Njemački ambasador: Poslanici opozicije su dužni biračima da budu u parlamentu

Vlada Njemačke sada čeka da predstojeći javni sudski postupak o dešavanjima uoči izbora, protiv osoba koje se sumnjiče u ovom slučaju, dovede do detaljnih dokaza koji će se cijeniti od strane zainteresovane javnosti. To je od velikog značaja i za stvaranje mišljenja u inostranstvu, ali prije svega za unutrašnju politiku – kaže u intervjuu Pobjedi ambasador Njemačke u Crnoj Gori Hans Ginter Matern.
Objavljeno: 19. 03. 2017 - 07:00 Promjenite veličinu teksta: A A A
Njemacki ambasador: Poslanici opozicije su duzni biracima da budu u parlamentu

Ističe da je Vlada Njemačke primila k znanju nove dokaze iz britanskih i američkih obavještajnih izvora da su zvaničnici Kremlja u dosluhu sa srpskim nacionalistima pokušali da nasilno zbace proameričku Vladu u Crnoj Gori u oktobru prošle godine.

POBJEDA: Opozicija u Crnoj Gori bojkotuje parlament i traži ponavljanje izbora. Da li mislite da je bojkot parlamenta pravi na-čin da se stabilizuje politička situacija u Crnoj Gori?

 

MATERN: Vladavina naroda – tj. demokratija – temelji se na mirnom takmičenju različitih političkih mišljenja. Dakle, debata nije tegoba ili smetnja; ona tu i pripada. U parlamentarnoj i reprezentativnoj demokratiji, mjesto za vođenje debata je parlament. I pored jake kritike na proces parlamentarnih izbora održanih u oktobru 2016, opozicija sama priznaje da je osvojila„najmanje“ 39 mandata. Tih 39 izabranih poslanika su svojim biračima dužni da se takmiče u kreiranju politike u Crnoj Gori. Kroz vješto i aktivno uključivanje u raspravu i sopstvenim kreativnim idejama, opozicija može da – tako pokazuje parlamentarno iskustvo – itekako oblikuje politiku i zakonodavstvo, kao npr. u slučaju traženih izmjena izbornih zakona i sastava izbornih komisija.

Opširnije u Pobjedi 

Komentari: 27

Tramp

19. 03. 2017 - 08:56

Evo ga još jedan Milov obožavalac.A to jesu li izbori bili fer i pošteni koga briga.
danilo s.

19. 03. 2017 - 15:31

Vama nijedni izbori nijesu postenei. I nece biti! To jest, sve dok ne pobijedite. Ka u Budvi i Kotoru?
O "postenju" u 21-om vijeku

19. 03. 2017 - 15:54

Sto ce provincijalac iz CG nego o postenje. Znas li kad se durstvo u Zapadnoj Evropi baziralo a onome sto vi zovete "postenje" ? Zadnji put negdje mozda u 16-17 vijeku ako i tada. Postoje zakoni, postoje DOKAZI... Gdje su dokazi da izbori nisu bili posteni ? Da li su objavljeni precizno u javnosti i predoceni EU ? Je li opozicija potpisala da ce priznati izbore, jesu li procistili biracke spiskove, ... prihvatili su rezultate tamo gdje su pobjedili ai tamo gdje nisu ili im ankete govorile da ne mogu pobjediti proglasavali su za ili pokradeno ili su bojkotovali izbore !! Ovo moze Rusija prihvatit ali ne EU. Danas je gotovo cijela Evropa u EU ali je samo Bjelorusija (uz nezadovoljstvo) i Srbija uz Rusiju i njena pravila.
!!MNE4EVER!!

19. 03. 2017 - 09:20

Kad se Turska mijesa u unutrasnje poslove zemalja Evropske Unije, to ne smije. Kad se Evropska Unija mijesa u unutrasnje poslove zemalja koje nisu clanice, to smije. Kako su lijepo hipokritni. Stvarno je ta Evropska Unija dobra za nasu buducnost. Eto vode Makedoniju u propast a nije ni clanica! Evropska Unija nareduje zemljama Zapadnog Balkana da svojim manjinama daju maksimalna prava, a ta ista prava clanice EU oduzimaju njihovim manjinama, kao sto su naprimjer Turci i Marokanci od kojih su mnogi tamo vise od 40 godina.
Da pojasnim

