ULJAREVIĆ: Kriza ima tendenciju radikalizacije

Izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević saopštila je da nema sumnje da se Crna Gora danas nalazi u najdubljoj političkoj krizi od obnove nezavisnosti, s tendencijom dalje radikalizacije.
Objavljeno: 17. 02. 2017 - 15:19 Promjenite veličinu teksta: A A A

Nespremnost političkih elita za kompromis, kako je rekla, ne može voditi rješenju krize u javnom interesu. Uljarević kaže da se čini kako ova situacija "prevazilazi kapacitete postojećih političkih struktura".

Govoreći o posljedicama procesa protiv poslanika DF-a, Andrije Mandića i Milana Kneževića, nakon skidanja imuniteta u parlamentu prije dva dana, Uljarević je rekla na djelu imamo "haotičnu i neizvedenu strategiju sa obje strane".

"Radi se definitivno o jednom od procesa koji već ostavlja dubok trag u crnogorskoj političkoj stvarnosti. Razrješenje slučaja 'državni udar' trebalo bi da bude prioritet svih aktera u Crnoj Gori, jer on ima dualnu dimenziju. Osim toga što on ima pravni okvir, to je slučaj koji je od samog izbornog dana dobio i snažnu političku dimenziju", rekla je Uljarević za BH Radio.

Kako je rekla, ne vidi se jasna strategija niti tužilaštva i vlasti s jedne strane, niti same opozicije kako da odgovori na to.

"Ostavljanje tog slučaja kao otvorenog u svakom trenutku može da izazove novu radikalizaciju. Užasno je i pomisliti da su lideri opozicije ili bilo koji političati imali namjeru da na rušilački način željeli da mijenjanju političku strukturu u Crnoj Gori", kazala je Uljarević.

BH radio; Foto: rtcg.me

Komentari: 9

@

17. 02. 2017 - 15:55

JA NISAM SHVATIO DALI JE OPRAVDANO SKRIELJI ISCUPATI "SIPTARSKU"NOGU ILI SE MALKO PRETJERALO U SVINJARIJAMA MOLIM TE DA NAM ODGOVORIS DALIBORKA.
mackica beges

17. 02. 2017 - 16:20

Ova kao i inace, mnogo prica, nista ne kaze. Ajmo, reci jasno da je njima dozvoljeno da rade sta hoce. Reci jasno da je u redu da zakon za njih ne vazi, reci jasno da je u redu onakvo ponasanje u Skupstini. Ova bjese iz nekog NVO sektora? Odmah bi se oglasila da je kakva macka povrijedjena na ulici i da su joj ugrozena njena srpska prava.
Čaj u 11

17. 02. 2017 - 17:15

Daliborka Uljareva-rubljareva.
bosiljka

17. 02. 2017 - 17:33

Da li je gospođi Uljarević jasno da za podizanje optužnice je potrebno vrijeme da bi se prikupili dokazi i prema tome ova situacija nije mogla prije da dobije sudski epilog. Sad kad im je skinut imunitet, da li treba da opravdavamo ponašanje poslanika DF koji su najodgovorniju za ovu krizu. Da li građani Crne Gore moraju svakodnevno da trpe prostakluke opozicionih funkcionera zato što, eto, nikako ne mogu pobijediti na izborima pa su ljuti. Pa bi da biju. Pa bi da svoj problem stave ispred svakog problema koji postoji u Crnoj Gori. Pa će da podržavaju majke u realizaciji anticivilizaciskog i diskriminatorskog zakona (vi kao žena bi o tome mogli reći par riječi i zašto da ne, da napravite okrugli sto i da jasno kažete svoje mišljenje o tome). Ne, vi to nećete jer bezrezervno podržavate opoziciju po svaku cijenu.
Guest_56268

17. 02. 2017 - 18:02

Pitam Uljarevicku ko koci da se slucaj od 16 razrijesi.
FreeMontenegro

17. 02. 2017 - 20:42

znaci ova ocekuje kompromis od vlade! a sto da radimo sa ovom divljackom opcijom koja i ne zna sto znaci rijec kompromis?!
nenad mne

17. 02. 2017 - 22:05

"Užasno je i pomisliti da su lideri opozicije ili bilo koji političati imali namjeru da na rušilački način željeli da mijenjanju političku strukturu u Crnoj Gori"Da li ja to sva vaša NVO pamet?Zar ne vidite šta svo vrijeme rade i koje uličarske vrijednosti promovišu?Vama nema grantova i onda nema komentara!Sramotno je što se predstavljate kao neutralni posmatrač,dajete izjave za strane novinare,a u kući,kada je opozicija u pitanju,čepove u uši,štipaljka na nos i maska za varenje na glavu.Sve sami umišljeni stručnjaci koji sigurno rade za nekoga,ali mi ne znamo za koga...ili možda znamo!
danilo s.

18. 02. 2017 - 10:43

gdjice. Uljarevic, Posto uporno pogresno ponavljate termin "drzavni udar" - evo vam, ponovo, definicija: "Државни удар или пуч (нем. Putsch — пуч; франц. coup d'état — ку де `та; или само франц. coup — ку) представља изненадну смену власти у некој земљи, и то противуставним средствима. Он може бити миран или (ређе) насилан, а најчешће га изводи војска или неки високи државни званичник. Разликује се од револуције по томе што га изводе људи из саме власти, за разлику од револуције коју изводе широке народне масе." (Vikipedia.sr) Zasto je ovaj – lukavo izmisljen - termin (Lekic i ostali) plasiran u javnost i medije? Razlog je spinovanje od strane opozicije. Naime, ako se radi o pokusaju teroristicke akcije protiv CG - kao u ovom slucaju - to se rjesava od strane snaga bezbjednosti (vojska, policija itd.) CG. Tako da je situacija, mogli bi uslovno reci, nije previse dramaticna. Odnosno moze, aIi ne mora, znacajno uticati na izbornu volju gradjana.
danilo s.

18. 02. 2017 - 11:09

#2 Medjutim, "drzavni udar" podrazumjeva nelegelanu i neligitmnu smjenu vlasti (koja se rijedje desava). I to jeste vanredna situacija, i moze da utice na izbore? A na toj tezi pociva bojkot opozicije. Da bi opravdali nepotreban bojkot, jer, ne vide se neki veci rezultati za opoziciju, niti prevelika steta za Vladu, oni se koriste terminom “drzavnio udar” implicirajuci odgovornost vlade za ovaj nemili dogadjaj. Time se krivica prebacuje sa DF-a na Vladu, i time su osteceni gradjani, jer vjerujem da mnogi ne bi glasali za opoziciju da su znali za bojkot? Najvecu stetu pretpsjela je drzava CG koju su poslanici iz DF-a i opozicije uspjeli da uvrijede i ponize. Ukratko u slucaju akta terorizma svi u drzavi su zrtve - pa i Vlada. Kod "drzavnog udara" svi su zrtve onih koji organizuju drzavni udar da bi vladali.. NVO eksperti pokusavajuci da budu nepristrasni, postaju neobjektivni. Jer, nije ista krivica na obije strane, Opozicija je p(d)okazala da nije dostojna da vodi CG!
Novi komentar