Unaprjeđivati saradnju sa NVO na projektima u obrazovanju

Ministarstvo prosvjete otvoreno je za sve konstruktivne sugestije nevladinog sektora u oblasti obrazovanja i taj resor će sa Centrom za građansko obrazovanje (CGO) unapređivati saradnju kroz zajedničke aktivnosti, zaključeno je u razgovoru ministra, Damira Šehovića sa izvršnom direktoricom CGO, Daliborkom Uljarević.
Objavljeno: 27. 02. 2017 - 22:49 Promjenite veličinu teksta: A A A
Unaprjedivati saradnju sa NVO na projektima u obrazovanju

Kako je saopšteno iz Ministarstva, na sastanku su otvorene teme koje se tiču visokog obrazovanja, sa naglaskom na izmjene Zakona o visokom obrazovanju koje su u toku.

Šehović je, kako se navodi, predstavio planove u vezi sa izmjenom modela studija na 3+2+3, finansiranjem Univerziteta Crne Gore po takozvanom ugovornom modelu, kao i stavljanjem akcenta na izučavanje stranih jezika i praktičnu nastavu.

“Bilo je riječi o načinu tretiranja plagijarizma, kada je saopšteno i da je u planu izrada posebnog zakona o plagijarizmu, kao i da je saradnja sa CGO na ovu temu značajna”, kaže se u saopštenju.

Uljarević je istakla da je posebno važna transparentnost procedura u vezi sa akreditacijom fakulteta, kao i revizija rada visokoškolskih ustanova, u cilju njihovog kvalitetnog poslovanja koje mora biti otvoreno za javnost.

Saopšteno je da se Šehović saglasio da je princip transparentnosti apsolutni imperativ funkcionisanja u visokom obrazovanju i obrazovnom sistemu uopšte.

On je istakao da će se, u saradnji sa zainteresovanim stranama, raditi na rješenju koje će podržati puno sprovođenje tog principa u praksi.

“Predložen je i niz zajedničkih aktivnosti na polju edukacije, koje bi za cilj imale kontinuirani napredak u obrazovanju, kreiran na osnovama zajedničkih napora svih društvenih činilaca, uključujući civilni sector”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je sastanak zaključen izražavanjem uvjerenja u buduću plodonosnu i konstruktivnu saradnju.

Komentari: 0

Novi komentar