Marković - Orban: Odnosi odlični, Crnoj Gori mjesto u EU i NATO-u

Predsjednici vlada Crne Gore i Mađarske Duško Marković i Viktor Orban ocijenili su danas u Budimešti da su bilateralni odnosi dviju država odlični i bez ikakvih otvorenih pitanja, da ekonomska saradnja napreduje i da je Crna Gora od obnove nezavisnosti napravila veliki napredak.
Objavljeno: 24. 02. 2017 - 15:32 Promjenite veličinu teksta: A A A

„Imali smo prijateljske i veoma uspješne pregovore. Imali smo veliku prednost već u samom startu jer mi u Mađarskoj smatramo Crnu Goru veoma uspješnom zemljom“ – rekao je premijer Mađarske Orban na zajedničkoj konferenciji za medije nakon zvaničnih razgovora.

Podrška integracionim procesima CG

Premijer Marković se zahvalio domaćinu na dosadašnjoj podršci Mađarske Crnoj Gori u integracionim procesima.

„Informisao sam Premijera o napretku Crne Gore na planu evropskih i evroatlantskih integracija i iskoristio priliku da još jednom zahvalim Mađarskoj na kontinuiranoj političkoj podršci u ostvarenju ovih važnih strateških ciljeva Crne Gore na planu vanjske politike“ – rekao je premijer Marković na konferenciji za medije podjsetivši da je Mađarska među prvima ratifikovala Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u i da ta zemlja nastavlja da pruža nesebičnu podršku i ekspertsku pomoć našem evroatlantskom putu kao kontakt ambasada za NATO.

Predsjednik Vlade Mađarske je rekao da njegova zemlja veoma iskreno podržava Crnu Goru u njenom nastojanju da postane članica NATO-a na putu koji je pri kraju.

„Rado bih video takav uspjeh i na kraju pregovora Crne Gore i Evropske unije. Istrajni smo u mišlenju da je Crnoj Gori mjesto u Evropskoj uniji. Kada bismo mi odlučivali o tome Crna Gora bi već bila u predsoblju ili bi bila na korak od ulaska“ – rekao je premijer Orban dodajući da smatra da bi i zbog mira i stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana njegova zemlja voljela da što prije vidi Crnu Goru u Evropskoj uniji.

2402markovicorban1

Stanje u regionu Zapadnog Balkana

Posebna tema razgovora ticala se situacije na Zapadnom Balkanu.

Predsjednik Vlade Crne Gore je rekao da jsu regionala saradnja i dobrosusjedski odnosi među ključnim prioritetima vanjske politike naše zemlje, budući da kroz aktivno učešće u regionalnim inicijativama, jačamo pojedinačne odnose sa susjedima i ostalim zemljama Zapadnog Balkana i pomažemo svoj, ali i napredak drugih zemalja kandidata na polju integracija.

„Upravo je Mađarska dobar, rekao bih odličan, primjer konstruktivne saradnje sa susjednim zemljama, kao i pune posvećenosti saradnji sa zemljama Zapadnog Balkana... Upravo Crna Gora promoviše dijalog i razumijevanje na Zapadnom Balkanu, kao jedini način da se prevaziđu narasle tenzije i očuvaju mir i bezbjednost kao ključni uslov za napredak regiona. Takav pristup dijeli i Mađarska i saglasili smo se da je neophodno pojačati napore na promovisanju dijaloga u regionu i zahvalan sam premijeru Orbanu na idejama i konkretnom pristupu kako dalje da našu politiku promovišemo u ovom smisli“ – rekao je premijer Marković.

Predsjednik Vlade Mađarske je rekao da je uvjerenje njegove Vlade da se mir i bezbjednost evropskog kontinenta ne može ostvariti ako takvo stanje nije na Balkanu. „A to sve može samo preko njihovog članstva u Evropskoj uniji i NATO-u“ – rekao je premijer Orban.

2402markovicorban2

Ekonomska saradnja CG i Mađarske

Ekonomska saradnja Crne Gore i Mađarske bila je tema bilateralnih sastanaka dviju delegacija.

Predsjednici Vlada rekli su na konferenciji za medije da na tom polju vide mogućnosti unapređenja pogotovo u oblasti turizma.

„Značajnu pažnju posvetili smo i unapređenju saradnje u oblasti ekonomije i ocijenili da bi od velike važnosti bilo redovno održavanje sastanaka Mješovite komisije za ekonomsku saradnju, koja je posljednji put zasijedala u Budimpešti 2015. godine. „Investicije iz Mađarske su u 2016. godini iznosile 34,1 miliona eura, što je trostruko više u odnosu na 2015. gidinu, čime je Mađarska zauzela 5. mjesto na listi stranih investitora u Crnoj Gori“ – rekao je predsjednik Vlade Crne Gore.

Premijer Mađarske je rekao da su investicije njegove zemlje u rnu Goru veoma uspješne.

„Naši investitori nijesu ni jednom imali negativne doživljaje. Crna Gora je zemlja koja rado prihvata Mađare koji dolaze da rade i ulažu u ekonomiju“ – rekao je premijer Orban.

