvovali (pored Vojvođana) i zdušno uslužni Crnogorci. Vjerovali su, valjda, da će tako proći njihov inferiorni rasizam ("Mi smo pravi Srbi, a oni su cigani"!). Da, rasizam je uvijek inferioran, ali crnogorskirasizam je specifičan po tome što u sebi sadrži enormnu dozu sadomazohizma, a to se teško liječi i najsavremenijim elektromagnetnim (ili haškim) šokovima. 

Dakle, pišite kako hoćete, zborite kako hoćete, ali je korektnije srpski (i kad se odnosi na najužu Srbiju) nego srbijanski - kako, po lošoj navici, zbore i (na)pišu neki (n)ovinari, neki političari, neki knjižničari, neki plastičari, neki slastičari...

I Francuza ima izvan Francuske i Germanaca izvan Germanije, i Italijana izvan Italije, i Hrvata izvan Hrvatske, i Slovenaca izvan Slovenije, pa se stanovnici tih zemalja ipak ne zovu (niti ih mi zovemo) Francuzijanci, Germanijanci, Italijanci, Hrvatinci, Slovenijanci.

Ali, ako se stvari dovedu do apsurda, a na apsurd se ssve više navikavamo kao na komšiju ili prijatelja, onda bi se moglo dogoditi da i Crnogorci po zvučnoj analogiji, postanu Crnogorijanci, a za strance - Montenegrijanci."

Priredio: M.Ć

Komentari: 34

Crnogorac

16. 02. 2017 - 11:42

Uvijek sam se pitao, zasto se neki zovu Crnopgorci a neki Mintenegrini. I zasto nije Crna Gora nego Montenegro?
Pitam se pitam ...

19. 02. 2017 - 10:29

A jesi li se pitao npr zašto Njemci svoju zemlju zovu Deutcheland (Dojčland) a Englezi je zovu Germany, a mi je zovemo Njemačka, a Francuzi Alemagne itd. Na mnogim (ne svim) stranim jezicima ova zemlja se zove Montenegro.
Sovereign

08. 03. 2017 - 18:06

Смотрю ХРТ и они говорят "cрбијанци" и "србијанска"...Что такое!? Хорваты совсем охренели и занимаются пропагандой сербского национализма? Ужас какой то))))))))
Značenje

16. 02. 2017 - 11:55

Baš je čudno tumačenje pojedinih riječi. Dobro se sjećam prije nekoliko decenija kad se opisivalo nečije ponašanje pa se upotrijebi izraz prava Crnogorčina ili prava Srbijančina. Uvijek je ovo Crnogorčina značilo do nekle neku kako bi rekli prirodnu grubost, ali i iskrenost i poštenje. Kad kažete prava Srbijančina mislim da vam je svima jasno značenje i ja ga ovaj put ne bih navodio.
Mišo (1)

16. 02. 2017 - 12:48

Da se ne bih ponavljao, pre nego objasnim tu stvar sa Srbijancima, samo da konstatujem. Nacionalisti svih boja su džukele, smrad i talog čovečanstva, nepismena stoka koja je pristala na tu kapitalističku izmišljotinu koja je u suštini obično zapišavanje teritorije zarad lakšeg vladanja radničkom klasom. Pošto su kapitalisti pobedili i sada nam je svima jako važno ko je ko u etničkom smislu, onda bar da budemo dosledni. Na mene konkretno, iako sam pretežuće etnički Srbin, to uopšte ne deluje. Ne osećam nikakvu etničku pripadnost. Osećam samo veliku privrženost Crnoj Gori (imam i nešto crnogorske krvi) zato što, bar do sada, od onih koji se izjašnjavaju kao Crnogorci, nisu stizale uvrede na račun jugoslovenskih komunista i partizana. Kompletna ostala balkanska stoka, posebno ona koju sa zadovoljstvom zovem četnička i ustaška, svakodnevno me vređa manipulacijama i lažima. Naciju su izmislili lopovi kojima je mnogo lakše i bezbednije da kradu kada nas podele po torovima.
Ima tu nesto