19. 03. 2017 - 15:32

Najprije treba ponesto znati, a to je nemoguce iz par cirilicnih portala. Crna Gora je KANDIDAT za EU. Dakle obavezuje se da prihvati definisan proces pristupanja, da prihvati zakone i duh EU, a taj proces podrazumejva uputstva iz EU , upravo kako su ostali kandidati iz okruzenja pristupili EU. EU ne salje ubice da eliminisu one koji ne misle ko oni, ne organizuje rusilacki ulicni vandalizam, niti prijeti sudijama. EU je asocijacija gotovo 30 drzava Evrope medju kojima je vecina na najvisem nivou demokratije na ovoj planeti, za razliku od druge strane koju vodi drzava koja okusila demokratiju nije, koja je na vrhu korupcije i cija je prosjecna plata $300 mjesecno
Mila K

19. 03. 2017 - 09:48

Da su ove dviej stranice trosenja rijeci Njegove Eskelencije g-dina ambasadora tacne, to bi znacilo da su u Niksicu trebali da izadju svi biraci i svi da glasaju jednuu partiju. Zasto je potrebno da dokona medjunarodna diplomatska javnost sada u Crnoj Gori, svoje greske u slijepom podrzavanju svega loseg u Crnoj Gori prethodnih deset godina, prebaci na opoziciju i gradjane-nke Crne Gore, to je kljucno pitanje koje niti je postavljeno niti bi ovakav ambasador to umio da odgovori. Ali, jeste kljucno da je ovakvu diplomatsku lokalnu javnost bojkot u realizaciji iznenadio i sada su se pridruzili neuspjesnom spinovanju a kako bi prema centralama smanjili svoju odgovornost da nisu sagledali sve sto je trebalo tamo u septembru/oktobru 2016-e.
"Novinarki"

19. 03. 2017 - 15:27

Mila, ponovo nista nisi rekla. Da zivis u svijetu shvatila bi da takav jezik ko tvoj ne pripada EU niti Zapadu. Ti mozes biti novbinarka u listu koji objavljuje ne spinovanja, nego otstrijele pojedinaca i podrsku rusilackom DF-u. Sto si ocekivala, da ambasador podrzi ulicni huliganizam Frankenstajna teledirigovanog iz Moskve koje je izmedju ostalih napravio i tvoj list? Opozicija je potpisala ugovor da ce priznati parlamentarne izbore. Nije priznala. Gdje su diokazi upuceni EU da nije bilo legalno? Mila, dokle se igra? Dok 80% srborusofilska opozicija ne osvoji vlast. Do tada ce biti iskljucivo pokradeni izbori bez dokaza, bojkoti tamo gdje ankete kazu da ne mogu pobjediti, ali prihvatanje rezultata tamo gdje mogu pobjediti? Kome ove bezobrazluke pricas Mila? Zbilja mislis da su oni koji zele ovu drzavu i zele je u EU i NATO izgubili pamcenje i elementarnu moc rasudjivanja. Jesi l icula za izraz gaslighting ? Upravo to radi tvoj list i rusofilska opozicija ciji patroni vas placa
danilo s.

19. 03. 2017 - 15:35

Mila - Bojkot moze da iznenadi - samo svojom gluposcu i besmislenoscu. Jedini smisao bojkot ima za DF - da prave haos i bezvlasce po CG ne bi se spasili od eventualne kazne. Upravo zato nikome pametnome nije jasno sto ce "gradjanske partije" u tom drustvu?
Glava u pijesku,... u vazduhu

19. 03. 2017 - 15:43

Mila, bice da jedino Rusi ne spinuju jer su dušom i srcem i novcem za ovu opoziciju. Jezgro opozicije je velikosrpski, otvoreno rusofilski, i kako strane novine i obavjestajne agencije vele suradnici terorista. Oni su nosioci buduce demokratije - duboko antizapadnog djelovanja - demokratije ciji je model Putinova Rusija, pravne drzave istog tipa, ... Mila, zbilja mislis da ovo niko nece primjetit ako ti i tvoj list precutkujete i da kazem tvoj omiljeni izraz "spinujete" pomjerate vjesto fokus. U isto vrijeme vam Daka Davidovic narucuje clanke koje promovisu ove monstrume koji po tebi trebaju da budu buduca vlast: cetnici u multietnickoj drzavi. demokratija sa antizapadnom i rusofilskom strankom, drzava sa antidrzavnom vecinom u vlasti. MIla daj nam objasni ovo?
Gaslighting u CG

