Marković za američki Tajm: Crna Gora se ne dvoumi za EU i NATO

Crna Gora nema dilemu kada je u pitanju njen put integracije u NATO i Evropsku uniju, kazao je predsjednik Vlade Duško Marković u intervjuu za američki magazin Tajm.
Objavljeno: 17. 02. 2017 - 15:33 Promjenite veličinu teksta: A A A

Govoreći za  magazin o integracijama, ali i aktuelnim političkim prilikama i miješanjima i opstrukcijama treće strane, predsjednik je naveo da od oktobra prošle godine u kontinuitetu imamo opstrukcije usmjerene ka državi i njenim institucijama, ali da moramo da branimo naš pravni i institucionalni poredak.

Na pitanje novinara da li aktelni geopolitički zaokreti navode na preispitivanje odluke o približavanju Crne Gore Zapadu, premijer je kazao da u tom pogledu nema dileme.

„Mi znamo da će NATO ući u novu fazu i novi način djelovanja. Mi takođe vjerujemo da će upravo zbog nove pozicije SAD-a u svjetskoj politici i predsjednika Trampa NATO postati još jači“, rekao je premijer u razgovoru za Tajm uoči Minhenske bezbjednosne konferencije na kojoj će učestvovati predsjednik Marković i drugi najviši državnici iz Evrope i svijeta.

dusko

EU se, naveo je on, suočava sa ozbiljnim problemima, ali mi zaista vjerujemo da će nakon okončanja pregovaračkog procesa ona izgledati potpuno drugačije u odnosu na to kako izgleda danas: „Mi vjerujemo da će Unija biti bolje organizovana, a njene institucije jače nego što je to trenutna situacija“.

Predsjednik je naveo i da je važno da Alijasa zadrži politiku otvorenih vrata za sve zemlje Zapadnog Balkana jer će to očuvati mir u regionu, koji je potreban za očuvanje stabilnosti i mira u cijeloj istočnoj Evropi.

Govoreći o razlozima zbog kojih želi da Crna Gora postane članica NATO-a, predsjednik je naveo da istorijska iskustva mnogih konflikata i ratova na ovim prostorima nikada nijesu dovela do pronalaženja bilo kakvih mehanizama za samokontrolu i rješenje kriza.

„Crna Gora je u strateškom smislu veoma dobro pozicionirana. Ima izlaz na Jadransko more. Neke druge države, kao Slovenija, Hrvatska i Albanija su već članice, a jedino Crna Gora nije. Imamo veoma moćnu luku - luku Batr. I ova luka je strateški veoma važna za protivnike NATO, posebno nakon konflikta u Siriji, kada je Rusija poočela da traži dobru mornaričku bazu u nekoj od toplijih zemalja“, rekao je premijer upitan šta Alijansa dobija time što dozvoljava ulazak Crne Gore.

Na konstataciju novinara da ne bi trebalo da čudi zašto se onda Rusija toliko opire članstvu Crne Gore u NATO i širenju Alijanse, premijer Marković je kazao da je Rusija veoma zainteresovana za širenje ka Jadranu, a odluka Crne Gore da postane dio drugog civilazijskog kruga predstavlja prijetnju. 

„U pitanju je strateški konflikt globalnih interesa, igra moći između NATO i Zapada, i Rusije. Crna Gora je više od 300 godina bila u prijateljskim odnosima sa Rusijom i ne možemo dozvoliti da naša teritorija bude zloupotrijebljena da se na bilo koji način ugrozi sigurnost Rusije“, kazao je predsjednik.

Međutim, kako je naveo, branićemno svoje interese i interese zapadnoevropske zajednice za koju smo se opredijelili: „Omogućiti Rusiji da postane dominantna na Balkanu značilo bi gubitak našeg suvereniteta, a mi želimo da ga zadržimo. Tako da nismo spremi da dozvolimo Rusiji da odlučuje umjesto nas i da određuje naš kurs djelovanja“.

Odgovarajući na pitanja o dešavanjima uoči 16. oktobra prošle godine i aktivnosti vezanih za pokušaj terorizma, predsjednik je kazao da se Rusija umiješala u crnogorske izbore i da su otvoreno podržavali protivnike NATO-a.

„Velika količina novca je nelegalnim putem došla u Crnu Goru. Ruski zvaničnici otvoreno su nam prijetili. Njihove sigurnosne službe bile su u kontaktu sa političarima, Pravoslavnom crkvom, nevladinim sektorom, nekim medijima. Kreirana je takva atmosfera u kojoj su prozapadne snage trebalo da dožive poraz“, pojasnio je premijer i naveo i da je bio planiran i alternativni scenario koji bi, u slučaju pobjede prozapadnih snaga, doveo do napada, konflikata i nasilnog preuzimanja vlasti.

Predsjednik je pojasnio kako je otkrivena zavjera i dodao da su bezbjednosne službe zemalja članica NATO takođe potvrdile informacije crnogorskih institucija.

„Oni su nam pomogli da sastavimo djeliće ovog scenarija, jer su sve operacije ukazivale i na umiješanost treće strane“, rekao je premijer Marković.

