Čekali naređenja ukoliko DF izgubi na izborima

Srpski državljani Aleksandar Aleksić, Miloš Aćimović i Perica Andrić juče su u sudnici Višeg suda priznali da su bili dio kriminalne organizacije koja je 16. oktobra prošle godine nakon zatvaranja biračkih mjesta trebalo da izazove haos i trajno destabilizuje Crnu Goru. Prema njihovim iskazima, plan je bio da nasilno uđu u zgradu Skupštine parlamenta i čekaju dalja naređenja ukoliko Demokratski front izgubi na parlamentarnim izborima.
Objavljeno: 17. 02. 2017 - 06:30 Promjenite veličinu teksta: A A A

Predsjednik Višeg suda Boris Savić prihvatio je nagodbu koju su okrivljeni potpisali sa Tužilaštvom i osudio ih na po pet mjeseci zatvora zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije a moraće i da plate po 100 eura.

Pozivi

Optuženi su ponovili da su u Crnu Goru došli da bi sa okupljenom masom pokušali nasilno da uđu u Skupštinu. Andrić i Aleksić ispričali su da su novac za put dobili od sunarodnika Mirka Velimirovića dok je Aćimović stigao, kako kaže, na poziv optuženog Aleksića. Prema riječima Aleksića, trebalo je da uđu u Skupšunu i podrže Demokratski front ukoliko bude „problema na izborima“.

Zadatak grupe bio je, kako navode, da nasrnu na policiju, probiju kordon i uđu u parlament gdje je trebalo da ostanu dok ne dobiju dalje instrukcije. Aćimović je potvrdio iskaz Aleksića uz konstataciju da je „planirana akcija osujećena jer su dan ranije – 15. oktobra uhapšeni“.

I optuženi Andrić priznao je krivicu, navodeći da je njegova uloga bila da se sukobi sa službenicima policije i nasilno uđe u Skupštinu. Trojica okrivljenih su, pred sudijom Savićem, kazali da su obavijestili Velimirovića kada su stigli u Crnu Goru.

Iskaz Nikića

Sudija Savić juče je izveo sijaset dokaza na suđenju okrivljenima među kojima je i izjava bivšeg srpskog obavještajca Slavka Nikića, razgovor Velimirovića i Aleksandra Sinđelića, a čuli su se i tajno snimljeni razgovori između poslanika Demokratskog fronta Slavena Radunovića i Andrije Mandića. U jednom od snimljenih razgovara moglo se čuti kako Mihailo Čađenović, vozač Andrije Mandića, dogovara susret sa Radunovićem.

U sudnici je predočen iskaz Slavka Nikića koji je dao pred istražiteljima u Beogradu jer upravo na osnovu njegove izjave u fokus istrage su dospjeli crnogorski državljani Ananije Nino Nikić (prevodilac DF) i Mihailo Čađenović.

Nikić je u Specijalnom tužilaštvu u Beogradu ispričao da su ga na proljeće prošle godine posjetili Ananije Nikić i izvjesni Rus. Tužilac je prilikom saslušanja Slavku Nikiću pokazao nekoliko fotografija među kojima je prepoznao Ananija Nikića. Bivši obavještajac ustvrdio je da je Nino Nikić pitao da li nešto može da uradi u Crnoj Gori što bi izazvalo pažnju javnosti.

Prema njegovim riječima, sa Nikićem i ,,lažnim Rusom“ je imao dva susreta. Prvi put su se sastali u kancelariji na Vidikovcu ali nije mogao da se sjeti kojeg je to dana tačno bilo.

Reno fluense

- Pristao sam da se sretnemo ne znajući iz kog razloga žele susret sa mnom. Međutim, kao čovjek koji je dugo radio u službi, opreza radi poslao sam svog čovjeka da vidi o kome se radi i da slika automobil ispred zgrade sa kojim su ta lica došla. Čovjek koji je slikao je neko iz jedne sasvim šesnaeste priče Božo Vujačić. Radilo se o crnom automobilu marke „reno fluensa“ sa jasno vidljivim registarskim oznakama. Na tom snimku se ne vidi ko se nalazi u vozilu – ispričao je bivši obavještajac.