19. 02. 2017 - 10:39

Nijesam siguran da je to povezano sa kapitalizmom. Etnicitet je najvise eksploatisao Hitler. Danas je to u zapadnom svijetu, za razliku od Rusije, napusteno i nacija je jednaka suverenoj drzavi. Npr. Ibrahimovic je uvijek Svedjanin ma kojoj etnickoj grupi pripadao. Etnicka pripadnost je samo osjecaj pripadnosti nekoj kulturi. Medjutim to se zloupotrebljava u politicke i religiozne svrhe i koristi se da se narod dijeli kako ti rece u torove da bi se sa njim lakse manipulisalo.
Srpske zemlje

25. 01. 2018 - 22:15

Podeliti ih ( te jugoslovenske komuniste)po republikama, pokrajinama, nacijama i nacionalnostima je imalo za cilj da vladaju sami sobom, verovatno, ili su i za to krivi Karadjordjevici i srpska hegemonisticka burzoazija. Ko nije Srbin po osecanju pripadnosti kulturi i tradicijama Srba, trudi se da bude makar dopisni clan SANU ili srpskog pen centra, dok god ne dobije svoj, mali kutak da ispolji pravu prirodu iskompleksiranog oportuniste i novopecenog srbofoba. Takvih je uvek u tradiciji ovog mog blesavog gostoprimnog naroda bilo, ali nece ih moji srbijanci istrazivati po vrletima i krsu, sami ce to oni, ko i uvek, od zle krvi i potmule mrznje, djeci u amanet da ostave, noz. Za to stvarno nisu odgovorni korporativne i krunisane glave, vec fukara i poturice. Pomaze Bog braco Srbi, pozdrav iz mlavske doline.
Mišo (2)

16. 02. 2017 - 12:54

E sad, nekoliko reči o Srbijancima. Naziv Srbijanac za Srbe koji žive u Srbiji je manipulacija srpskih nacionalista. Da bi lakše asimilovali Crnogorce, Makedonce, Muslimane i Hrvate, izmislili su Srbijance kao Srbe iz Srbije, Crnogorci su Srbi iz Crne Gore, Makedonci južni Srbi, Muslimani Srbi Muhamedanci, Hrvati Srbi katolici. Eto dokle ide četnička debilnost. S druge strane, pokušaj Muslimana sredinom 70-tih da se omogući ljudima da se nacionalno izjasne kao Bosanci, Zagreb i Beograd su dočekali na nož uz veliko negodovanje, jer je postojala objektivna "opasnost" (za nacionaliste) da se i Srbi i Hrvati iz Bosne izjasne kao Bosanci. Znači da ponovim, nazim Srbijanac je četnička imperijalna izmišljotina.
veliki getsbi

16. 02. 2017 - 14:22

Izvini Mišo, ali ti si potpuno izgubio kompas! Prvo: opsjednut si tim četnicima i četništvom koje realno ne postoji više od 7 decenija. Čak ni kao ideja (samo su komunisti imali i ginuli za I d e j u . Trt na kraju). Drugo: samo je Benjamin Kalaj austrougarski guverner BiH god. 1898 pokušao da stvori "bosansku naciju" - i naravno ta ideja je u startu propala. Zna se zašto. Poslije nikada niko. Poslije WW2 muhamedanci u BiH su se izjašnjavali kao "neoprijedeljeni". Ovu naciju koja se legitimiše kao "bošnjaci" dekretom je stvorio Alija u podrumu u Sarajevu jednog dana 1994 god. (izvini tačnog datuma se ne sjećam). U mom prvom postu malo sam se našalio, ali znam biti ozbiljan. Na kraju - potegni ručnu, smiri se, mirno spavaj i zaboravi na četnike!
Mišo

