"Airbus"-ov koncept letećeg automobila (Video)

Gigant avijacijske industrije Airbus, predstavio je koncept budućeg ''letećeg automobila'' na Sajmu u Ženevi.
Objavljeno: 16. 03. 2017 - 15:38 Promjenite veličinu teksta: A A A

Vozilo za sad gledano u SCI-FI filmovima, nazvano je ''Pop-Up''. Ovaj koncept će biti sačinjen od tri odvojena modula a razvija se u saradnji sa dizajnerskom inžinjerskom firmom Italdesign.

Module čine kabina za dva putnika, set točkova s kojima se spaja kabina i veliki autonomni dron koji prenosi kabinu sa jednog seta točkova na drugi.

Kako prenosi portal digitaltrends, ovdje se radi o svojevrsnom prevoznom servisu - korisni preko aplikacije pozove samovozeće vozilo koje dolazi na željenu lokaciju za nekoliko minuta. Sjeda u vozilo koje ga prevozi do grada. Umjesto vožnje kroz gradsku gužvu, vozilo se parkira te ga zatim ''kupi'' ogromni dron koji ga prenosi na drugu lokaciju gdje je saobraćaj mirniji i spaja na drugi set točkova koji je tu lociran. Nakon toga, vozilo nastavlja prema željenoj lokaciji dok dron odlazi kako bi prevozio druge putnike.

Iz Airbusa vjeruju da će do kraja godine uraditi prvu demonstraciju novog koncepta, te naglašavaju da ovaj koncept bude usluga spremna za upotrebu u roku od sedam do deset godina.

 </p>

Komentari: 0

Novi komentar