Taksisti: Optimalan broj taksi vozila 550, zašto se ne poštuje Elaborat?

Taksisti - samostalni preduzetnici iz Podgorice će sjutra u 12 časova, organizovano posjetiti Sekretarijat za komunalne poslove i saobraćaj Glavnog grada, kako bi od sekretara Sekretarijata, Marka Rakočevića, dobili odgovor zašto se ne poštuje Elaborat urađen prije više godina koji je ukazao na potrebu smanjenja broja taksi vozila, a kao optimalan broj predvidio 550 taksi vozila, saopšteno je iz tog udruženja.
Objavljeno: 23. 02. 2017 - 15:40 Promjenite veličinu teksta: A A A

Naime, ovih dana je od strane sekretara Sekretarijata zvanično objavljeno da je već izdato 778 vinjeta za taksi vozila, a prema nezvaničnim  saznanjima taksista - samostalnih preduzetnika očekuje se izdavanje dodatnog broja vinjeta za taksi vozila, jer se u Sekretarijatu nalazi još oko 500 podnijetih, a neriješenih zahtjeva.

Taksisti - samostalni preduzetnici će, takođe, tražiti odgovor zašto nije održan sastanak sa Poreskom upravom i Sekretarijatom, koji je bio najavljen za 08.02. ove godine, u cilju formiranja mješovite Komisije radi obavljanja kontrola i suzbijanja neregularnih taksista na tržištu taksi usluga.

"Ovom prilikom taksisti - samostalni preduzetnici obavještavaju javnost da zbog  učešća u navedenom događaju, neće pružati taksi usluge toga dana u periodu od 11:30 do 13:00 časova, pa mole sve sugrađane da imaju razumijevanja imajući u vidu da se radi o aktivnostima kojim pokušavaju riješiti svoj  višedecenijski  egzistencijalni problem“, zaključuje se u saopštenju.

 

Komentari: 8

cemu ogranicenja

23. 02. 2017 - 15:52

Jeli neoliberalna trzisna ekonomija ili nije ? Prije neki dan zovem taxi cerntralu i ona sa centrale kaze " zao mi je al trenutno nema ni jedan slobodan taxi " i zalupi mi slusalicu . Nek rade ljudi . Ko bude sposobniji i jeftiniji opstace drugi ce propasti i kraj .
cemu ogranicenja

23. 02. 2017 - 15:59

Ovi koji traze ogranicenja bi hjeli da tako eliminisu konkurenciju i ucjenjuju musterije kao taksisti iz Budve sto traze 100 € po voznji a ako je kakva ljepsa strankinja vode u zbunje da naplate u naturi.
darko

23. 02. 2017 - 20:39

Da bi neko, uopšte, započeo raspravu na ovu temu, dragi moj prijatelju, mora imati neka osnovna znanja o temi kao i evropskim zakonima koji regulišu ovu problematiku. EU je, na osnovu višedecenijskog iskustva (to je ono što mi nemamo ali zatvaramo oči pred tuđim pozitivnim iskustvima) odredila kvotu o broju taksi vozila na osnovu broja stanovnika nekog grada. Kada se ta kvota popuni opština prestaje sa izdavanjem novih licenci do gašenja nekog privrednog društva ili odlaska u penziju nekog od samostalnih taxi privrednika. Ta kvota obezbjeđuje optimalan broj vozila na ulicama kao i odgovarajući kvalitet usluga u ovoj branši. U CG (kao da se geografski ne nalazi u Evropi) taj broj je odavno prevazišao maksimalno dozvoljene limite.Uz to dozvoljena je djelatnost još većeg broja divljih taksi vozila koja saobraćaju ulicama PG bez ikakvih papira. Od njih, s obzirom da ne postoje kao poreski obveznici, država ne ubira nikakve dadžbine.Samim tim oni već deceniju i kusur dijele zaradu sa legal
darko