16. 02. 2017 - 15:05

(1) Andrija Mandić je osumnjičen za antidržavno delovanje. Crnogorsko tužilaštvo je pažljivo gradilo slučaj i jasno je da je u pitanju ekstremni srpski nacionalizam koji koristi Putin da bi razorio Crnu Goru kao što je to uradio Nikolaj Romanov 1910. kada je "predao sudbinu Kraljevine Crne Gore u ruke Karađorđevićima"- Andrija Mandić se nikada nije ogradio od titule četničkog vojvode.Sve loše što se dešava u Crnoj Gori dešava se zbog četničke subverzivne delatnosti. (2) Crnogorci i Bošnjaci su znatno stariji narodi od Srba. Srbi su opstali samo zahvaljujući tolerantnosti islama inače bi posle 500 godina najverovatnije postali Turci. Crna Gora je bila slobodna nije bilo pravila prve bračne noći. Bošnjaci su primiki islam, nije bilo pravila prve bračne noći. Srbi nisu bili slobodni i nisu primilki islam. Pa ti vidi tamo, preračunaj se, pa ako možeš, mirno spavaj.
veliki getsbi

16. 02. 2017 - 19:30

Mogli bi da debatujemo do besvijesti, ali neka. 1. Ko je uopšte Andrija Mandić? Čelnik jedne stranke u CG sa srpskim predznakom i - ništa više! Ali on je za sebe uzeo pravo da zastupa srpski narod u CG - uzurpirao je nekakvo "pravo" koje ne može ni da postoji. Bezobrazluk i idiotizam do neba. Kakav vojvoda? Šta je to? Zvanje, titula čin? Ko ga je proizveo (ili mu dao titulu), kada, po kom ritualu? Srpski narod CG se stidi i srami nabijeđenog vođe!!! Idemo redom 2. Crnu Goru sa aparata je skinula Rusija i osudila na eutanaziju onda kada je CG postala za nju (Rusiju) čist balast tj kada su Turci otišli sa Balkana. Kralj Nikola je to najbolje znao i osjetio pa je sve onako lagano na kraju pustio niz vodu. Naravno imao je i svojih bolnih problema - nije imao kome državu ostaviti. Šta ti je sudbina: Jedan car Nikolaj je na ono famozno pismo vladike Danila oslonio CG na Rusiju, a drugi (i zadnji) car Nikolaj ju je zadavio.3. Možda su Crnogorci ( oni iz kamenjara) vlaški narod, možda ilirski
veliki getsbi

16. 02. 2017 - 19:49

nastavak........ali samo znam koji to nisu.3. E sada to pravo prve bračne noći. Treba znati da je Osmanska carevina bila kalifat tj uređena na Šerijatu. Postojao je vjeran narod i raja. Ono što se tako zlobno pridzontava Srbijancima važilo je isto tako i za Crnogorce i za sav drugi nevjrernički svijet. Možda su u tom carstvu dvije vazalne kneževine (Vlaška i Moldavska) bile izuzete. Karadag nikako. Čak i procenat anadolske krvi u venama Crnogoraca ( pazi govorim samo o Staroj CG - o one 4 nahije) bio povelik. Izgleda bizarno i smiješno ali možda bi i to mogao biti jedan od razloga za onu istragu poturica. Možda - kažem, jer se to može osjetiti na kraju onog famoznog gore pomenutog pisma koje je napisao veliki Vladika Danilo ruskom caru.4 Srbijanci su bili prava turska raja skoro 5 vjekova, dok su Crnogorci bili prava raja (ali vrlo kvalitetna i sultanu odana) 2.5 vjeka 7 -8 generacija/koljena - skoro sve recimo do 1709 god.(do navodne "istrage poturica"). Uvijek govorim o Staroj CG.
Da izvinite-a oprostite..

16. 02. 2017 - 13:39

...a ko je ukinuo Zakon od postojanju CANU- i gašenju(tuljenju) DANU? I uz ovo-postavljam pitanje ovome te se junački potipisuje M.Ć..A kako se zovu Crnogorci-po ustavu-u Bosnu i Hercegovinu-a kako na Kosovo-a kako u Makedonjiu-a kako u Sloveniju? Za Srbiju neću ni da pitam-jer ih tamo ne zovu-nego se tamo crnogorci-od popisa do popisa samootpisuju-nestaju-linjaju se-kopne-iskopniše od 1981 sa 147 iljada na 38 iljada-2011 godine...?! Živo me zanima-kako i koliko će da ih bidne na popis 2021 godine..? U Srbiji brale-među Srbima,Srbijancia i njihovom braćom Bošnjacima i Albancima...svijeh vjera i azbuka..liši crnogorske-koja se i ovamo tuli-potuljuje...evo više od kvarat od vijeka!!!
??

