RAKOČEVIĆ: Podržavamo promjenu radnog vremena, i to od 8 do 15 časova

Naš stav je da treba promijeniti radno vrijeme, i to da bude od osam do 15 časova, kazao je za Portal Analitika predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa Nenad Rakočević.
Objavljeno: 15. 03. 2017 - 14:34 Promjenite veličinu teksta: A A A
RAKOCEVIC: Podrzavamo promjenu radnog vremena, i to od 8 do 15 casova

- Smatram da je vrlo neproduktivno ovo sadašnje radno vrijeme od devet do 16 odnosno 17 časova – naveo je on.

U izjavi za naš portal on podržava inicijativu o kojoj će se Vlada uskoro izjašnjavati, a to je da se dosadašnje radno vrijeme državne uprave od 9 do 17 časova uskoro napusti, te da se vrati raniji raspored od 7 do 15 ili od 7.30 do 15.30 časova.

- Stav Sindikata je da u potpunosti podržavamo taj predlog, ali i da se sadašnje radno vrijeme od osam časova svede na sedam – dodaje Rakočević, te precizira kako bi odgovarajuće radno vrijeme bilo od osam do 15 časova.

Kako je pisala današnja Pobjeda, predlog o napuštanju sadašnjeg radnog vremena koje važi od jula 2004. godine, već je upućen u Vladinu proceduru. O njemu prvo treba da se izjasne u Vladinim komisijama, nakon čega konačnu odluku donosi Vlada. Pobjedi je rečeno i da bi novo radno vrijeme, ukoliko Vlada da zeleno svijetlo, trebalo da bude primijenjeno zajedno sa prelaskom na ljetnje računanje vremena, odnosno od 26. marta.

- Time se prilagođavamo evropskoj praksi dužine radnog vremena. Jer, sve zemlje u Evropi već imaju ili su usvojile tu inicijativu za smanjenje broja radnih sati. Inače, našem mentalitetu i opisu poslova državne uprave i sudstva više odgovara da je radno vrijeme od osam do 15 časova. Na taj način sačuvaćemo porodice, a zaposleni će imati više energije za ono što ih čeka – potcrtava sagovornik Portala Analitika.

Na sličan način su 300 zaposlenih u MUP-u i prije tri godine obrazložilo svoj stav u tadašnjoj inicijativi za promjenu radnog vremena.

Rakočević na kraju navodi i da će se pridružiti eventualnim novim inicijativama za promjenu radnog vremena, naročito prema standardima koji već važe u evropskim zemljama, a čemu naša zemlja teži.

K.J.

Foto: YouTube/printscreen

Komentari: 4

Подршка

15. 03. 2017 - 16:13

Подршка иницијативи Владе Црне Горе. Најприје је уведено "љетње рачунање времена" под изговором да се "за један сат више користи дневна свјетлост". Након тога су почетак радног времена помјерили са 7ч на 8ч, односно са 8ч на 9ч и тако поништили предности "љетњег рачунања времена".
Guest_28464

15. 03. 2017 - 18:17

STO KRACE DA MOGU DA RADE NA IMANJU DUZE
Seljak

16. 03. 2017 - 04:17

U pravu si. Greota ih je odvajat od imanja. Ja predlazem da rade od 7 do 8. I to samo zimi.
"VLADA"

16. 03. 2017 - 00:19

Može, nema problema, ali da se zaposleni izjasne o sedmočasovnom radnom vremenu i smanjenju plata za tih 22 sata mjesečno manje, što je oko 13% manja plata pa ako prihvate onda ok.
Novi komentar