Ove namirnice smanjuju apetit

Neke namirnice će vas zasititi, ali i pomoći da izbjegnete česte užine između obroka.
Objavljeno: 18. 02. 2017 - 22:28 Promjenite veličinu teksta: A A A
Ove namirnice smanjuju apetit

Ječam

Ječam je možda ugljeni hidrat, ali bez obzira na to što takve namirnice inače pružaju kratkoročnu energiju, ova žitarica smanjuje apetit, šećer u krvi i rizik od dijabetesa. Tajna zašto je ječam bolji od ostalih ugljenih hidrata kad je u pitanju sitost je u vlaknima.

Ako jedete hljeb od ječma, možete očekivati poboljšanje u metabolizmu i pad šećera u krvi. Ječam se može koristiti u salatama, supama i varivima umjesto pirinča ili krompira.

Crvena paprika

Crvena paprika pojačava potrošnju kalorija i smanjuje apetit. Taj je učinak jači kod osoba koje nemaju naviku da jedu ljutu hranu.

Nemasno meso

Proteini su odlični za smanjivanje apetita i dug osjećaj sitosti. Samo sto gramanemasnog mesa može obrok učiniti vrlo zasitnim. Oni koji ne vole meso mogu ga zamijeniti mahunarkama, pasuljem, sočivom, leblebijom, zelenim povrćem poput spanaća, brokolija i kelja.

Bademi

Kad ste gladni između velikih obroka, pojedite šaku sirovih badema i biće vam lakše. Bademi će vam dati osjećaj sitosti, bez neželjenih kalorija. Izbjegavajte prerađene, posoljene i začinjene bademe.

Losos

Losos ima veliku količinu masnih kiselina omega-3 što daje osjećaj sitosti i smanjuje holesterol. Hormon leptin koji se pojačano proizvodi zahvaljujući tim zdravim masnim kiselinama potiskuje osjećaj gladi kod ljudi koji već imaju zdravu težinu. Kod osoba s viškom kilograma leptin nema isti učinak. Ako ne volite losos, možete ga zamijeniti tunom, pastrmkom i skušom.

 Izvor: tportal

Komentari: 0

Novi komentar