16. 02. 2017 - 15:36

Ne znaš ko je M.Ć. ?
Станислав

16. 02. 2017 - 22:11

Св Петар ЦТ иако је Србовао није знао за термин Србијанац,он се касније проширио јер су и Црногори и Брђани и Приморци имали Србску свијест. Србијнско је само у односу на остале несрбсијанске Србе,а СПЦ И срб ЈЕЗИК ЈЕСУ шири од накнадних политичких граница Србије коју запад стално сужава у удаљава од мора свим средствима. А имена Сава има безброј уист цг а и Црнојевићи га слава 1494,а ови данас отпадници не.
Bivse tursko roblje

17. 02. 2017 - 02:55

Nema problema za mene su bivse tursko roblje! Tako da me ne zanima kako oni sebe ili bilo koga drugoga oni zovu. Sto oni misle i govore je nebitno. Da vas pitam, zasto je nas briga sto smrducka bivse tursko roblje sa njihovim falsifikatima? Samim tim sto pridajemo znacenje njihovom idiotizmu, tim kazemo da je bitno sto oni lazu i govore o Hrvatima, Bosnajcima, Crnogorcima, Makednocima ili Albancima.
[email protected]

17. 02. 2017 - 11:46

Cinjenice za neobrazovanog mrzitelja.Kad vec nekog zoves Turskim robljem trebao bi da znas sledece.Vecina danasnje CG pada pod turku vlast 1440~1450 osim Crnojevica drzave . 1478 Zabljak Crnojevica tadasnju prijestonicu osvajaju Turci a oslobodjen je 1878 znaci 400 godina prijestonica u robstvu.Ostatak Crnojevica CG 1495 ,konacno pada pod Tursku vlast poslije par pokusaja oslobodjenja i sve do 1709 godine. Podgorica,Bar,Spuz ,Niksic,Kolasin oslobodjeni 1878 poslije 430 godina ropstva.Mojkovac,Pljevlja ,Bijelo polje,Berane itd i cuveno Pavino Polje dje je rodjen najveci od svih najvecih Crnogoraca Darko Sukovic 1912 poslije 470 godina Ropstva (i Mirasa Dedejica je familija iz istog mjesta ,prije preseljenja u BiH)Nase primorje 630 godina neprekidnog ropstva.Kome mi imamo pravo da kazemo da je neciji rob i raja.Pokrijte se usima i manje mrzite druge.
Žika

17. 02. 2017 - 18:53

Imam bre pitanje za visoko obrazovanog profesora Boleta, pitanje od neizmerne važnosti za vaskoliko srpstvo, interesuje me da li na sledećem popisu stanovništva mogu da pišem svog papagaja Đoleta kao Srbina? Đole ispunjava sve uslove: 1. Ima tri prsta, 2. Ima pernatu bradicu, 3. Kupio sam mu malu šajkaču, 4. Pop Mića ga je krstio u zamenu za rakiju, 5. Ume da kaže bre i more. Naučio sam ga sve po Vuku pa me baš zanima da li mogu da ga pišem i kao govornika srpskog jezika?
Svaka tebi čast...Žika..

18. 02. 2017 - 18:30

...ti jedni poštivaš Srbe i priznaješ-da IMADE 28 % Srba u NDD MNE-a da punoljetnih građana NDD MNE 42% zbori maternji srpskim jezkom-više od 264 iljade stanovika NDD MNE(potonji popis živoga-aktivnoga stanovništva)-a crkvu njiovu i popa Rista...tzv.SPC poštiva 55 % punoljetnih građana NDD MNE...e bo! Matematički iskazano -stanje duha Crnogoraca i Srb-iliti njih više od 345 iljada pravoslavaca-njih 55 % voli-gine-štuje popa Rista i njegovu SPC! A patrijarha Mihaila i njegovu CPC.voli,štuje i spremno da pogine njih 20% iliti tačni 126 iljada punoljetnih grđana...?!!! Dakle,zbora nema Žiko nastavi sa podučenjem sina jedinka-da ti uči-ali ne Srpaski-nego Crnogrski jezik-radi poboljšanja posrnule nevjerničke-udvoričke crnogorske populacije...iskazane počev od blagorodne loze Crnojevića-Skenderbegovića Skadarskije i cijele Zete (gornje i donje)..?!
Žika

