Protest zbog smanjenja naknada: Diskriminacija, političke igre i zaboravljene majke

Država je najprije uvela, a onda smanjila naknade za majke sa troje i više djece. Sad majke protestuju. Jedna od njih zaprijetila je da će, ako vlada ne odustane od smanjenja nadoknada, pred vladu doći sa djecom. Moglo bi to izgledati zanimljivo. Ako je suditi po fotografijama objavljenim ovih dana, teško da su, većini od njih, djeca u kolicima ili u školi. Prije će biti da su unučad.
Objavljeno: 20. 02. 2017 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ovo je samo jedan od apsurda cijele priče. Od usvajanja zakona do protesta majki, ne zna se koji i čiji je korak bio gori.

Prvo je glasovima opozicije i SDP-a, koji je tada bio u vlasti, inaugurisana posebna kategorija majki. Zahvaljujući tome, danas imamo obične majke i višu kategoriju – majke sa troje i više djece. Uzalud su bila upozorenja sa raznih strana – zakon je diskriminatorski, što ćemo sa majkama koje imaju jedno ili dvoje djece, sa onima koje iz bilo kod razloga ne mogu da imaju djecu, što ćemo sa očevima. Uzalud je bilo upozorenje da je zakon protivustavan.

0508drobnjak

Političke igre: No, to naše poslanike nije interesovalo. Istrajali su, zakon je usvojen, a DPS je ćutao. Iako je u prvi mah poslanica te stranke Nada Drobnjak najavila da će predati inicijativu Ustavnom sudu, u stranci su procijenili da im nije pametno da talasaju. Bližili su se izbori i svaki glas je bio bitan.

Onda je račun stigao na naplatu. Kada su vidjeli koliko ima majki koje imaju troje djece i još poneki uslov, u Vladi su se uhvatili za glavu. Zakon je usvojen bez ikakve fiskalne procjene, cifra se kretala od 16 do skoro 70 miliona eura koliko se ispostavilo da godišnje treba za naknade. Prema posljednjim raspoloživim podacima, naknade prima više od 20.000 majki a za isplete je obezbijediti više od 70 miliona eura.

Naknade kao spas: U praksi – za mnoge su naknade bile spas. Neke su se odrekle malih penzija, neke prvi put u životu imale svoj euro, neke oslobodile poslodavaca koji su ih za sitne pare izrabljivali. Naravno, ima i onih koje su pokušale da se „snadju“, pojedine su u dogovoru sa poslodavcima ostajale da rade na „crno“ – dobro i njima - primaju i platu i nadoknadu, dobro i poslodavcima da ne plaćaju dažbine državi.

Slušali smo i o raznim drugim zloupotrebama. Nekima nije smetalo, čak,  ni da im piše da su poslovno nesposobne, samo da bi pored nadoknade primali i neku drugu vrstu socijalne pomoći.

311damjanovic

Poslanik Socijalističke narodne partije, inače tadašnji predsjednik Odbora za ekonomiju i idejni tvorac zakona Aleksandar Damjanović, je optuživao vladu da nije dobro izrčunala koliko će joj novca trebati za naknadu i da ako smo platili 100 miliona eura garancija za KAP možemo i izdvajati za majke sa troje i više djece.

Bez fiskalne procjene: Vlada je uzvraćala da se zakon donio bez fiskalne procjene, a nadoknade su bile krive za sve što nas je u međuvremenu snašlo -  za ogromno povećanje nezaposlenosti, rupe u budžetu, povećanje javnog duga...

Nadoknade su u međuvremenu, uz što bi rekla Vlada, tešku muku isplaćivane, a Crna Gora je dobila novu izvršnu vlast. Koja je zaključila da nema odakle da daje toliko novca za majke sa troje i više djece. Nova parlamentarna većina glatko je usvojila novi propis i nadoknade su smanjene. U paketu sa smanjenjem nadoknada majkama, uz obrazloženje da je potrebno da svi štedimo, povećana su primanja poslanika u Skupštini. Namjeravali su da povećaju i izdavanja za parlamentarne stranke, koja su ionako najveća u Evropi, ali su se naknadno sjetili da bi to bilo previše pa su smanjena primanja funkcionera i odvajanja za stranke.

Kako god, pravnici su saglasni – jednom stečena prava, a nadoknade se u to ubrajaju, se ne mogu ukidati, drugo je pitanje da li se mogu smanjivati – jedni kažu da mogu, drugi da ne mogu. U svakom slučaju, i izmjene zakona će se naći na Ustavnom sudu. Koji treba da se izjasni i o samom zakonu, jer se u međuvremenu neko sjetio i podnio inicijativu za ocjenu ustavnosti. Vidjećemo kad će sud donijeti odluku - do sad se nije baš baš proslavio brzinom rješavanja sporova. Nije poznato da je ikada pokrenuo postupak po službenoj dužnosti.

