NATO - stabilnost, sigurnost, definisana pravila, predvidljivost

Stabilnost, sigurnost, definisana pravila, predvidljivost - u ekonomskom, političkom, i/ili bezbjedonosnom smislu - najatraktivniji su pojmovi za ozbiljne investitore, lokalne ali možda još i značajniji za strane investitore koji treba da donesu odluku gdje svoj kapital da ulože.
Objavljeno: 26. 02. 2017 - 11:58 Promjenite veličinu teksta: A A A

Piše: Kristof Šoen (Addiko banka) predsjednik UO Savjeta stranih investitora

U prvi mah, ekonomski parametri izgledaju najvažniji za odabir investicione destinacije, ali se često zaboravi napomenuti da su faktori bezbjednosti i sigurnosti uglavnom eliminacioni preduslovi koji definišu da li je neka zemlja uopšte „u igri“ ili se nalazi ispod investicionog radara.

Kao predsjednik Savjeta stranih investitora mogu u ime članova Savjeta reći da vjerujemo da je Crna Gora dobar izbor kao investiciona destinacija i to upravo imajući u vidu činjenicu da ubrzano napreduje u procesu pristupanja EU i NATO, što će, nadamo se, obezbijediti dugoročnu stabilnost i bezbjednost, ali i donijeti niz ekonomskih benefita, uz pozitivan uticaj na poslovnu klimu.

S druge strane, izvjesno članstvo, prvenstveno u NATO, ovo naše mišljenje će dodatno učvrstiti, dok bi eventualno drugačiji scenario mogao zabrinuti poslovnu zajednicu i preusmjeriti investicije u druge zemlje

To svakako ne znači da vjerujem da će se svi problemi, neki od njih vrlo ozbiljni, koje kao Savjet godinama iznosimo, „preko noći“ riješiti i da će u Crnoj Gori nastati blagostanje dan nakon članstva.

Postoji toliko prostora za unaprijeđenje poslovnog ambijenta i toliko „vrućih“ tema koje zahtijevaju urgentno rješavanje, ali iskreno vjerujem da biti članica NATO alijanse može jedino pomoći, tj dodatno obavezati Crnu Goru da uvodi i poštuje savremene načine poslovanja što će se direktno odraziti na postojeću biznis zajednicu, ali i na privlačenje drugih priznatih kompanija.

Zato ne čude iskustva drugih zemalja koja govore u prilog direktnoj vezi između članstva u NATO i povećanja priliva stranih investicija u godinama koje slijede.

Koliko će Crna Gora imati benefita od integracija na svim poljima i koliko brzo će ti benefiti biti vidljivi građanima, svakako zavisi od kapaciteta države da prihvati, primijeni, nauči da iskoristi mogućnosti koje joj se otvaraju.

Svakako da postoji važan segment koji NATO nudi svojim članicama, a koji se odnosi na učešće na tenderima, proizvodnju određenih proizvoda za njihove potrebe, ponude turističkih kapaciteta, itd. ali nisam siguran koliko je crnogorska privreda u ovom trenutku u mogućnosti da se svojim ponudama „izbori“ na tim tenderima i u tom dijelu će edukacija privrednika biti od izuzetne koristi.

S druge strane, te mogućnosti se otvaraju na dugi rok i čak i eventulani manji projekti mogu da se vrlo pozitivno odraze na ekonomski ambijent.

Da zaključim, iako dolazim iz Austrije, vrlo uređene i uspješne zemlje i pored toga što nije članica NATO, mišljenja sam da u slučaju Crne Gore, zemlje na Balkanu koja još uvijek nije u Evropskoj uniji, koja po mom mišljenju nije u mogućnosti da ima privilegiju „neutralnosti“ jer danas to malo ko može, ovo članstvo je posebno važno.