Međudržavna dokumenta

Tokom posjete ministri unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić i Šandor Pinter (Pintér Sándor) potpisali su Protokol o readmisiji osoba koje ne raspolažu boravišnom dozvolom/vizom, a koji se odnosi na izvršavanje sporazuma sklopljenog između Evropske zajednice i Crne Gore i Izjavu saglasnosti o saradnji ministarstava unutrašnjih poslova.

Protokol je uslijedio nakon Zajedničke deklaracije o uspostavljanju unaprijeđenog partnerstva između Crne Gore i Mađarske koja je zaključena 2012. godine, Akcionog plana za unaprijeđeno partnerstvo između Crne Gore i Mađarske (2013-2014.) koji je potpisan 2013. godine i pripremljen u cilju implementacije Zajedničke deklaracije, kao i rezultata koji su do sada postignuti.

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović i ministar spoljne trgovine i inostranih poslova Peter Sijarto (Szijjártó Péter) potpisali su Izjavu saglasnosti o pokretanju direktne avionske linije između dvaju glavnih gradova.

Ovaj dokument omogućava otvaranje komercijalnih direktnih avio linija na relaciji Podgorica – Budimpešta.

Uskoro uzvratna posjeta

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković pozvao je predsjednika Vlade Mađarske Viktora Orbana u uzvratnu posjetu.

2017-02-24-budimpesta-pv

„Zahvaljujem premijeru Orbanu na srdačnoj dobrodošlici i vjerujem da ću uskoro biti u prilici da uzvratim na gostoprimstvu u Crnoj Gori“ – rekao je premijer Marković.

Domaćin, predsjednik Vlade Mađarske, posjetu je prihvatio.

„Prihvatio sam poziv. Nakon što bude ratifikovan ulazak Crne Gore u NATO mi ćemo prvom prilikom sa velikim zadovoljstvom posjetiti Crnu Goru“ – rekao je na kraju zajeničke konferencije za medije predsjednik Vlade Mađarske.

Foto: gov.me

Komentari: 15

Jagoda

24. 02. 2017 - 17:18

Crna Gora zasluzuje da bude dio Nato-a i EU, ali prvo da udjemo u Nato kad nam je vrlo malo ostalo.
Jasna

24. 02. 2017 - 17:19

Tako bih volio da udjemo u Nato sad u maju i da konacjo stanemo na put ovima koji su bili za opstrukcije clansva CG.
Sanja

24. 02. 2017 - 17:20

E ovako se drzava predstavlja i ovako se grade dugorocni odnosi izmedju zemalja a ne ono sto Milacic radi.
Hvala

24. 02. 2017 - 18:15

Madjarska se pokazala na djelima da je iskren prijatelj Crne Gore i ovakva prijateljstva treba njegovati i raditi sve da budu pojacana.
Mina

24. 02. 2017 - 18:46

E neka vide DF - ovci, MIlacic i kompanija kako se radi i kako se cijeni i prepoznaje ono sto je dobro, i zasto oni nikad nece biti takvi!
Blondy

24. 02. 2017 - 18:52

Iskreno se nadam da cemo na sledecem samitu ucestvovati kao punopravna 29 clanica NATO, mislim da smo na korak da ostvarimo svoj cilj. A do tad ce se vratiti i onaj "karavan" pa neka vide kako je CG uspjela!
Joco

24. 02. 2017 - 19:13

Ovo je samo jos jedan primjer kako se predstavlja drzava, kako se odrzavaju prijateljski odnosi.
zemaljski prorok

24. 02. 2017 - 22:42

vama se treba diveti stoste od jedne male nebitne zemlje napravili! doduse za neke kao i za sadasnjeg prijesednika sad-a ste i dalje nebitna zemlja koja zivi od kriminala ali pogrijesio je Tramp ili nije? jel u vasoj drzavi ako povijerujete ex premijeru Don Mili Djukanovicu koji je optuzen u Njemackojh i Italiji za sverc droge i cigara slucajem okolnosti optuznica je u fioci dali za stalno jos se nezna? ali dje premijer u naprijednoj druzavi ima sat od 120 000 eura a nemoguse kolica invalidska kupit mladoj djevojci gdije mladi bracni par zivi bez posla niti cega imat u skorije vrijeme zivi od 90 eura stvarnije to svijetsko cudo da isti vladaju skoro 30 gosina i kako je bayka napisana slijedecih jer u svakoj bayci je zavrsetak zivelisu do kraja svijtea srijecno!!!!!!!
Ristov djak

25. 02. 2017 - 18:31

@zemaljski prorok, mora da si posisao to znanje pod skute Rista Mefista!
pipi

27. 02. 2017 - 12:50

nije joj sigurno mjesto u ruskom krilu..
ihala

27. 02. 2017 - 12:51

Nece vise moci ruska cizma da gazi po nama, sigurno ! REKLI SMO IM NE!
hemera

27. 02. 2017 - 12:51

Mjesto joj je medju onim zemljama koje ce je sjutra zastiti ako za to bude potrebe!
Mara

27. 02. 2017 - 13:04

Madjari znaju da Crna Gora je pravi kandidat za NATO zato nas i podrzava.
Takicaa

27. 02. 2017 - 13:06

Crna Gora je zasluzila mjesto i u EU i u NATO jer to joj je i cilj da bude !
Ika

27. 02. 2017 - 13:07

Odnosi odlicni jer Crna Gora je prijateljska zemlja koja njeguje odnose sa svima !
Novi komentar