Darmanović u Minhenu, Grabar-Kitarović: CG bila izložena pokušajima svrgavanja vlasti

Crna Gora je bila izložena pokušajima mijenjanja smjera i svrgavanja vlasti, što jedva da je bilo primijećeno, kazala je juče predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović na panelu „Budućnost euroatlantske sigurnosti – nova uloga za Balkan?“ uoči otvaranja Minhenske sigurnosne konferencije gdje učestvuje i ministar vanjskih poslova Crne Gore, prof. dr Srđan Darmanović.
Objavljeno: 17. 02. 2017 - 18:37 Promjenite veličinu teksta: A A A
Darmanovic u Minhenu, Grabar-Kitarovic: CG bila izlozena pokusajima svrgavanja vlasti

- Evroatlantske integracije na meti su nekih zemalja koje se u to nelegitimno miješaju. Evropska unija i NATO izgubili su interes za jugoistočnu Europu, pa su oživjele stare nacionalističke i ekspanzionističke vizije, ojačao radikalni islamizam i uključenost trećih zemalja, posebno Rusije... Hrvatska snažno podržava proširenje EU i NATO-a, ali i suverenu volju drugih da sami biraju svoje saveznike. Ono što ne tolerišemo je miješanje drugih država u donošenje odluka, što se događa u nekim susjednim državama - istakla je Grabar-Kitarović spomenuvši kao primjer Crnu Goru.

Ministar Darmanović boravio je juče u posjeti Bavarskoj tokom koje je razgovarao s predsjednicom bavarskog Parlamenta Barbarom Štam, šefom Državne kancelarije Bavarske i ministrom za federalna pitanja i posebne zadatke dr Marselom Huberom, izvršnim direktorom Društva za JIE dr Hansjorgom Brejem, kao i predsjednicom Fondacije Hans Zajdel Ursulom Menle.

- U odvojenim susretima s visokim zvaničnicima ove njemačke pokrajine, izraženo je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom Crne Gore i Bavarske a razmijenjena su mišljenja i o mogućnostima za jačanje veza u oblastima vladavine prava, privrede i kulture. Ocijenjeno je da je otvaranje Generalnog konzulata Crne Gore u Minhenu umnogome doprinijelo intenziviranju dijaloga dvije strane - ističu iz crnogorskog MVP.

U sklopu posjete, ministar Darmanović je govorio na konferenciji „Budućnost evroatlantske bezbjednosti - nova uloga Balkana“, koja je prethodila 53. Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji. Ovaj skup su zajednički organizovali šef Državne kancelarije Bavarske i ministar za federalna pitanja i posebne zadatke dr Marsel Huber i predsjednik Njemačko-atlantske asocijacije i savezni ministar za hranu i poljoprivredu Kristijan Šmit, a u diskusiji su učestvovali i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, ministar vanjskih i evropskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak, stalni saradnik i direktor projekta Evropa Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda, kao i direktor Centra za SAD i Evropu u okviru Brukings instituta Fiona Hil.

- U fokusu skupa bile su bezbjednosne prilike na Zapadnom Balkanu i uloga koju ovaj region ima u okviru evropske bezbjednosne arhitekture. Ministar Darmanović je tokom izlaganja istakao važnost nastavka integracionih procesa kao značajnih instrumenata očuvanja stabilnosti u regionu, podvukavši doprinos koji Crna Gora daje u kreiranju bezbjednog i stabilnog okruženja i još jednom ponovio posvećenost naše zemlje njegovanju dobrosusjedskih odnosa i afirmaciji regionalnog povezivanja i saradnje. Učesnici su pozdravili Crnu Goru kao buduću članicu NATO i saglasili se da je neophodno uložiti dodatne napore i osnažiti proces evroatlantske integracije aspiranata sa Balkana kao jedan od odgovora na bezbjednosne izazove u Evropi, ali i šire - saopšteno je iz Ministarstva. 

Komentari: 12

Mne

17. 02. 2017 - 19:00

Posteno od Kolinde .Hvala.
...

17. 02. 2017 - 19:23

Odlicno, neka se cuje. A dje je Medo bio?
Tesla

17. 02. 2017 - 19:54

Samo pogledajte ko se skim vidja u Njemackoj pa ce vam biti jasno.A Medo da ima mozga i stoti dio od tog sta nema dostojanstva on nebi izlazio iz kuce. Ali dobro,nekima (cio df) obraz sluzi za sjedenje.....
Iskustvo

17. 02. 2017 - 23:31

Dobro znaju Hrvati iz svog iskustva sa kakvim zlom(Krezubim Balvan Revolucionarima) se borimo i kakva nam smrtna opasnost prijeti.
Poslije ispiranja moždana...

18. 02. 2017 - 08:44

...oće li i kad će doći na red "Prevlaka-Kobila"...? Znaju li oni-što sve znaju što je časno i pošteno...?
Dobar početak..

18. 02. 2017 - 10:11

..nulaši počinju od nule-minusa-ka i vazda forverc-zato smo tu đe smo-na malo više od ništa...e bo?!
Prčanjani

18. 02. 2017 - 14:12

Pazi da ti ne dođeš na red umjesto Karnevala na Prčanj ,evo su odložili spaljivanje za danas na Prčanjsko mulo e bo ?!
Vasko

18. 02. 2017 - 09:26

Hrvatska nikad u istoriji nije bila neprijatelj Crne Gore a na zalost mi radi tudjih interesa jesmo.Je li to nedostak pameti ili nesojluk trebalo bi da se zapitamo!!!!!!
Dapače...

18. 02. 2017 - 13:37

...preko dr Sekula Drljevića-skovano vječno i nepomućeno prijateljstvo-"dvije bracke ideologije-spojene u jednu 12.srpnja.1941 na Cetinje-pod kotule fašističkog generala Pirica Borilia-aktualnog,u ta doba,kuvernera ND USTAŠKO ČETNIČKE MONTENEGRO...!!! VIVA VERO MONTEGRO...!!! E bo...?
Dostojevski

18. 02. 2017 - 13:27

Svaka čast Kolindi na izjavi, pošteno istinito, pravedno,a ne izjave i pisanje prosrpske štampe Dana (Mraka) u Crnoj Gori i Srbiji ,crna im pamet,Kolinda da nisi đe srela u Njemačku, našeg putujućeg Klovna Medojevića,lažova i falsifikatora događaja i dešavanja,Vođa Pokreta za" promjene",da promjena ali kakvih,promjene koje želi grupa DF-ovaca,na haos,nestabilnost a sa krajnim ciljem izazivanja haosa nemira i stvaranje nestabilnosti u regionu ne bi li zaustavili dolazak ogroman broj turista,u najavi većeg nego prošle godine.I to sve sa parama zna se odakle,omrznutim im zapadnim parama Eurima I Američkim dolarima.
junacina

18. 02. 2017 - 13:45

Je li i Medojevic ucestvovao na konferenciji te je morao onako u trku za Njemacku onaj dan?
Gospon Drmanoviću.....

19. 02. 2017 - 09:55

...da vam nije ,možda,gos.Kitarović-uručila pismenu izravnu ispriku( na naš lanjski DEMARŠ)-u povodu podizanja spomenika ustaškom činbeniku Barišiću u ND Hrvackoj-ubici narodnog heroja TITOVE JUGOSLAVIJE-Crnogorca Vlada Rololovića
Novi komentar