19. 02. 2017 - 13:28

Kojeg bre sina jedinka? Reč je o papagaju brate...i ja se sećam tih dobrih starih vremena kada je vladao naš Sloba, onda nas je bilo čak preko 31%, ali šta se bre može, bilo pa prošlo, sve nas je manje, i nacionalno, i jezično, i verski, pa reko da pišem Đoleta kao deklarisanog Srbina, da nam bar malo veštački povećam procente, more sve zavisi od našeg pernatog junaka, inače ćemo da postanemo još manja manjina. Ako se ovako nastavi, opet nas bre čeka nekakva elementarna nepogoda, neki se već sada spremaju, vidim ljudi kupuju traktore i friziraju ih, srećom ja već imam turbo traktor sa kabinom, Đole će na rame, a profesor Bole će takođe sa nama, na suvozačkom sedištu, međutim ne brini brale, ima mesta i za tebe u prikolici. Samo bez panike, kad opalim po gasu ima da pobedimo na traktorijadi ko Šumaher, bićemo prvi u pašaluku, i svi će da nas slave kao heroje Formule T1, možda nas Rista proglasi i za svetitelje, znaš već kako to ide u našem svetorodnom svetosavlju bre.
Joj [email protected]

18. 02. 2017 - 07:15

Joj kako vas pogodih pravo srce sa ovim "bivse tursko roblje"! Imate taj kompleks i ne mozete da ga se oslobodite i zbog toga vasi "junaci" se ne libe da naprave genocid. Cudo jedno, Crnogorci(ne posrbice, nego ssmo Crnogorci) su se klali sa Turcima i sjekli glave jedni drugima ali nema mrznje ni sa jedne strane. Te mrznje nema ni prema nasim muslimanima niti prema bilo kome drugome pa ni prema vama-- za vas je rezervisan prezir zbog zlocinacke ideologije sa kojom ste zadojeni/otrovani od malijeh nogu a najvise sto ste jos od 1918 odgovorni za zestoku mrznju na ovom prostoru koja je prouzrokovana vasim ponasanjem i terorom nad nasom bracom Hrvatima, Bosnjacima, normalnim Srbima, Crnogorcima i ostalima.
Svaka tebi čast...

18. 02. 2017 - 18:02

..jer ta ljubav traje i prije pojave Crne Gore i Crnogoraca Petrovića Njegoša-što se posebno-izravno promidžbeno očitovalo kod obitelji Crnojevića-koji su se zarad "inetersa Zete i svoje gu.."-TURČILI-a ljubav ka ljubav nema kraja-ni na dnašnji dan-kada se "udara po Njegošima iz svije kumbura-pod "junačkim vođama".."M.Ć....N.A....i td i ts...e bora mi gospodnjega-a skederbegovići-skadarsko žabljačkog zeckoga podrijekla-niko ka vi...žanago?!
1- za [email protected]

18. 02. 2017 - 07:26

Svaka tebi čast, [email protected]! Aferim.
[email protected]

17. 02. 2017 - 23:10

Vidim da admin nece ea mi objavi odgovor na komentar "duhovitog" Zike,pa imali bar hrabrosti neko od ovih sto udarise ove silne minuse na moj komentar kojim sam reagovao na ovu veliku kolicinu iracionalne mrznje i izmisljatina.Pitam Gospodo da nisam sto lagao.Znam da istina boli a pogotovo kad si neinformisan pa povjerujes u svakakve lazi i budalastine.A istina kaze ovo ;dok su u Srbiji osnivali Akademiju nauka ,donosili ustave,Cak imaju i razvijen parlamentarizam.Cak i veliku borbu za radnicka prava ,valjda ste culi za Svetozara Markovica.E dok oni sve to rade i imaju nama je prva prijestonica Zabljak Crnojevica koji je na samo 10 km od Cetinja ,jos uvjek obicna Turska utvrda.Mi imamo slavnu i priznatu istoriju ali i dosta neslavnih pa nebi trebali da se drugima sprdamo.
Opet Žika za b[email protected] bre

