CANU: Tonko Maroević o lirskom čitanju "Gorskog vijenca"

Hrvatski akademik Tonko Maroević održaće sjutra predavanje na temu lirskog čitanja „Gorskog vijenca“, pod nazivom „Ada što je nego maštanije“ u Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti od 12 časova.
Objavljeno: 15. 03. 2017 - 16:02 Promjenite veličinu teksta: A A A
CANU: Tonko Maroevic o lirskom citanju Gorskog vijenca

Njegovo izlaganje dio je ovogodišnje Tribine Petar II Petrović Njegoš, posvećene jubileju 170 godina od prvog izdanja „Gorskog vijenca“.

Tonko Maroević je hrvatski akademik, pjesnik, esejista, prevodilac, istoričar umjetnosti, istraživač savremene umjetnosti, autor brojnih monografija, te likovni i književni kritičar. Diplomirao je komparativnu književnost i istoriju umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1963. godine, gdje je 1976. stekao i titulu doktora nauka odbranom teze „Likovna umjetnost u hrvatskoj knjiženovnosti od moderne do danas“.

Bio je potpredsjednik Matice hrvatske i njen urednik za književnost. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Od 2011. godine je dopisni član Slovenačke akademije nauka i umjetnosti, a od 2015. inostrani član Crnogorske akademije nauka i umjetnosti.

Objavljene su njegove knjige pjesama: „Primirje“, „Slijepo oko“, „U koži i iz kože“, „Baffonerije“, „Motiv Genoveve“, „Trag roga, ne bez vraga“, „Sonetna struka“, „Četveroručno“, „Black & Light“, „Posvetoljubivo“ i „Drvlje i kamenje“, zbirke kritika i studija: „Polje mogućeg“, „Dike ter hvaljenja“, „Zrcalo adijansko“, „Klik“, „Borgesov čitatelj“, „Napisane slike“, „Slikanje i slikama pregovaranje“, „Družba da mi je“ i „Skladište mješte sklada“. Objavio je i dvadesetak likovnih monografija posvećenih savremenim likvnim stvaraocima – od Bakića do Šuteja.

Foto: unizg.hr

Komentari: 0

Novi komentar