Protest majki: I tako smo, polako, došli do protesta majki. Koje na taj način pokušavaju da natjeraju vladu da odustane od smanjenja nadoknada. Više od 1.000 majki je protestovalo dva dana, neke od njih su i noć provele ispred vlade, razišle su se nakon što je za početak ove nedjelje zakazan razgovor sa nadležnim ministrima. 

savkovic

Naravno, Crna Gora ne bi bila ovo što jeste da se u sve ne umiješa politika – tako smo na protestima majki gledali poslanike i poslanice opozicije, a ulogu predvodnice protesta je uzela aktivistkinja DF-a Željka Savković. Majke su, kažu, pozvale opozicione poslanike -  kako bi ih podržali  oni koji su i izglasali zakon. Ovi su, naravno, „zdušno prihvatili poziv“, još malo političkih poena im ne manjka. Postoji i verzija da je bilo obratno - da su opozicioni poslanici ustvari organizovali majke da protestuju.

Iz Vlade su, što zvanično što nezvanično, tvrdili da je protest politički motivisan i da će razgovarati sa majkama, ali ne i sa političkim aktivistima.

0902vlada2

"Imali ste priliku juče da vidite da su poslanici i opozicioni predstavnici organizovali pokušaj ulaska u zgradu Vlade. To je pristup ultimatuma i tako se ne može razgovarati sa Vladom. Pristup ultimatuma i ucjene iza kojeg stoji DF, čiji je cilj destabilizacija i kompromitacija institucija, jednostavno nije moguća", poručio je premijer Duško Marković.

No, poručio je i da je spreman za kompromis - Vlada će teško povući odluku o smanjenju naknada, ali će pokušati da im nadoknadi preko drugih modela socijalne politike, kao što je dječji dodatak ili posebne naknade za treće i četvrto dijete. 

Zanimljivo će biti čuti odakle novac za te posebne nadoknade, kada ga već nemamo u budžetu, jer zato smanjujemo ove naknade. Još zanimljivije hoće li se to odnositi i na ove majke koje imaju troje i više djece, a čija djeca već uveliko rade? I, možda, najbitnije, hoće li se iko sjetiti da stvarno pomogne majke koje rade, podižu djecu i nemaju pomoć ni od koga?

Vesna RAJKOVIĆ NENADIĆ

Komentari: 12

neso

20. 02. 2017 - 06:08

Gospodjo Nado, imate donekle pravo, ali ako funkcioneri moigu primate visoke zarade, pa valjda treba još neko nešto da prima, ako smo država socijalne pravde. Sda će se pokrenuti pitanje povećanje malih penzija. Preko 12.000 penzionera prima ispod 125 eura penziju. OČEKUJEMO VAŠ GLAS I PODRŠKU POSLANICE.
DM

20. 02. 2017 - 20:33

Pet "narodnih" poslanika DF-a koji redovno primaju veoma visoke plate (1500 EUR i više) a buču po ulicama i ne rade posao za koji su birani od strane svojih glasača, mogu finansirati skoro 50 majki za nadoknadu ! A te nadoknade nigdje u Evropi i svjetu - NEMA, čak i u mnogo bogatijim državama nego naša. Očito da je smišljeno da se ugrozi budžet države i izazovu socijalni nemiri. Zašto neko ko je radio 35 - 40 godina ima dva ili tri puta manju penziju od majki sa troje i više djece? Zašto su druge majke i njihova djeca DISKRIMINISANA ovim zakonom? Zašto država ne dodjeli SVOJ djeci dječiji dodatak od 10, 15 ili 20 EUR mjesečno ? Ili nikome ! Ustav kaže da je diskriminacija zabraqnjena po svim osnovama. A Željka Savković i sl. traže pare od države - koju ne priznaju ! Da je DF na vlasti, zaćutali bi ... kao što su ćutali za vrijeme Miloševića kad je penzija bila 2 DM
Mico

20. 02. 2017 - 06:55

Iz Moskve je stigla naredba majkama da krecu u strajk.Sva sredstva su dopustena u gusenju ovoga i ovakvih strajkova.
RAŠO

