Bivši rudari čekaju presudu, pa odlučuju o radikalizaciji

Bivši radnici nikšićkih Rudnika boksita, koji tokom decenija rada nijesu riješili stambeno pitanje, ponovo su se okupili na prostoru gdje je trebalo da bude izgrađeno deset stambenih zgrada njima namijenjenih, i saopštili da će nakon presude Privrednog suda o sudbini tog zemljišta odlučiti o daljim potezima.
Objavljeno: 17. 03. 2017 - 17:50 Promjenite veličinu teksta: A A A
Bivsi rudari cekaju presudu, pa odlucuju o radikalizaciji

Jedan od bivših radnika Boksita, sada penzioner, Živko Đilas kazao je da je u jami Biočki stan efektivno radio 26 godina, a nije dobio ni stan, ni stambeni kredit.

”Odlučni smo da se izborimo za ono što nam pripada i sačekaćemo da vidimo kakva će biti presuda Privrednog suda, a nakon toga se dogovoriti šta dalje”, rekao je Đilas.

Jedan od okupljenih, Božidar Đilas, kazao je da su rudari odlučni da svim raspoloživim sredstvima brane da to zemljište bude prodato, a najavio je i podnošenje krivične prijave protiv tadašnjeg Samostalnog sindikata Boksita "kako bi se razjasnilo ko je umiješan u malverzacije oko placa”.

“Uložićemo i žalbu, a pokrenuti i prijave, jer je očigledno da ima elemenata za krivično gonjenje. Krajnje je vrijeme da se raščiste računi i odgovorni odgovaraju”, rekao je Đilas.

Riječ je o zemljištu od oko oko 18,7 hiljada kvadrata na atraktivnoj lokaciji preko puta upravne zgrade Boksita, za koju je 2008.godine procijenjena vrijednosti od 1,8 miliona EUR, o kome se sporovi vode u Privrednom sudu.

Jedan spor je okončan u korist rožajske projektantske kuće Ambijent koja od Boksita na ime projektantskih usluga potražuje ostatak ugovorenog novca od oko 120 hiljada EUR i kojoj to zemljište po sudskoj odluci treba da bude dato u vlasništvo na osnovu duga, što radnici neće dozvoliti.

U Privrednom sudu o tom zemljištu vodi se i drugi spor o povraćaju tog zemljišta, jer stečajna uprava dokazuje da Boksiti nijesu bili dali Samostalnom sindikatu u vlasništvo taj prostor, već samo na korišćenje za gradnju stambenih zgrada što nije realizovano i ovih dana bi trebao uslijediti sudski epilog, od koga zavise i dalji potezi rudara.

Rudari su podsjetili da je u martu 2008.godine projektantska kuća iz Rožaja Ambient potpisala ugovor sa Samostalnim sindikatom da se uradi projekt za deset zgrada na tom prostoru za šta je trebalo platiti oko 300 hiljada EUR.

„Te godine je položen i kamen temeljac za gradnju, ali od toga nije ništa realizovano i to zemljište pripada svima od 264 bivša rudara koji radeći u Boksitima nijesu riješili stambeno pitanje“, saopštili su okupljeni boksitaši.

Među onima koji nijesu riješili stambeno pitanje, jedan broj je uposlen u Rudniku, dio penzionisan, a ostali na Birou rada.

„Da bi namirili potraživanja rožajskoj firmi i dva radnika Boksita koji su tužili firmu, sudski izvršitelj planira da proda to zemljište po smiješno niskoj cijeni kvadrata od svega devet EUR. U rješavanje ovog slučaja treba da se uključe državne institucije i Tužilaštvo, koje javno pozivamo da ispitaju ovaj problem“,kazao je Đilas.

Rudari su podsjetili da je kvadrat zemljišta na toj lokaciji prošle godine košao po 95 EUR bez komunalija, a da je sada cijena svedena na svega po devet EUR po kvadratu.

Oni su ukazali i na dodatni problem od 127 njihovih penzionisanih kolega koji su morali napustiti firmu usljed stečaja i bez otpremnina, riješenog stambenog pitanja i neadekvatno isplaćenih zaostalih plata.

 

Mina

Komentari: 0

Novi komentar