Jednostavni trikovi za savršen snimak

Snimanje predivnih pejzaža, dirljivih porodičnih portreta, divne hrane i brojnih drugih motiva odavno nije privilegija samo profesionalnih fotografa. S napretkom tehnologije i amateri mogu svoj život da obogate izvrsnim snimcima u kojima je vidljiva ljubav prema ovom načinu kreativnog izražavanja.
Objavljeno: 25. 02. 2017 - 12:35 Promjenite veličinu teksta: A A A

Slaganje vizuelno atraktivne kompozicije, kombinovanje boja, stvaranje posebne atmosfere na fotografiji i drugi elementi koji čine izvrsnu fotografiju zaista upečatljivom, ponekad su stvar sreće, ali češće se radi o dobrom oku za detalje i još boljem poznavanju mogućnosti aparata koji koristimo. Zato uvijek dobro dođe poznavanje i ponekog trika koji nam može olakšati život dok snimamo i fotografiramo svoju svakodnevicu.

Pogledajte nekoliko izvrsnih trikova kako stvoriti posebne efekte uz pomoć stvari koje imamo u kući, uz izuzetak sjaja za usne koje koristite na vlastitu odgovornost!

foto2

Kaišem možete da učvrstite svoj fotoaparat i pridržavate ga prilikom snimanja pojedine scene kako biste dobili tečniji i skladniji prizor bez naglih promjena i drmanja aparata.

foto3

Efekat potpunog ili djelimičnog filtera koji podsjeća na sepiju, možete ostvariti pomoću sunčanih naočara! Namjestite objektiv iza obojenog stakla sunčanih naočara i okinite fotku!

foto4

Kartonski omotač koji se često dobije s kafom za ponijeti, stavite na objektiv kako biste suzili kadar koji snimate. Ako ne možete doći do unaprijed pripremljenog omotača, napravite ga sami!

foto5

Prozirna plastika, kakva se često nalazi na paketima žvakaćih guma ili cigareta, može vam poslužiti za stvaranje efekta izlomljenosti kadra. Stavite plastiku uz rub objektiva i pomijerajte je dok ne dobijete učinak koji želite.

foto6

Efekt sunca uz ivicu kadra možete da dobijete u zatvorenom prostoru tako što ćete prema objektivu, dok snimate svoju fotografiju, uperiti malu baterijsku lampu.

foto7

Za dobijanje refleksije uz rub slike, iskoristite sjajnu površinu noža koji ćete pažljivo približiti rubu objektiva. Budite oprezni kako ne biste nožem zagrebali po površini objektiva!

foto8Današnji mobilni telefoni u sebi imaju ugrađenu bateriju za osvjetljavanje prostora koja vam može poslužiti za stvaranje svjetlosnog efekta na fotografiji! Glatku i reflektivnu površinu ekrana može iskoristiti kao sigurniju opciju umjesto oštrog noža iz prethodnog savjeta.

Izvor i foto: Jutarnji.hr/Dom i dizajn

 

Komentari: 0

Novi komentar