Tekst preuzet sa bloga www.natomontenegro.me

Komentari: 19

Miroslav

26. 02. 2017 - 13:25

Determinantnost je uslovljema slobodom koju imamo ili ne, bezbjednoscu, stabilnoscu. Ma koliko bilo tesko, CG ce napokon uspjeti u misiji koju je zamislila
Slobo

26. 02. 2017 - 13:26

Da se udje sto prije, vise se prijetnje sa istoka ne mogu trpjeti
Spiro

26. 02. 2017 - 13:27

Dosta je dirigentska palica sudbine CG bila u rukama pogrsnih. Sada uplovljavamo u sigurne vode i vrijeme je bilo
Rada

26. 02. 2017 - 13:29

Sasvim je logicno da problemi nestati nece, radice se na njihovom rjesavanju, ali makar ta buducnost kojoj se nadamo bice bolja
Luka

26. 02. 2017 - 13:29

Logicno niko nece da ulaze u drzavu koja nije rijesila svoje bezbijednosno pitanje, jer im je onda kapital upitan.
Ilija

26. 02. 2017 - 13:31

Crna Gora ne moze nikako da bude neutralna jer evo sta se desava zbog nje , oce Rusija posto potom da joj stane na put !
Klara

26. 02. 2017 - 13:33

Kad udje Crna Gora u NATO, u Rusiji ce biti dan zalosti !
Una

26. 02. 2017 - 13:34

Crna Gora je interesanta investitorima, a koliko ima samo da imamo investitora kad budemo clanica.
Lidija

26. 02. 2017 - 13:37

Ne mozemo ocekivati bum da nam se desi kad udjemo u NATO, realno, ali zato cemo raditi da bi nam se bum sa investicijama desio !
krinka

26. 02. 2017 - 13:42

ovo je vrlo korisno procitati! za sve one koji nisu upoznati sa beneficijama kje clanstvo donosi.
lala

26. 02. 2017 - 13:43

za sve one koji ne znaju ! Neutralnost je skupa i ne mozemo mi to da finansiramo ! nismo mi Svajcarska!
doktorica

26. 02. 2017 - 13:43

Ako bog da pa da budemo uredjeni kao Austrija !
Guest_53651

26. 02. 2017 - 15:53

Vidimo kako je Srbija neutralna pa Rusi ucestvuju u predizbornim aktivnostima za presednika
Nikos

26. 02. 2017 - 19:16

Jasno da se nista ne moze promijeniti tokom tokom noci, ali sve je lakse i bolje kada niste sami i kada ste dio sistema bezbjednosti.
Milos

26. 02. 2017 - 19:18

Clanstvo ce nam donijeti brojne benefite u svakom segmentu. Ekonomski cemo jacati jer ce svaki ozbiljan investitor prije ulagati u zemlju koja vazi za stabilnu. A ne zaboravimo koliko nasa zemlja ima potencijala i kapaciteta.
Siva

26. 02. 2017 - 19:22

Crna Gora je zemlja puna potencijala koja je spremna da napreduje jos vise i bolje, Zato biramo clanstvo u NATO i u EU.
Lorena

26. 02. 2017 - 19:28

Ne samo stabilnost i bezbjednost vec i ekonomski napredak, to je sve nesto sto ce se povecati ulaskom u NATO.
Mara

26. 02. 2017 - 19:29

Svjedoci smo svega sto se danas desava u svijetu, tako da ne treba uopste ni postavljati pitanje zasto NATO? Zato sto ce sve biti samo bolje!
danilo s.

27. 02. 2017 - 08:48

Nema nikakve sumnje da je, uprkos ocjanickim otporima nacionalizma (i klero-fasizma), globalizacija jedini izlaz za covjecanstvo. Globalizam nije posljedica politickih ideologija vec tehnoloskog napretka. Kako mogu nacionalne drzave da kontrolisu npr. globalni internet, kompjuterizaciju svega, robotizaciju, i slicne globalne fenomene koji su posljedica nevjerovatnog razvoja nauke? Odgovor ne mogu dati nacionalne drzave, jer one imaju moc samo nad malim dijelom necega sto moze da se kontrolise samo u cjelosti. Buduca radna mjesta nece zavisiti od politika i sl. vec od robotike? Ako covjecanstvo zajednicki, globalno, ne pridje rjesavanju ovih problema ocekuje nas globalna kriza. Zato je izuzetno vazno da CG iskoraci iz feudalnih, klero-nacionalsitkih, kultura u globalnu civilizaciju. Put ka tome je i clanstvo u NATO. Uskoro odlucujemo da li cemo krenuti naprijed u buiducnost, svjesni svih problema i neizvjesnosti, ili cemo se vratiti u proslost, za koja znamo kakva je bila. Losa!
Novi komentar