Otkrivene najstarije biljke na svijetu

U centralnoj Indiji u mjestu Čitrakotu u jednoj stijeni su pronađena dva fosila crvene alge u sedimentnim stijenama bogatim fosfatima. Ove alge, kako naučnici tvrde, najstarije su biljke na svijetu. Procjena naučnika je da su stare oko 1,6 milijardi godina.
Objavljeno: 17. 03. 2017 - 11:34 Promjenite veličinu teksta: A A A
Otkrivene najstarije biljke na svijetu

Istraživači su predočili svoje otkriće opisavši male, višećelijske fosile kao dvije vrste crvenih algi, od kojih jedna podsjeća na nit, a druga je kružnog oblika, a obje žive u plitkoj morskoj sredini zajedno s bakterijama.

Naučnici su naveli da se ćelijske strukture očuvane u fosilima i njihov oblik poklapaju s crvenim algama, primitivnom biljnom vrstom koja danas uspijeva na koralnim grebenima, ali može da se nađe i u slatkovodnim sredinama. Tip crvene alge poznat kao nori je uobičajeni suši sastojak.

"Iako bez DNK analize ne možemo da budemo sto odsto sigurni da je u pitanju crvena alga, karakteristike fosila se dobro poklapaju s morfologijom i strukturom crvenih algi", izjavio je Stefan Bengson, profesor i palozoolog iz Švedskog prirodnjačkog muzeja.

Dosad je najstarija poznata biljka bila 1,2 milijarde godinu stara crvena alga iz Kanadskog arktičkog arhipelaga.

Komentari: 0

Novi komentar