Izvjesni Rus mu se predstavio kao agent tajne ruske službe FSB za specijalne zadatke. Nakon upoznavanja, prema riječima Slavka Nikića, uslijedila su konkretna pitanja - „Da li bih mogao da uradim nešto u Crnoj Gori što bi izazvalo interesovanje javnosti“.

Način na koji su posjetioci Nikiću predložili učešće u izazivanju nemira, on je ocijenio kao amaterski.

- To je amaterski, što su pitali. Rekao sam im da ja sa svojim ljudima mogu da uznemirim Srbiju koja ima mnogo više stanovnika, a ne Crnu Goru. Oni se raduju. Pitam ih što se radujete. Što ne pitate da li hoću – čulo se na audio snimku preslušanom u Višem sudu. Na konkretno pitanje Nina Nikića i Rusa „da li hoće“ da prihvati posao, bivši obavještajac tvrdi da je odbio nihovu ponudu.

Prema njegovom kazivanju, Ananije Nikić se predstavio kao osoba koja ima kontakte sa moćnim ljudima u Rusiji i da je pripadnik neke od tamošnjih tajnih službi.

Druga ponuda

Nakon što je Slavko Nikić odbio ponudu sjutra dan su uslijedili pozivi od Ananija Nikića da se ponovo sretnu ali ne na Vidikovcu nego na Pupinovom mostu. Opet su mu nudili ulogu glavnog operativca na dan izbora u Crnoj Gori.

- Došli su autom, Nino, ovaj Rus i još jedna osoba. A ovaj, što su rekli da je Rus, nema nikakve veze sa Rusijom, to garantujem. Njihov prijedlog je bio da se uznemiri javnost i po njihovom nalogu da putujem u Moskvu. Nino Nikić kaže da idem kod čoveka u FSB. Rekao sam da hoću ako garantuju da mogu da se sretnem sa njim zvanično u zgradu FSB i popijemo kafu. Znate li kada sam dobio potvrdu. Nikada. Ja sam postavio uslov ali ga nijesu ispunili - ispričao je Slavko Nikić.

On je ustvrdio da nije znao tačno šta se sprema u Crnoj Gori jer bi u suprotnom sve učinio da to spriječi.

- Bez obzira što ja ne volim Mila Đukanovića, nijеsam ja čovjek koji bi takvu tajnu čuvao. Angažovao bih i svoje privatne veze da se taj napad spriječi – kazao je Nikić.

Istraga

Pod istragom Specijalnog tužilaštva za sada je 25 osoba zbog sumnje da su počlinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju. Na čelu kriminalne organizacije, bila su dvojica Rusa, Eduard Širokov i Vladimir Popov i za njima su raspisane međunarodne potjernice. Crnogorske vlasti, takođe, potražuju srpske državljane Nemanju Ristića i Predraga Bogićevića zbog sumnje da su učestvovali u pripremanju nemira na dan izbora u Crnoj Gori. Apelacioni sud u Beogradu odbio je zahtjev crnogorskih vlasti za njihovim izručenjem.

Zbog učešća u pripremanju terorističkih napada u pritvoru su: Bratislav Dikić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić, Srboljub Đorđević, Aleksandar Čurović, Nikola Đurić, Siniša Ćetković, Dejan Stanojević i Ivica Matić.

Mirko Velimirović uslovno je osuđen dok je Aleksandru Sinđeliću dodijeljen status svjedoka saradnika. Od početka februara istraga je zvanično pokrenuta i protiv Mihaila Čađenovića i Ananija Nikića a od prije četiri dana podlupom istražitelja su i lideri DF-a Milan Kneževića i Andrija Mandić.

Čađenović je u pritvoru dok je Nikić nedostupan crnogorskim istražnim organima od 9. novembra prošle godine.

Izvor: Pobjeda

Komentari: 0

Novi komentar