Potpisan Sporazum o saradnji CANU i Ministarstva kulture

Ministar kulture prof. mr Janko Ljumović i predsjednik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti akademik Dragan K. Vukčević potpisali su danas Sporazum o saradnji Crnogorske akademije nauka i umjetnosti i Ministarstva kulture, saopšteno je Portalu Analitika.
Objavljeno: 09. 03. 2017 - 11:24 Promjenite veličinu teksta: A A A

- Sporazum o saradnji Crnogorske akademije nauka i umjetnosti i Ministarstva kulture predstavlja primjer potrebne i kreativne saradnje, koja naše institucije okuplja u ideji da zajednički obilježimo sve važne događaje iz kulturne istorije. Ovaj Sporazum mapira niz stručnih, istraživačkih i sadržajnih projekata i programa i zapravo predstavlja uvod u dugoročnu saradnju. Sporazum će opredijeliti zajednički rad i kvalitetno korišćenje stručnih i naučnih potencijala, jer nema dobre kulturne politike bez kvalitetnog istraživačkog i stručnog rada. Sporazum je platforma koja doprinosi i kvalitetu kulturne politike Ministarstva kulture, koje ovim dokumentom i različitim drugim partnerstvima i linijama saradnje koje uspostavlja, daje doprinos razvoju projekata i događaja koji odražavaju crnogorski kulturni identitet, različitost naše jedinstvene kulturne baštine, ali i stvaralaštva koje u kontekstu savremenog identiteta i savremene kulture u Crnoj Gori stvaramo - rekao je Ljumović nakon potpisivanja.

Govoreći o značaju potpisanog dokumeta, Vukčević je rekao kako je ovo "jedan u nizu sporazuma koje je Akademija potpisala sa ministarstvima i institucija van države, u cilju unapređivanja rada, otvaranja Akademije ka novim temama i novim saradnicima ali I očuvanja kulturne baštine, identiteta i kontinuioteta crnogorske države i društva".

- Ovaj Sporazum će omogućiti organizovanije izučavanje kulturne baštine i izdavanje novih izdanja kao što su leksikoni u okviru leksikografskog centra, ali i biti poruka stvaraocima u oblasti kulture da su vrata CANU za njih otvorena - dodao je akademik Vukčević.

Sporazum koji je danas potpisan, osim programa obilježavanja 170 godina od objavljivanja "Gorskog vijenca", definiše i realizaciju zajedničkih projekata koji se, između ostalog, odnose na objavljivanje leksikografskih i monografskih izdanja iz oblasti umjetnosti i kulture; unapređenje stanja i prezentaciju arheoloških lokaliteta Svač i Crvena stijena, održavanje zajedničkih okruglih stolova na temu Arheološki lokaliteti u Crnoj Gori i Stanje kulturne baštine Crne Gori i modeli unaprjeđenja i zajedničko apliciranje kod međunarodnih fondova.

Komentari: 0

Novi komentar