RIGAS: Nafta i turizam mogu zajedno

Ako seizmička istraživanja pokažu da u crnogorskom podmorju ima nafte i gasa, Energean Oil&Gas biće spreman da tokom 2020, odnosno tri godine od potpisivanja koncesionog ugovora, napravi prvu bušotinu u ovom dijelu Jadrana, kazao je predsjedavajući i glavni i izvršni direktor grčke kompanije, Mathios Rigas.
Objavljeno: 18. 03. 2017 - 08:26 Promjenite veličinu teksta: A A A
RIGAS: Nafta i turizam mogu zajedno

On je istakao da će njihov primarni cilj biti da istraživanja sprovedu u potpunosti poštujući životnu sredinu i otvoreno pozvao predstavnike Vlade, NVO i lokalne zajednice da posjete Grčku i uvjere se kako oni proizvode naftu i uporedo razvijaju turizam.

Ne želeći da daje procjene, ali uz dozu optimizma, Rigas je rekao da bi eventualni pronalazak nafte i gasa Crnoj Gori, pored uvećanja nacionalnih resursa, donio znatan prihod od poreza, nova radna mjesta i industriju od koje bi profitirala kompletna ekonomija.

On je istakao da je potpisivanje ugovora sa Crnom Gorom jako važno za njegovu kompaniju.

"Za nas je ovaj proces počeo prije tri godine kada je objavljen međunarodni tender. Od tada smo bili posvećeni istraživanju ugljovodonika u Crnoj Gori i to u vremenu kada se mnogo kompanija u ovoj industriji suočava sa velikim problemima i odustaje od ulaganja. U posljednje tri godine vidjeli smo da su cijene nafte išle do 140 dolara, ali i padale na 27 dolara, ali mi smo bili istrajni u ovoj investiciji prvenstveno jer smo kompanija koja je usmjerena na Balkan i jugoistočni Mediteran. Odluka u ulaganju u Crnu Goru je za nas bila jako važna jer je riječ o državi od strateškog značaja za našu kompaniju. Razumijemo geologiju ovog područja, istražujemo zapadni dio Grčke koji je istog geološkog sastava. Za nas je ovo poznato područje, razumijemo ljude i ovdje se osjećamo kao kod kuće, pa je odluka o ulasku u ovaj posao bila prirodna”, rekao je Rigas u intervjuu za Dnevne novine.

On ističe da bi otkriće nafte bilo više nego dobrodošlo Crnoj Gori, jer bi donijelo mnogo benefita Vladi, kojoj bi, shodno zakonu, išlo 60 odsto novca od dobiti.

“Ukoliko se pravilno vodi, biznis nafte donosi zemlji uvećanje nacionalnih resursa. Tu je i porez koji država ubira, a zatim i otvaranj e novih radnih mjesta i kreiranje industrije od koje profitiraju kompletna ekonomija. Reći ću vam da je na svako radno mjesto koje smo otvorili u Grčkoj sa sobom povuklo još četiri nova radna mjesta u drugim industrijama. Jako jednostavno, kada krenemo da proizvodimo naftu, hoteli i restorani će početi da rade, sve ostalo će biti na dobitku od ove investicije”, navodi Rigas.

Komentari: 0

Novi komentar