19. 03. 2017 - 18:35

Mila zasto stade ismijavanje drzavnog udara iz Oktobra u Vijestima? Zasto ne prenosite pisanje renomirane strane stampe? Izjave iz UK? Mila da li jos za OEBS velis "Ko vas jos lusa?" Mila ovo se zove gaslighting. Procitajte malo o tome skupino malicioznih monohromatskih provincijalaca. I jos ironicno pominje spinovanja i pomjeranja fokusa, perfidnih lazi, ... Nigdje nisam vidio ovaj fenomen u svijetu da osobine koje sam demonstriras drsko pripises drugima ali toliko identicne da izgleda kao samo-zavitlavanje. Mila ko je arbitar? Ko ce reci ko je u pravu ? Ko je za vas autoritet? Zeljeznjak, Daka Davidovic, vojvoda Mandic, ... Ko je kljucar istine? Onaj ko obezbjedjuje profit Vijestima i/ili onaj ko radi za sveto veljesrpstvo ponajvise devastirajucu ideologiju koja je ikad zadesila Crnu Goru, ideologija koja vuce u nazad, koja relativizira fakte, koja institucionalizira tiraniju i lazi.
KARA RADUSIN

19. 03. 2017 - 09:50

Hvala gospodine na ovoj preporuci,ali je ne bi prihvatio nijedan opozicioni glasač.Jer dobro znaju da su dvotrećinska većina -pod uslovom da budu regularni izbori.
Rankov Kara

19. 03. 2017 - 15:20

Ovo je clan gradskog odbora SDP stranke koja se kune u EU. Danas slijedeci rusko-srpsku opciju su ocekivano stali kontra EU. Bilo je jasno da se priblizavaju ovome. Medjutim to je samo usputna stanica do otvorenog anti-Zapadnog stava. Njihov lider je kupljen od Rusa i danas podrzavaju 80% antidrzavne i antizapadne opozicije. Duh Zapada je racio, tacne cinjenice, logika, a ne mlatinjanje rusko-srpskih dinaroida.
Blefiranje ne moze dugo

19. 03. 2017 - 15:36

Sta vam rekoh... Padaju i posljednje maske. "Prozapadna" stranka nakon otvorene podrske proruskom DF-u, nakon cutanja o nasrtajima Rusije, nakon ignorisanja ministarke iz EU, pocinje i otvorenu anti-EU retoriku. Cekajte, ovo nije kraj. DOce uskoro i anti-NATO aktivnosti. Nakon Tivta i Niksica postaje jasno da im clanstvo ide u SD jer se rapidno udaljavaju od svoje prozapadne i prodrzavne politike koju su prakticirali oko 20 godina. Antizapadni biraci glasaju za srpske stranke, ne treba im surogat, Rankovo margarin srpstvo.
Ne tako davno

19. 03. 2017 - 15:48

KARA RADUSIN 09. 01. 2015 - 18:44 Ulazak u N A T O,Evropsku uniju i pitanje CPC g.Đukanović će realizovati onda kada ne bude postojala ni najmanja sumnja za neuspjeh,slično referendumu o samostalnosti Crne Gore.Takva krucijalna pitanja po Crnu Goru pripremaju se sa sigurnošću na uspjeh.Ima gospodin premijer iskustva.Ne kaže se bez veze da premijer prvo formira opoziciju pa vladu.
KARA RADUSIN

19. 03. 2017 - 16:48

Vi PINK-Crnogorci ste dokaz da se hulje hvataju patriotizma kad pokušavaju spasiti svoju kožu -na sreću i spas Crne Gore -sve će im biti uzalud.
Hulje i patriotizam

19. 03. 2017 - 17:17

MEDOJEVIĆ: "Krivokapić mi je rekao da je Đukanović otac nacije i države" KARA RADUSIN 20. 12. 2015 - 11:25 Medojeviću što ima to da ti zbori Krivokapić valjda nijesi toliko neinformisan.Raspitaj se malo kod zvaničnika N A T O -a i članica EU oni će ti objasniti zašto to nijesi ti,Mandić,Milić,Bulatović,Knežević,Bečić,Lekić,Amfilohije....
Hulje i patriotizam I

