Muzej grada Perasta dobio vodič na Brajevom pismu

U Muzeju grada Perasta promovisan je vodič kroz ovu kulturnu instituciju, na Brajevom pismu. OJU "Muzeji" u ovaj posao je ušla u saradnji sa Savezom slijepih i slabovidih Crne Gore.
Objavljeno: 18. 03. 2017 - 19:45 Promjenite veličinu teksta: A A A

„Naš cilj jeste prezentacija ljepote i bogatstva Perasta i Boke, ali i dostupnost našeg muzeja i stvaranje uslova da ga posjete i upoznaju baš svi koji žele. Sredstva smo dobili po konkursu za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću, pa smo uložili u izgradnju rampi, novog i prilagođenog toaleta, posebne sobe sa audio i video materijalom o muzejskoj postavci i u izradu vodiča kroz Muzej grada Perasta na Brajevom pismu uz pripadajući audio-gajd. Prva škola za slijepe bila je osnovana upravo u Perastu 1946. godine i nalazila se upravo u palati Bujović" – rekla je pozdravljajući prisutne bibliotekarka Muzeja i koordinatorka projekta Biserka Milić i dodala da su vodič na Brajevom pismu prvi u Crnoj Gori napravili u Pomorskom muzeju u Kotoru.

vodic1

Gostima se obratio i direktor OJU „Muzeji" Andro Radulović. „Ove godine slavimo važan jubilej – 80 godina uspješnog čuvanja, prezentacije i valorizacije vrijednog kulturnog nasljeđa Perasta i Boke Kotorske. Građa ovog muzeja je važan dio nacionalnog kulturnog nasljeđa Crne Gore, a naše je uvjerenje da u kulturi treba da uživaju svi podržavajući tako bogatstvo i jedinstvo raznolikosti.

Vodič kroz Muzej grada Perasta na Brajevom pismu je projekat kojim slijepim i slabovidim licima prvi put omogućavamo da se upoznaju s bogatom istorijom Perasta. Činjenica da su Pomroski muzej Crne Gore iz Kotora i Muzej grada Perasta prvi u našoj zemlji koji su izradili vodič na Brajevom pismu potvrđuje koliko su ovdašnje institucije željne da svoju istriju koju čuvaju približe svima" – rekao je direktor OJU „Muzeji" Andro Radulović.

vodic3

Prisutne je pozdravio predsjednik Organizacije slijepih i slabovidih za Kotor, Tivat, Budvu i Herceg Novi Rajko Knežević. „Od izuzetnog značaja je objavljivanje vodiča na Brajevom pismu kako bi lica oštećenog vida bila u prilici da upoznaju znamenitosti grada Perasta" – rekao je Knežević.

vodic

„Značaj vodiča je višetruk. Vjerujem da mi koji smo učestvovali u realizaciji i stvaranju ovakvih materijala nismo n svjesni značaja koji materijali imaju. I ovaj vodič je blago Perasta. Boka je najnaprednija u Crnoj Gori, a vaše institucije kulture su jedine u Crnoj Gori koje su dio svojih sadražaja i postavki učinile dostupnim osobama s invaliditetom. Ovo je svakako dobar primjer i u regionu. Mi smo već ušli u promociju vodiča. Savez slijepih ima svoj zvučni časopis koji se redovno distribuira publici od 500 slušalaca, tako da je tu prilika promociju " – rekao je izvršni direktor Saveza slijepih Crne Gore, Goran Macanović.

vodic2

Promocija vodiča na Brajevom pismu dio je programa obilježavanja 80. godišnjice postojanja Muzeja grada Perasta.

Komentari: 0

Novi komentar