20. 02. 2017 - 09:44

Ovo je zakon koji ovakav kakav je nije trebao biti izglasan nikada. Ovo je diskriminacija prema majkama koje žive na selu i koje nijesu mogle raditi a rodile su troje i više djece. U ostalom trebao se izglasat zakon da se majkama daje dječji dodatak dok djeca ne napune 18 god. Ovo treba pod hitno UKINUT , ovo nema njđe u svijetu.
Apsolutno

20. 02. 2017 - 10:49

Apsolutno se slažem sa Vama. Ali već donijeta rješenja i visina iznosa se ne smiju dirati. To je stečeno pravo. Može se ukinuti samo za buduće naknade. Zašto onda ne ukinu ili smanjuju državne penzije, jer je Ustavni ukinuo taj zakon? Ne može se DPS i njihova koalicija, distancirati od ovoga. Kad je trebalo ćutati pred izbore ćutali su. Kada su prošli izbori - smanjuj. A Bošnjačka, tek. Proširila je izvorni prijedlog, svojim amandmanom za skoro 10.000 majki. A sad ćuti. Dakle, treba razdvojiti pitanja opravdanosti i valjanosti Zakona i stečeno pravo.
Tara

20. 02. 2017 - 10:27

Markovic ne smije nista obecati sto bi drzavu uveo u jos vece dugove! Zakon o majkama treba ukinuti! Nadam se, da ce Ustavni sud stvar pravedno rijesiti! Ove zene su penzionerke ..nekadasnje majke! Ko je imao penziju nije smio da se odrice..! Kod nas vlada prava Anarhija!
dali

20. 02. 2017 - 11:43

PRVO MEDJU OVIM ŽENAMA SIGURNO IMA I MAJKI ČIJA SU DJECA GLASALA ZA DPS PA SU ONE ISTO IZAŠLE JER NIJE MOGUĆE DA SE SAMO ZA OVO BORE OPOZICIONE MAJKE A DRUGO DOBRO REČE JEDAN, MAJKE KOJE SU IMALE PENZIJU NISU TREBALE DA UDJU U OVAJ PROGRAM , PA TAKODJE MAJKE KOJIM DJECA IMAJU PO 30 GODINA I RADE NISU TREBALE DA DOBIJU OVO PRAVO A NAJBOLJI NAČIN JE BIO DA SE NOVAC DAVAO SAMO PO DJETETU DO OSAMNAJESTE GODINE I DA SE ODREDI ZA JEDNO NPR 30 EURA ZA DRUGO 40, ZA TREĆE 50 I TAKO NA GORE PA BI SE RADJALA DJECA AKO NIŠTA BAREM ZBOG NOVCA ALI BI BILO ISTO ZA SVE PA I ONA NE SELO BI DOBILA PA KO GOD JE HTI DA RADI NEKA RADI I NE BI BILO MANIPULACIJA.
PAKLICA POINTA

20. 02. 2017 - 11:56

Bolje svakom djetetu u CG po 50 eura dok se redovno skoluju nego ovo sto usvojise i napravise. Veliki broj majki je odbijao posao kao nece da ustaju za 200 eura da rade, a sta sa zenama sa sela koje nisu bile na birou. Pod hitno oboriti zakon i uvesti da su sva djeca u CG ista, a ne da su vise vrijedne one sto su rodile 3+ i njihova djeca.
Ro

20. 02. 2017 - 15:59

Jedino resenje je da se cijeli sjever preseli u podgorici i onda slobodno sva davanja ukinuti.citam ovih dana kako pojedini dobijaju stanove za po 10 hiljada eura a ti stanovi vrijede po 60 ili vise hiljada.sto to niko ne komentarise cime su to zasluzili a unistise c goru.Takve stvari unistise c.goru i zaduzise i nasu praunucad.
Tomislav

20. 02. 2017 - 17:02

a gdje ima pravde danas neka gospogju doveli u VW u Njemackoj da pomogne u istrazivanju skandala oko netacnih podataka o izduvnim gasovima bila 12 mijeseci clad je SPD kvazi socijalista u Njemackoj dobila je 12 miliona eura ostete za 12 MIJESECI 12 MILIONA eura i u CG majke nemogu dobit penzionera ima nekoliko hiljada sa minimalnom penzijom 125 i ispod eura a ex premijer u toj drzavi se hvali dokazanim rucnim satom od 150 000 eura bez da imalo pocrveni stida i dase libi NE!!!!!!!!!!!!!
Vasojevic

20. 02. 2017 - 19:49

Kostunica stoji iza ovih protesta,a mozda je i zavjera Vatikana.Zvuci odnekud poznato.
Guest_40310

20. 02. 2017 - 19:59

Ovog Damjanovica za 13 julsku nagradu iz oblasti ekonomije
Novi komentar