TANOK: Informacije o Šišmakovu dokaz ruske umiješanosti

Informacije koje povezuju Eduarda Šišmakova, ruskog državljanina i agenta GRU, sa planiranim napadima na izborni dan u Crnoj Gori upućuju na rusku umiješanost. Jasno je da je to bio pokušaj da se Crna Gora spriječi na njenom putu u NATO, kao i da se omete njen put ka EU, ocijenio je izvjestilac Evropskog parlamenta za našu zemlju, Čarls Tanok, piše današnja Pobjeda.
Objavljeno: 16. 03. 2017 - 06:20 Promjenite veličinu teksta: A A A

Evropski poslanici završili su juče raspravu o rezoluciji o Crnoj Gori, čiji je autor Tanok, a danas će glasati o tom dokumentu. Tanok je pozdravio napredak Crne Gore ka EU, podsjetivši da je do sada otvorila 26 pregovaračkih poglavlja i zatvorila dva.

- Međunarodni posmatrači kazali su da su izbori u oktobru bili slobodni i fer i da su osnovne slobode poštovane. Svjestan sam da postoji zabrinutost zbog gašenja mobilnih aplikacija na dan izbora. Me- đutim, to se treba posmatrati u kontekstu navodnog pokušaja državnog udara i pokušaja ubistva tadašnjeg premijera. Te aplikacije je ugasila nadlež- na agencija i blokada je trajala samo sat i po – rekao je Tanok.

Postoji sve veći konsenzus, kako kaže, između EU i crnogorskih vlasti da je planirani napad na bivšeg premijera bila kredibilna prijetnja.

- Duboko sam zabrinut zbog ove situacije. Vjerujem da to ilustruje rastući uticaj Rusije u Crnoj Gori i na Balkanu. Informacije koje povezuju Eduarda Šišmakova, ruskog državljanina i agenta GRU, sa planiranim napadima upućuju na rusko učešće. Jasno je da je to bio pokušaj da se Crna Gora spriječi na njenom putu u NATO, kao i da se omete njen put ka EU – kazao je Tanok.

On je poručio da je bojkot parlamenta „veoma razočaravajući“.

- Zabrinut sam i zbog motiva nekih koji bojkotuju. Pozivam sve koji bojkotuju parlament da razmisle o svom djelovanju i kojim snagama pomažu time što ne učestvuju u parlamentarnom radu – kaže Tanok.

Evropski komesar za bezbjednosna pitanja Džulijan King kazao je da je Crna Gora „dobra priča“ u regionu, ali da postoji dosta izazova. 

Opširnije u Pobjedi...

Komentari: 6

KARA RADUSIN

16. 03. 2017 - 06:55

Kamo sreće da su neki dobijali triput više,nego su sami uzimali koliko su htjeli od -države.
LUKA P

16. 03. 2017 - 07:27

Svima je jasno sve osim nasim opozicionarima. Rnja i bratija imju sumnju,naravno, po Medovom naredjenju.
Tole

16. 03. 2017 - 08:05

Malo vise detalja treba dati kako su prikupljene informacije o pucu.Ovako ljudi spekulisu kako sto dje...Da svi znamo.
virtuelni puc

16. 03. 2017 - 09:38

To je jednini puc u istoriji koji je izveden sa oruzjem u Zubinom potoku (koje niko nije vidio bez na fotomontazi).
S & M

16. 03. 2017 - 10:36

Kazu a ima i snimak da je terorista ( po Milu) Gavrilo Prinac sacekao da se kocija sa Ferdinandom priblizi i iz livora ga upucao. Ovijama nasijama teroristima Mindja bacio pracke u potok na Kosova ali oni opet samo sto krv nijesu proljijevali. Sindja "koji je uhapsen po interpolovoj potjernici" u drugoj drzavi od nasijeh specijalnih naga je sve potvrdio.
Zabjelo

16. 03. 2017 - 10:32

Dašta, "Informacije o Šišmiš..." nijesu ništa prema snimljenom razgovoru u Beogradu dva obavještajca (američki i britanski) o planu ubistva Đinđića. Ono je atentat a ne ovo.I
Novi komentar