Šta će se desiti kada umre kraljica?

Kako se približava 91. rođendan engleske kraljice Elizabete Druge, mediji sve više spekulišu o tome šta će se desiti nakon njene smrti.
Objavljeno: 18. 03. 2017 - 21:18 Promjenite veličinu teksta: A A A
Sta ce se desiti kada umre kraljica?

Uprkos tome što je njena majka doživjela 101 godinu, mediji upozoravaju da kraljica živi skoro deceniju duže od prosječnog životnog vijeka žena u Velikoj Britaniji. 

Gardijan navodi da su monarhija i vlada već decenijama spremni za kraljičinu smrt. 

Novinar Sem Najt razgovarao je sa istoričarima, državnim zvaničnicima, predstavnicima medija i osobama bliskim palati kako bi saznao detalje o "Londonskom mostu", što je kodni naziv za tajni plan koji će početi sa realizovanjem odmah nakon kraljičine smrti. Trajaće devet dana, odnosno do njene sahrane. 

Prema informacijama do kojih je došao, Velika Britanija je još 1960-ih počela da planira razvoj dešavanja nakon smrti kraljice. U novije vrijeme održana su dva ili tri godišnja sastanka učesnika koji su zaduženi za realizaciju plana, uključujući i skoro deset vladinih kancelarija, policiju, Kraljevske parkove Londona, vojsku i emitere vijesti. 

Mediji su već pripremljeni za smrt kraljice pa tako Gardijan već ima napisane priče koje će se objavljivati kada Elizabeta druga premine, dok Tajms planira 11-dnevni program. ITN i Skaj njuz mreže već godinama vježbaju emisije povodom smrti kraljice. 

Na dan smrti, Bi-Bi-Si planira da aktivira radio-prenosni sistem upozorenja koji je korišćen za vrijeme Hladnog rata, a Gardijan piše da većina novinara nikada nije čula za njega. 

Britanske radiostanice opremljene su plavim OBIT svjetlima kojim će biti signalizirana smrt kraljice, nakon čega će sve radio stanice prekinuti emitovanje muzike i svoj program prilagoditi tragediji, dok će Bi-Bi-Si prestati sa emitovanjem satire. 

U pogrebnu povorku trebalo bi da budu uključeni i kraljičini psi, pasmine Velški korgi. Četiri dana nakon smrti, tijelo kraljice biće prebačeno u Vestminster Hol, gdje će ostati četiri dana, a ožalošćeni će biti u mogućnosti da joj odaju počast skoro cio dan. 

Na dan sahrane kraljice, u Velikoj Britaniji će sve biti tiho. 

U 9 ​​sati prije podne Big Ben će zazvoniti jednom, dok se ostatak dana neće čuti. U 11 sati, kada kovčeg bude spušten, planirano je da ljudi širom Ujedinjenog Kraljevstva zaćute, da najave na železničkim stanicama budu isključene i da se vozači autobusa povuku na stranu ulice.

 

klix.ba

Komentari: 2

Tužni skupe

19. 03. 2017 - 08:39

Treba nekog iz naših plemena pripremit da ode da leleče na saranu
PWS

20. 03. 2017 - 01:09

I jednog lelekaca iz Malesije ...za prateci glas...
Novi komentar