18. 02. 2017 - 13:40

More nije to šala, Đole stalno srbuje na Balkonu, mnogo bre obožava da sluša Cecu, i kad god ga neko od komšija pita "Đole jesi Srbin bre?", on odma mrda glavom gore dole. Nekakva nevaljala dukljansko-montenegrinska deca ga stalno gađaju iz praćke samo zato što je papagaj Srbin, pa sam nekako zabrinut za njegova manjinska prava, zato sam tražio pomoć jednog tako školovanog čoveka kao što si ti Bole brate, nemoj da se sprdaš, Đole je naš, svi smo mi Đole.
Boki Borule

19. 02. 2017 - 10:52

Mi imamo sto imamo i nijesmo zavidni drugima sto oni imaju. Eh da je Srbiji nase more, cijenjeni Bole. A sva ova prdnjava ide u tom smjeru - da Srbi (a i Rusima usput bi valjala baza na Mediteranu) dodju do mora. Ali zar vam nije ljepse da budete kao Svajcarska?
[email protected]

19. 02. 2017 - 16:47

Vidi se da nisam pogrijesio kad sam vas nazvao neobrazovani mrzitelji.Na sve moje nepobitne argumente vas odgovor se svodi na "duhovitost",Zike koju izgleda samo on razumije i maloumnu pricu o moru.Znaci od roblja ,raje ,ropstva ,ostade papagaj i more.Svaka vam je prica takva.More lazi i besumucno papagajsko ponavljanje tih lazi u koje ni vasi istomisljenici vise ne vjeruje.To nemoze promijenit cinjenicu da su prije malo vise od sto godina u rodnom kraju najveceg od najvecih Crnogoraca Darka Sukovica ,Turci bukvalno sa ulice otimali djevojke za hareme.Vidjeti intervju Bjelopoljke starije od 100 godina iz 2003 na youtube.Ponavljam pokrite se usima.A more je nase ka uprkno.Svacije ce i bit samo nase nikad vise ,zivi bili pa vidjeli.A Rusi imaju baza Na Mediteranu od Sirije do Alzira.I sad u Libiji.Tako da ce se oni snac.A stoste vi neobrazovani pa to ne znate to je vas problem.
Boki Borule

20. 02. 2017 - 03:05

Ako im baza u Crnoj Gori ne treba što su je onda tražili? Ne smatram da turski geni definišu ni Srbe ni Turke već ono što im je u glavi - svijest o pripadanju jednom ili drugom narodu. Isto tako ne smatram da youtube čini razliku između obrazovanog i neobrazovanog čovjeka. Obrazovanje traži mnogo više proučavanja. Možda bi mogao da nas prosvijetliš sa tvojim saznanjima o predmetu diskusije - Srbi, Srbijanci i njihova braća.
[email protected]

20. 02. 2017 - 09:22

Sad jesu li trazili bazu ili ne ja neznam,znam da je nikome ne smijemo davat ako mislimo da nam i ove mrvice od obale i suvereniteta ostanu.Ja sam samo rekao da ne brinemo Ruske brige ,kontrolisu oni Mediteran koliko im treba a vidimo i drzave i predsjednike koji im trebaju,kad to stvarno oce.Nego mi volimo sebi da previse dajemo na znacaju.A bogami su nam pomagali kroz istoriju i kad jedan metar morske obale nismo imali.Mozda bi i bez njih opstali ali sa njihovom pomoci nam je koliko toliko bilo lakse.Pa kad smo i dobili obalu 1878 opet nisu bazu trazili.Nego su oni vama ovjeg izgovor kao dimna zavjesa za izdaju zemlje i ostvarivanje tudjih interesa a punjenje svojih dzepova.
[email protected]

