Ministarstvo donijelo odluku o projektima koje će sufinansirati u 2017.

Na javni konkurs objavljen 25. novembra prošle godine, pristiglo je ukupno 457 prijava u 10 konkursnih oblasti (likovna umjetnost, muzička i muzičko-scenska djelatnost, književnost, književno prevođenje i časopisi za kulturu i umjetnost, pozorišna i filmska produkcija, kulturno-umjetničke manifestacije i festivali, zajedničko crnogorsko učešće na međunarodnim sajmovima knjiga i filmskim festivalima i razvoj kulture na sjeveru). Ministarstvo će sufinansirati ukupno 176 projekata i programa iz oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva, sa ukupnim iznosom 808.260 eura.
Objavljeno: 17. 03. 2017 - 13:08 Promjenite veličinu teksta: A A A
Ministarstvo donijelo odluku o projektima koje ce sufinansirati u 2017.

Na javni konkurs objavljen 25. novembra prošle godine, pristiglo je ukupno 457 prijava u 10 konkursnih oblasti (likovna umjetnost, muzička i muzičko-scenska djelatnost, književnost, književno prevođenje i časopisi za kulturu i umjetnost,  pozorišna i filmska produkcija, kulturno-umjetničke manifestacije i festivali, zajedničko crnogorsko učešće na međunarodnim sajmovima knjiga i filmskim festivalima i razvoj kulture na sjeveru). Ministarstvo će sufinansiraće ukupno 176 projekata i programa iz oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva, sa ukupnim iznosom 808.260  eura.

Resorno ministarstvo sufinansiraće 14 projekata iz oblasti likovne umjetnosti (27.850 eura); 12 muzičkih i muzičko-scenskih programa (30.560 eura); 36 književnih projekata (43.700 eura); 14 projekata književnog prevođenja (27.800 eura); 5 časopisa iz oblasti kulture i umjetnosti (40.000 eura); 4 pozorišne produkcije (22.200 eura); 17 manifestacija i festivala (187.500 eura); 4 filmske produkcije (161.500 eura); 7 projekata zajedničkog crnogorskog učešća na međunarodnim manifestacijama i festivalima (40.000 eura) i 63 projekta iz Programa razvoja kulture na sjeveru (227.150 eura).

 Prilikom konačne odluke ministra kulture na osnovu selekcije projekata koji su od strane stručnih komisija preporučeni za podršku, dodatno su sagledani kriterijumi i standardi  propisani Zakonom o kulturi,  oblasti definisane  Programom razvoja kulture i prioriteti u radu Ministarstva kulture u 2017. godini. Dodatno su sagledani i umjetnički i produkcioni kvalitet i održivost projekata, programi i projekti sa precizno definisanim programom i učesnicima, programi i projekti koji doprinose institucionalnom jačanju i profilisanju kulturnog sektora,  projekti od značaja za međunarodnu saradnju i promociju crnogorske kulture u inostranstvu, kao  i projekti koji su od značaja za razvoj kulture na lokalnom nivou.

Odluka Ministarstva kulture nije uključila manjinske koprodukcije u okviru oblasti filmske produkcije, koje su preporučene Filmskom centru Crne Gore za realizaciju u ovoj godini.

Stručnu podršku Ministarstvu kulture pružilo je osam komisija, koje su radile u sljedećem sastavu:

 Komisija za oblast likovne umjetnosti

1.     Svetlana Racanović , istoričarka umjetnosti

2.     Lazar Pejović, profesor FLU

3.     Marko Marković, profesor FLU

Komisija za oblast muzičke i muzičko-scenske djelatnosti

1.     Vesna Ivanović, muzikološkinja

2.     Petar Garić, klarinetista

3.     Žana Lekić, flautistkinja

Komisija za oblast književnosti i časopisa za kulturu i umjetnost

1.     Vasko Raičević, dramaturg

2.     Zuvdija Hodžić, književnik, istaknuti kulturni stvaralac

3.     Radule Novović, prof. književnosti

Komisija za oblast književnog prevođenja

1.     Aleksandra Nikčević Batrićević, profesorica engleskog jezika

2.     Marijana Đukić, profesorica francuskog jezika

3.     Marko Camaj, profesor

Komisija za oblast pozorišne produkcije

1.     Nataša Nelević, pozorišna kritičarka

2.     Stefan Bošković, dramaturg

3.     Petar Pejaković, reditelj

Komisija za oblasti kulturno-ummjetničke manifestacije i festivali i zajedničko crnogorsko učešće na međunarodnim manifestacijama i festivalima

1.     Edin Jašarević, producent

2.     Dragan Radulović, profesor knjižervnosti

3.     Roman Đuranović, slikar

Komisija za oblast filmske produkcije

1.     Marija Perović, rediteljka

2.     Željko Sošić, reditelj

3.     Senad Šahmanović, reditelj

Komisija za program Razvoj kulture na sjeveru

1.     Vuk Vuković, producent

2.     Salko Luboder, publicista

3.     Vojo Krivokapić, glumac

Komentari: 0

Novi komentar