Pejanović: Članstvo u NATO-u donosi bolji ambijent za biznis

Vladavina prava i funkcionalna tržišna ekonomija preduslovi su za unapređenje biznis ambijenta a članstvo Crne Gore u Sjevernoatlantskom savezu biće svojevrstan garant uravnoteženog sistema poslovanja, povećanja stranih direktnih investicija i bezbjednosti kapitala, ocijenio je nacionalni koordinator za NATO, Dragan Pejanović.
Objavljeno: 20. 02. 2017 - 17:04 Promjenite veličinu teksta: A A A

On je održao konsultativni sastanak sa predstavnicima biznis asocijacija u Crnoj Gori u cilju utvrđivanja zajedničkih aktivnosti Komunikacionog tima poslovne zajednice sa fokusom na ekonomske implikacije procesa evroatlantske integracije.

Kako je saopšteno iz Vlade, sagovornici su se saglasili da stabilan, siguran i predvidljiv poslovni ambijent garantuje ukupan ekonomski i društveni napredak.

Pejanović je upoznao sagovornike sa tokom ratifikacije Protokola o pristupanju i predočio buduće aktivnosti, istakavši da cilj Komunikacionog tima nije da vodi kampanju već da pruži kvalitetnu platformu za dinamiziranje dijaloga o jednom od najvažnijih vanjskopolitičkih prioriteta Crne Gore.

Sastanku su prisustvovali predstavnici šest biznis asocijacija Američke privredne komore, Savjeta stranih investitora Crne Gore, Asocijacije menadžera Crne Gore, Montenegro biznis alijanse, Unija poslodavaca Crne Gore i Udruženje preduzetnica Crne Gore.

"Imali smo veoma kvalitetan i značajan sastanak sa eminentnim predstavnicima biznisa u našoj državi. Razgovarali smo o unaprijeđenju međusobne saradnje i realizaciji zajedničkih aktivnosti, sa fokusom na ekonomske benefite članstva Crne Gore u NATO-u. Biznis zajednicu je posebno interesovalo na koji način se članstvom jačaju kapaciteti biznis zajednice i sticanje konkurentnosti na velikom tržištu vrijednom preko 700 milijardi dolara", kazao je Pejanović.

Kako je rekao, bilo je riječi o načinu aplikacije i dobijanja NATO kodifikacije i učešća na tenderima NATO-a za javne nabavke kao i mogućnosti uvezivanja sa preduzećima i biznisa zajednicama iz inostranstva.

Navodi se da su i predstavnici biznis zajednice zadovoljni kvalitetom sastanka i istakli da su im jasni ogromni benefiti koje poslovanju donosi crnogorsko članstvo u NATO-u.

Predsjednca Udruženja preduzetnica Crne Gore, Edita Dautović kazala je da je zaključeno da se ulaskom u NATO otvara niz benefita koje mogu ostvariti žene u biznisu i to je veoma značajno jer je naše tržište prilično malo a dobijanjem NATO koda se otvara mogućnost za učešće na velikom inostranom tržištu što je za žene u biznisu veoma značajno.

Kako je navela, činjenica je da su preduzetnice u Crnoj Gori svega tri posto orjentisane izvozu. Predsjednik Asocijacije menadžera, Budimir Raičković je dodao da pored tih direktnih, postoje i inderiktne prednosti.

"Preneseni benefit je vladavina prava, kao i da naše kompanije dobijaju šansu da se povežu sa kompanijama iz zemalja članica NATO-a. Zatim je tu razmijena iskustava i sigurno da je jedan od zadataka kako podići konkurentnost crnogorske privrede da uopšte možemo učestvovati na tenderima na tako velikom tržištu", kazao je Raičković.

Izvor: Mina

Komentari: 17

Pejanoviću...

20. 02. 2017 - 20:18

..ja samo vjerujem Milu Đukanoviću! On nam je reka u Nikšiće 7/2/2017-da smo najrazvijenija ekonomija na Zapadnom Balkanu! Što će reći da nam ekonomija ne može ići bolje sa NATO-no što ide-sa NATO-m ...u Hrvacku; Albaniju;Srbiju;Bugarsku...a teke u južnu Grčku...!
Patriota

20. 02. 2017 - 21:55

A pomoću kojih ekonomskih parametara mjerite beneficije od članstva u NATO? Da vam pomognem: Ne postoje, to nema apsolutno blage veze sa stvarnošću. Razvoj biznisa prevashodno zavisi od države, kakve olakšice postoje i da li država kao takva pospješuje razvoj biznisa i preduzetništva. Kakav NATO i biznis, NATO je VOJNI SAVEZ a ne ekonomski. Što se tiče investicija, prije svega treba imati uređenu pravnu državu, jer nijedan investitor neće doći da pomogne nama, nego prije svega zbog sebe i svog potencijalnog profita. Primjer: Vijetnam je po uređenju komunističa zemlja, nije članica NATO-a, pa opet je Coca-Cola prošle godine uložila 2 milijarde dolara.
Una

21. 02. 2017 - 13:07

Clanstvo u NATO donosi pored bezbjednosnog okvira jos i podsticijani ambijent za razvoj biznisa.
Todor

21. 02. 2017 - 13:08

Vece su sanse da nam dodju invetsitori u nasu drzavu i investiraju kad znaju da je drzava bezbjednosno pitanje regulisala.
Oliver

21. 02. 2017 - 13:11

Da bi nam biznis ambijent dosao do izrazaju moramo prvo bezbjednosno pitanje da rijesimo jer to je vazno invetsitorima.
Lidijaa

21. 02. 2017 - 13:13

U Crnoj Gori i nema americkih investitora jer oni zele da ulazu u zemlju dje je jaka bezbjendst jer su oni obazrljivi po pitanju ulaganja njihovog kapitala.
Lidijaa

21. 02. 2017 - 13:15

Jasno smo ciljeve definisali i na nama je sad da radimo na njima a samim ti time cemo uciniti da i buducnost nase zemlje bude bolja.
ivona

21. 02. 2017 - 13:32

Nadam se da ce biti mnogo bolji ambijent od ovog trenutnog.
HN

21. 02. 2017 - 13:33

Nikad nismo bili sigurniji u ono sto se prica i ono sto se prezentuje.. Vidimo sta radi front i jasno nam je da bi nas oni smao poveli unazad.
pikacu

21. 02. 2017 - 13:34

Ne vidim svrhu negodovanja u vezi sa lanstvom u NATO. ja mislim da lose pricaju o clanstvu oni koji bi ovu zemlju prodali sjutra.
uskockicardak

21. 02. 2017 - 13:34

ja Vam vjerujem iskreno, a da li opozicija moze da istrpi ovo? kako je njima danas?
anki

21. 02. 2017 - 14:24

Clanstvo u NATO donosi mnoge beneficije Crnoj Gori.
Angelo

21. 02. 2017 - 14:25

Crna Gora je na dobrom putu. Samo naprijed.
Riky

21. 02. 2017 - 14:26

Svakako da je ulazak u NATO dobra stvar za Crnu Goru!
Mixi

21. 02. 2017 - 14:27

Svakako da je dobro biti dio najboljeg i najveceg tima.
da

21. 02. 2017 - 14:30

Logicna prica
Ribar

21. 02. 2017 - 14:32

I tako i biznis u nase vode da udje
Novi komentar