Što bi se dogodilo kada bi Zemlja počela da se okreće u kontrasmjeru?

Da li ste nekada razmišljali šta bi se dogodilo kada bi naša planeta počela da se okreće u smjeru suprotnom od pravca u kome se okreće već milionima godina? Vjerovatno niste, a možda vam se čini da je nije ni bitno, jer rotaciju Zemlje ni ne osjećamo. Ipak, da se se to kojim slučajem dogodi, više ne bi postojala planeta kakvu poznajemo danas.
Objavljeno: 17. 03. 2017 - 14:54 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ako stojite na ekvatoru, Zemlja ispod vas okreće se brzinom od 1.670 kilometara na čas. Takvo okretanje pomaže da se stvore vremenski šabloni, poput kretanja vjetrova. Međutim, ukoliko bi Zemlje počela da se okreće u kontrasmjeru, sve bi se promjenilo. To bi značilo promjenu klime koja bi se odrazila tako da bi Sahara bila kišno područje, a kalifornijska pustinja vlažno, dok bi močvare na Floridi potpuno presušile.

Kada bi se Zemlja usporila, sunčana strana bi bila sve toplija, dok bi tamna strana zemlje bila ledena. Znamo da Zemlja usporava, ali taj proces odvija se vrlo polako. Dan je danas 1,7 milisekundi i duži nego što je bio prije jednog vijeka. Tim tempom, biće potrebno 1,9 triliona godina da se Zemlja potpuno zaustavi.

 

blic.rs

Komentari: 0

Novi komentar