Konstatujući da su u pojedinim djelovima Istočne Ukrajine 2014. godine lokalni protesti protiv pro-zapadno orjentisane Vlade prerasli u veliki sukob u koji se umiješala i Rusija, novinar Tajma je pitao premijera da li strahuje da bi se tako nešto moglo dogoditi i u Crnoj Gori. Premijer je kazao da je to modus operandi koji Rusija koristi kako bi izvršila destabilizaciju države.

„I mi smo svjesni toga. Od održavanja izbora u kontinuitetu imamo opstrukcije usmjerene ka državi i njenim institucijama. Oni žele da predstave ovu Vladu besmislenom, a isto važi i za pravosuđe, tužilaštvo i institucije koje se bave sprovođenjem zakona. Mi im to nećemo dozvoliti, iako znamo da to povlači određeni rizik. Mi moramo da branimo naš pravni i institucionalni poredak bez obzira na to šta je Rusija spremna da uradi povodom toga“, naveo je premijer Marković.

foto: gov.me

Komentari: 16

Zoran V. Raičević

17. 02. 2017 - 15:29

Poštovani, Pitao bih cijenjenog Premijera Crne Gore, zašto nijesu cijenjena Vlada, njeni organi, crnogorske institucije NIKAD razmatrale, diskutovale, prihvatile ili djelimično prihvatile ili se barem oglasile NI NA JEDNO pismo, upit, kritiku, zahtjev, preporuku, instrukciju koje su upućivali barem 100 puta Crnogorsko Kulturno Društvo iz Toronta, mnoga društva iseljenika iz cijelog svijeta?... Nijesu, jer ih je baš briga za drugo mišljenje ili iskustvo. Misle, mi znamo najbolje... a izgleda pojma nemaju ni o osnovnim političkim naukama... Sad vas žalim, jer i dalje nijeste svjesni svog stanja, jer i dalje smatrate da znate sve...
Mashina

17. 02. 2017 - 15:39

Nema potrebe za dvoumljenjem uopste.Jednostavno smo odabrali da budemo dio i NATOa i EU.
pipi

17. 02. 2017 - 15:40

Samo ukoliko i dalje budemo naporno radili na ostvarivanju ovih ciljeva kao sto su clanstvo u NATOu i EU mozemo ocekivati da imamo bolju buducnost.
ratka

17. 02. 2017 - 15:41

Naravno da se borimo da budemo u zagrljaju najjacih zemalja.Ovim tempom sve mozemo da postignemo.
Jovana

17. 02. 2017 - 15:41

clanstvo u ove dvije organizacije je preduslov da budemo primijeceni i cijenjeni u svijetu.
ivona

17. 02. 2017 - 15:42

dok se opozicija bavi primitivnim stvarima, Vlada na celu sa premijerom radi korisne stvari za ovu drzavu.
euro

17. 02. 2017 - 15:43

Crna Gora se apsolutno ne dvoumi ni za EU ni za NATO. CG je na pravom putu i ima veliku podrsku ostalih clanica ove dvije medjunarodne organizacije. SAMO NAPRIJED CRNA GORO!
Nemanja

17. 02. 2017 - 15:44

Crna Gora je demoratski zrela drzava koja zna sta hoce, spremna da jos vise napreduje. Narod to prepoznaje i nema razoga da se dvoumimo oko EU i NATO.
maldita

17. 02. 2017 - 15:44

Bravo za sve postignute ciljeve. Jos malo i bicemo clanica najjaceg saveza , a nakon toga i EU.
Uros

17. 02. 2017 - 15:46

Treba raditi na postizanju svojih ciljeva kao i do sad, ne dozvoliti onima koji su protiv i koji zele dominaciju na Balkanu da nas zaustave u nasem napretku.
Marija91

17. 02. 2017 - 15:48

Ova Vlada nije besmislena, svoj posao radi kako treba i svaka im cast. Niko ne moze da ospori njihov trud koji ulazu u bolju buducnost CG. NATO i EU su nas cilj. I vjerujem da cemo ga brzo ostvariti, na dobrom smo putu.
oi

17. 02. 2017 - 15:48

Nazalost postoje opstrukcije koje izvodi opozicija i koja je tu samo da bi interese Istoka sprovela u djelo , zato konstantno zele da probude nemire u drzavi , ali narod vec i sam zna njihove prljave planove.
Lidijja

17. 02. 2017 - 15:49

Drzava CG je svoj put jasno trasirala i usmjerena je ka njemu , i niko joj ne moze stati na istom.
Lidijja

17. 02. 2017 - 15:50

Sta drugo ocekivati od opozicije koja je produzena ruka Rusije ?? i oni koji samo zele da njihve interese sprovedu u djelo a za uzvrat njima racuni puni.
Ikonija

17. 02. 2017 - 15:51

Malo nam je preostalo do samog uclanjenja u NATO , konacan epilog ce biti ubrzo i kao takav ce imati pozitivan odjek po Alijansu.
Zouka

17. 02. 2017 - 15:53

Naravno da cemo da odbranimo nas pravni i institucionalni poredak , jer isti nam je visoko na listi prioriteta i ne mogu nam uticati drugi na nas izbor.
Novi komentar