19. 03. 2017 - 17:20

**** KARA RADUSIN10. 03. 2014 - 13:38Radujem se što ste Srbi ovakvi kakvi ste .Bilo bi mi mnogo žao da ste Crnogorci. **** KARA RADUSIN08. 12. 2014 - 19:01G.Stojanoviću, odluku o ulasku Crne Gore u NATO mogu i hoće donijeti poslanici u skupštini kao legitimni predstavnici naroda.Prvo jeftinije košta državu a drugo da budemo pošteđeni primitivne,lažne,ljigave i epsko-guslarske terminologije iz usta raznih Rusofila,Srbofila,popova,guslara i lidera nekih opozicionih partija.
Hulje i patriotizam II

19. 03. 2017 - 17:24

Guest_143635326918. 08. 2015 - 09:01KARA RADUSIN--Kod Petrovića osim Njegoša i Kralja Nikole koji su povjerovali Srpskim genetskim lažima ostalima je Srpstvo simbolizovalo robovanje, pa su kao slobodarski narod žalili za komšijskim petovjekovnim sužanjstvom.Ovi su im poslije povlačenja Turske sa njihove teritorije to vratili sa krvavom okupacijom 1918 godine,a komšiluk zadužili rijekam krvi i okeanom laži da bi stvorili genocidnu tvorevinu tz."Veliku Srbiju".Sada uz pomoć SPC i zlih Crnogorskih sinova pokušavaj svojom prljavom šapon da prigrle Crnu Goru.Ali neće Crna Gora to dozvoliti dok je i jednog Crnogorca,jer je i sa većim i jačim okupatorima izlazila na kraj.
Tragican mentalitet

19. 03. 2017 - 17:51

Crni Kara :) Kara znaci crni na turskom. Kao sto vidite gore osoba koja je 18 godina glorifikovala Mila Djukanovica,iako niko od nas koji ga danas kritikujemo nije. Osoba koja je ovdje demonstrirala, ne patriotizam nego jednu formu infantilne euforije, vrlo povrsne, ne shvatajuci sustinu suverenosti niti znacaja prozapadne orijentacije.Kara je bio masina za izbacivanje patriotskih stereotipa, neodmjereno, nezrelo, djetinjasto, ekstremno. Jasno takvi najprije i promjene misljenje.Istina niko ne bi ocekivao da je moguce promjeniti misljenje za 180 stepeni u roku od tri mjeseca.Kari je to uspjelo. Primitivac iz nasih krajeva ne moze balansirati, noway,njegova slike ne sadrzi vise aspekata ni boja. Samo je obrnuo crnu i bijelu.Sto bi bijelo sad je crno i obrnuto. Od "gospodin premijer (Milo) najbolje zna" pa do poziva na skidanje goel koze proslo je nekoliko mejseci. Kako je moguce da zrela mentalno zdrava osoba mijenja misljenje rappidno. Nisu imali informacije dok je Ranko bio u fotelji
Tragican soj u dvije slike

19. 03. 2017 - 18:00

SLIKA 1: 18 (slovima ossamnaest) godina je SDP bio u koaliciji sa DPS. Ranko je ugodno sjedio zavaljen u fotelji, cesto sa prstom na celu, dok je njegovo "stado" glorifikovalo kako njega tako i Mila na mudrosti (gospodina premijera). Opoziciju zvase cetnici, sjecamo se Rankove ruke na srcu, okrsaja sa Amfilohijem, entuzijasticnog dosaptavanja sa Milom ... Prodje nekoliko mjeseci.... SLIKA 2: Otvorena saradnja, epitet poput "ugledni parlamentarci i dobri i posteni ljudi koji imaju pravo na proteste" upucene DF-u, vise ni rijeci kritike za cetnickoruska orgijanja, ni rijeci pomena o ruskim nasrtajima oko clanstva u NATO, odbijanje da se sastanu sa ministarkom vanjskim poslova EU, danas kritikovanje stavova EU, najprije optuzbe za isceniran "drzavni udar" a onda cutanje nakon dokaza, izvjestaja iz svijeta i izjava politicara, sve redje pominjanje NATO i EU ali sve cesce djelovanje za one koji su protiv ovog puta ...
Guest_68728