20. 02. 2017 - 09:38

Pa vi ste potegli pricu raja ,tursko roblje itd,slazem se da youtube nije mjerilo obrazovanosti ali je nekad najednostavnije sredstvo (kao i internet u cjelini)dda se nekome pokaze da je u zabludi i koliko mu je (ne)znanje.Svi narodi na svijetu ,pa i mi imamo i svijetlih i tamnih epizoda u istoriji.Ali misim da sam siguran da ne postoji vise nepostovanja ,omalovazavanja i mrznje prema ako ne prihvatate da smo isti narod bar je i za vas nesporno da smo najblizi.Iako su svi ostali Balkanski narodi i drzave bili duze u ropstvu i uglavnom se oslobadjali ili uz pomoc Srba ,ili sticaje istorijskih okolnosti od drugih evropskih sila,vi druge teme i naroda za ogovaranje i potcjenjivanje osim Srba nemate,A uz to neumije te se kriticki osvrnut ni na nse neslavne periode.
[email protected]

20. 02. 2017 - 09:58

Sto se tice teme Srbin Srbijanac tu je situacija jasna.Svaki Stanovnik Srbije moze za sebe da kaze da je Srbijanac ,ali nije svaki Srbin.Kao sto svi Srbi nisu Srbijanci.Do prvog svtskog rata 70% Srba nije Zivjelo u Srbiji.Dubrovnik ima tradiciju 1200godina slavne i skoro neprekidne drzavnosti pa su se kroz istoriju a narocito krajem 19 vijeka najobrazovaniji naucnici i umjetnici izjasnjavali kao Srbi.Kao naprimer Valtazar Bogisic.Pogledati clanke Srbo Katolici ,cak i na Hrvatskoj vikipediji ih mozete nac.U sustini taj naziv sluzi za razlikovanje teritorijalne pripadnosti istog naroda.Crna Gora je drzava Srpskog naroda ali samo autohtonih Srba iz Crne Gore i normalno svih drugih naroda koji u njoj zive ,ali nije drzava Svih Srba na planeti .Tako isto i Republika Srpska i Vojvodina(ne pravim paralelu u drzavnom smislu izmedju njih samo teritorijalnu.Imate puno izvornih narodnih pjesama iz Srbije gdje se kaze Srbijanka,Srbijanac.Svi znate za fabriku Srbijanka Valjevo.Zasto nije Srpkinja,e
Boki Borule

21. 02. 2017 - 14:24

Ti si pobrkao neke stvari. Srbija je definisana u ustavu kao država srpskog naroda i svih ostalih naroda koji tu žive. Crna Gora je gradjanska država, dakle država svih svojih gradjana. Što ćemo sa ljudima koji ne žele da budu svrstani ni u kakve narode. Zamisli ima i takvih. Po tebi Crna Gora ne bi bila njihova država. Uostalom ne postoje precizni kriterijumi za svrstavanje u narode. Da je tako ne bi se dešavalo da procenti ljudi koji se izjašnjavaju kao Srbi, Crnogorci, Muslimani, Bošnjaci variraju toliko mnogo iz popisa u popis.
Žika

20. 02. 2017 - 13:11

More kakve ima veze što je Đole papagaj? Kuku lele pa nećemo valjda bre da se još delimo i po biološkim odrednicama, jaoo, kuda bre ide ovaj svet? Tako je svedno bre bio on čovek, papagaj, vo, Španac, Kinez, Marsijanac, Vulkanac, vilenjak, goblin ili bilo šta drugo, važno je bre da su to sve sami Srbi, srpske vere i jezika, to su sve nepobitni argumenti, ako ne verujete meni, pitajte profu Deretića, i sam Bog je naš čovek po poreklu, srpstvo je nadgenetska i nadbiološka kategorija bre, treba da ujedinimo sve srpske kontinente i planete, sve srpske galaksije u ovoj vasioni, i u svim ostalim vasionama, pa ako treba i sve srpske dimenzije i paralelne svetove. Niko bre ne sme da diskriminiše Đoleta, to vam ja garantujem, nadam se da će visoko školovani profesor Bole da prestane sa ignorisanjem, podelama i podrugivanjem sveopšteg srpstva, Đole je ponosan Srbin i svi koji ga poznaju, znaju da je mnogo bre veća Srbenda od bilo kojeg čoveka bre!
Mickelie

22. 02. 2017 - 14:20

Živio Đole bar 100 godina u zdravlju i veselju. Možda nije u redu ali tako se ismijah njegovim svetim mukama da me sada stomak boli! Đole brate izdrži nepravdu i tu đecu te te gađaju!
Novi komentar