Novi sajber napadi na portale Vlade i medija

Portal Vlade (www.gov.me), te portali i potportali više državnih organa Crne Gore, kao i pojedinih crnogorskih medija, bili su juče i danas ponovo izloženi seriji sajbe (cyber) napada, koji su ovog puta bili prošireni kako po obimu (napadnuti portali nekih crnogorskih medija), tako i po vrsti (pored DDoS napada, pokrenuti su i TCP Flood i ICMP Flood napadi). Sajber napadi se, kako saznaje naš portal, dovode u vezu sa procesom pristupanja Crne Gore NATO-u i sa pokušajem izazivanja nestabilnosti u Crnoj Gori, kako bi se zaustavio put Crne Gore ka učlanjenju u NATO i EU, posebno imajući u vidu da nestabilnost bilo koje zemlje zaustavlja integracione procese.
Objavljeno: 17. 02. 2017 - 17:57 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako ističu iz Ministarstva javne uprave, nadležne službe, u saradnji sa kolegama iz partnerskih zemalja, identifikovale su servise sa kojih napadi potiču, te rade na njihovom lociranju i identifikovanju, o čemu će informisati javnost.

- Crnogorski portali i mrežna infrastruktura prvi put su na ovaj način napadnuti na dan parlamentarnih izbora, 16. oktobra 2016. godine, da bi napadi bili nastavljeni narednih dana. Nova serija napada započela je u srijedu, 15. februara u 11:15 časova. Konstantni napadi trajali su do 19:30 časova. Napadi su ponovljeni 16. februara od 9 časova. Ova serija napada bila je prvenstveno usmjerena na portal Vlade Crne Gore kao i sistem njegove zaštite - navodi se u saopštenju

Kako su precizirali, ovog puta napadači su primjenili tzv. TCP Flood i ICMP Flood napade, koji nisu opterećivali linkove, već su upućivali velike pakete podataka (1.000 paketa u sekundi) čime su pojedine servise učinili nedostupnim. Istovremeno je napadnut i javni DNS (Domain Name Server). Napadači su promijenili tip napada, nakon što su ogromnim brojem zahtjeva zagušili linkove. Napadi su odbijeni oko 15 časova.

- Danas je pokrenuta nova serija napada nalik onima prethodnih dana, s tim što je većina napada brzo odbijena i sistem je uglavnom funkcionisao stabilno. Napadi su od juče, pored portala Vlade i državnih organa, usmjereni i na server elektronske pošte državnih organa, kao i na portale pojedinih medija u Crnoj Gori kojima je zbog toga bio onemogućen pristup. Obim i raznovrsnost napada kao i činjenica da su preduzeti na visokostručnom nivou, ukazuje da je riječ o osimišljenoj i sinhronizovanoj akciji. Činjenica da su napadnuti portali Vlade Crne Gore i državnih organa, serveri elektronske pošte državnih organa kao i pojedinih crnogorskih medija, kako je to učinjeno i na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine, budi sumnju u motive napada čiji je cilj onemogućavanje plasiranja informacija crnogorskoj i inostranoj javnosti - navode iz Ministarstva javne uprave.

Sajber napadi se dovode u vezu sa procesom pristupanja Crne Gore NATO-u i sa pokušajem izazivanja nestabilnosti u Crnoj Gori, kako bi se zaustavio put Crne Gore ka učlanjenju u NATO i EU, posebno imajući u vidu da nestabilnost bilo koje zemlje zaustavlja integracione procese.

Sajber napadi su usmjereni na portale Vlade  i na informativne portale koji pokušavaju da objektivno izvijeste o situaciju u Crnoj Gori.  

 

Foto: huffpost.com

Komentari: 6

Mijat

17. 02. 2017 - 18:42

To je podrška DF, isi scenarij kao 16 oktobra prošle godine.
@

17. 02. 2017 - 20:44

IMAJU LI MJERE .VISE SVE NEMA SMISLA I DA COVJEK POMISLI DA SE OVO NE MOZE ZAVRSITI NA DEMOKRATSKI NACIN.PREPORUCIO BIH OVIMA KOJI PODRZAVAJU DF DA RAZMISLE KOLIKO JE PAMETNO UVLACITI STRANE SILE U DOMACI SUKOB.SIRIJA I LIBIJA SU PRIMJERI NEPAMETNOG MIJESANJA VELIKIH SILA.
radule

17. 02. 2017 - 19:27

Da, mislili napravice neke nemire ova dva dana. Obarali su i Vijesti, Antikorupciju, dosta, dosta sajtova
Dostojevski

17. 02. 2017 - 20:32

Ovo je izgleda ozbiljna situacija u Crnoj Gori,ovi DF-ovci (Društvo Fašista) su se dobro organizovali i imaju podršku iz inostranstva,nadali su se da će biti hapšenja Pipuna i četnika početnika Mandića pa da krenu neredi i haos,Mandić je i sam priznao da je imao scenarijo za svaki ishod ali ne i za nehapšenje.Ovo su strašno opasni ljudi ,nadamo se da će Državna bezbjednost odradit posao kako treba,jer cilj ovih antidržavnih neprijatelja je destabilizacija Crne Gore pred najavom dobre turističke sezone ,da bi Crnu Goru ekonomski izcrpili,poručujem ti Pipune tebi i ostalim četnicima početnicima ima nas dosta građana Crne Gore, koji vam nećemo dozvoliti da ostvarite svoj naum stvaranje haosa u Crnoj Gori.Imate dobru podršku izvan ,ovaj hakerski napad i protesti žena u Podgorici u vašem aranžmanu,su dokaz da pripremate najcrnji scenario za Crnu Goru,a proći ćete kao što su prošli i pređašnji vaši idoli,ostali za bruku na istorijsko smetilište .
Istina

17. 02. 2017 - 21:01

Slazem se sa tobom i dodajem da se ne brinem puno jer sto god Drustvo Fasista organizuje, drzava je nekolka koraka ispred. Upravo to sto kazes da je mandic bio pripremljen za svaki scenario po njegovim rijecima al ne i za hapsenje je pokazatelj da im je drzava priredila nesto sto nisu ocekivali, sto je izuzetno pozitivno. Ipak su df-ovce limitiranih kapaciteta.
Otvoreno

17. 02. 2017 - 21:12

Jednom otvoreno treba reći da iza tih napada stoje četnička Nikolićeva Srbija i boljševićka Putinova Rusija
Novi komentar