19. 03. 2017 - 13:35

KOMUNISTI SU SE BORILI PROTIV TADASNJE NJEMACKE I TO CIJENE A CETNICI SU IH IZDALI PRED SAM KRAJ RATA I TO CIJENE
-

19. 03. 2017 - 15:40

Logicno je da se podrzavaju instalirtane marionete-
CRNOGORSKI 007

19. 03. 2017 - 18:58

Nemački vojnici, pomognuti od srpskih dobrovoljaca[9] i Srpske državne straže[10] sabrali su sve muške osobe iz Kragujevca između 16 i 60 godina, uključujući i đake 5. razreda kragujevačke gimnazije, i izabrali žrtve među njima. Njemačka obznana je glasila da je za 10 ubijenih i 26 ranjenih Nemaca streljano 2300 stanovnika Kragujevca, "pre svega komunista, bandita i njihovih pomagača".[11] Prema njemačkom izveštaju, ubijeno je 2.300 ljudi.[12] Noviji srpski i nemački istoričari se slažu da je broj ubijenih 2.778.[9]Nakon podele među ustanicima, stanak u Srbiji je ubrzo ugušen. Komunisti nisu odustali od borbe protiv okupatora nezavisno od represivnih mera, dok su se četnici ne samo povukli iz ustanka, sa namerom da "poštede srpsku krv", već su prešli u aktivnu borbu protiv onih koji ga nastavljaju.[14]KO JE SKUPLAO DJAKE PO KRAGUJEVCU,SADA SU REHABILITOVANI,SRAMOTA,MORA DA SU CRNOGORCI KRIVI.
Ko je arbitar I

19. 03. 2017 - 16:25

Ako bi opozicija imala vlast u ovom momentu i na odrzanim izborima osvojila tijesnu vlast u cijoj pripremi je ucestvovala danasnja vlast, sa posmatracima sa obje strane i i z svijeta. Nakon izbora, porazen jednostavno kaze: "Izbori su pokradeni, ne prinajemo ih". Dolazimo u situaciju da jednostavno bilo ko moze nepriznati rezultate izbora i do kljucnog pitanja: "Ko je arbitar? Moze li se bez arbitra?" Zivimo na kontinentu Evropa, odlucili smo se da pristupimo EU, dakle da prihvatim pravila ove zajednice najdemokratskijih i najcivilizovanijih drzava. Ako njih jedna strana, medju kojima su i oni koji sebe zovu proevropske stranke, ne priznaje njihovu arbitrazu, ciju priznaju ?
Ko je arbitar II

19. 03. 2017 - 16:30

Jaste li primjetili jednu stvar. Osnova za nepriznavanje izbora je bio takozvani "drzavni udar", dogadjaj momentalno ismijan od Ranka, Df-a i ostalih a da nijesu sacekali istragu. Kako su dokazi pristizali, kako je autenticnost dogadjaja potvrdjena ne samo iz Srbije nego i od nekih stranih obavjestajnih sluzbi od svjetskih medija, grohotan smjeh Ranka, DF-a i ostalih je zamjenilo Rankovo cutanje i prijetnje DF-a. Pitam se STO JE OSTALO KAO ARGUMENT ZA NEPRIZNAVANJE parlamentarnih izbora tj za bojkot parlamenta, tj za bojkot EU drzavnika i ocjena EU institucija. Gdje su precizni argumenti danas? Jeste li primjetili da opozicija 1) prizna rezultate tamo gdje pobjedi 2) bojkotuje izbore tamo gdje ankete pokazu da ce izgubiti 3) ne prizna izbore tamo gdje izgubi ???
Sekula Drljevic

19. 03. 2017 - 16:59

Tesko breme pritska C.G.Breme tj.ostavstina srpskog osvajackog nagona da proguta C.G. To je najveca opasnost koju je C.G. ikad imala Zele,a gotovo da su uspjeli uzer crkvu i time zavladat duhom jednog naroda i ta nazovi opzicija tj.srbi (srbizirani Crnogorci)koji zele prostore CG.pretvorit u srpsku zemlju MIslim da nece uspjeti,vrijeme i svijest covijeka sa ovih krsa nece nikad slomiti ZIVILA NAM JEDINA DOMOVINA CRNA GORA
Vasojevic

20. 03. 2017 - 08:09

Ovo se zove miejsanje u unutrastaja pitanja Crne Gore.Ko si ti da nama govoris sta i kako da radimo.!?
Novi komentar