Život nobelovke Berte fon Sutner pred nikšićkom publikom

Postavka „Život posvećen miru“ posvećena liku i djelu čuvene pacifistkinje Berte fon Sutner (Bertha von Suttner) biće večeras otvorena u nikšićkoj Galeriji „Ilija Šobajić“ od 19 časova.
Objavljeno: 08. 03. 2017 - 12:55 Promjenite veličinu teksta: A A A

Izložbu će otvoriti savjetnik ambasade i konzul Rajner Šulcberger.

Berta fon Sutner nije samo bila prva žena koja je dobila Nobelovu nagradu za mir, već je upravo ona i bila ta koja je svog prijatelja i mecenu Alfreda Nobela inspirisala da uvede ovo priznanje.

- „Dolje s oružjem“ naslov je najčuvenijeg romana Berte fon Sutner. Tako je ujedno glasio i program i najvažniji životni cilj ove neobične žene. Kao spisateljica i predavač, bila je perjanica mirovnog pokreta koji je zahvatio cijeli svijet. Za razliku od opštih tendencija u njeno doba, ona se nepokolebljivo borila protiv nacionalnog fanatizma, agresivnih parola ratnih huškača, govora mržnje i antisemita. Uočila je razornu snagu tih ideologija i izjavila proročki: „Sljedeći rat će biti strahovit kakav ni jedan rat do sada nije bio“. Nije morala da doživi razorne svjetske ratove XX vijeka – navodi se u biografiji ove nobelovke.

Organizator događaja je Austrijska ambasada u Podgorici i „Muzeji i galerije“ Nikšić, u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću.

Komentari: 0

Novi komentar