23. 02. 2017 - 20:54

U CG (kao da se geografski ne nalazi u Evropi) taj broj je odavno prevazišao maksimalno dozvoljene limite.Uz to dozvoljena je djelatnost još većeg broja divljih taksi vozila koja saobraćaju ulicama PG bez ikakvih papira. Od njih, s obzirom da ne postoje kao poreski obveznici, država ne ubira nikakve dadžbine.Oni se ni po čemu ne razlikuju od legalnih taxi prevoznika (logo firme taxi udruženja, boja, firma na krovu...) sem po svojoj ilegalnosti. Za ovu decenijsku pojavu znaju nadležni organi ali im tolerišu pljačku države na ovakav način. Niko od onih koji su zaduženi za suzbijanje ove pojave, do sada, nije pozvan na odgovornost. Svojim radom oni utiču na cijenu usluga legalnih taksi prevoznika,što ih onemogućava da redovno izmiruju obaveze prema državi.. Zbog toga su cijene usluga dovedene do apsurda. Volio bih, moj prijatelju, da pođeš do bilo kojeg grada u EU ili u SAD i da tamo potražiš ono što zahtijevaš u PG. Za njih bi predstavljao predmet pošalica u nekoliko narednih mjeseci.
Ma nemoj

23. 02. 2017 - 22:10

Darko, to su budalaštine! Takve kvote ne postoje niđe zato jer broj taksista ne može da zavisi samo od broja stanovnika nego i od objektivnih potreba stanovništva. Nijesu jednake potrebe za prevozom tamo đe poslije pet popodne ne možete nikoga vidjet na ulici (kao u većini manjih zapadnih gradova) kao u gradovima koji žive 24 sata na dan. Nijesu jednake potrebe za prevozom u gradovima čija je privreda uglavnom proizvodna i onima u kojih su većina djelatnosti usluge. Nijesu jednake potrebe za prevozom u gradovima gdje se skoro sve prodavnice zatvore u 6 popodne kao u gradovima gdje većina njih radi do 9 ili 10 uveče. I ŠTO JE NAJVAŽNIJE, NE MOŽE BITI ISTI BROJ TAKSISTA U GRADOVIMA KOJI IMAJU METRO I SAVRŠEN AUTOBUSKI PREVOZ KAO U GRADOVIMA GDJE JE JAVNI PREVOZ OČAJAN KAO U PODGORICI. Nažalost, kod nas su privatni autobuski prevoznici toliko moćni da mogu da naručuju od gradskih vlasti studije po njihovom nahođenju, čak i da sami određuju rezultate studija.
Darko

23. 02. 2017 - 22:56

Zato postoje kvote koje variraju od 2,2 do 4,6 vozila na 1000 stanovnika. Stoga ne pokazuj svoje neznanje i ne nazivaj nešto budalaštinom o čemu pojma nemaš. Ajde da ti kažem i to da je i ova najveća kvota iz EU u PG uveliko premašena. Toliko o tome i ne miješaj neoliberalnu ekonomiju i anarhiju. Nemam više strpljenja da ti objašnjavam ništa što je u vezi sa ovim poslom. Imaš pre velike rupe u obrazovanju da bi neko mogao instant kursom da ih napuni. Za to su potrebne godine.
nenad mne

24. 02. 2017 - 08:54

Po ovoj logici treba odrediti kvote za sve usluge,pa ko je,npr. otvorio prodavnicu mješovite robe u nekom kvartu,miran je do penzije,po pitanju konkurencije i tako za sve drugo..Jedino podržavam ukidanje divljih taksista ili,bolje rečeno,sive ekonomije.
neka rade

11. 03. 2017 - 13:20

Taksista ima toliko da nam se čini da su ih ulice prepune.Ipak dešava se često da su skoro svi zauzeti,što znači da svi rade.Dok je tako treba poštovati tržište,a ne neke kvote i s lično.
Novi komentar