Junker: Uvođenjem smrtne kazne Ankara prelazi crvenu liniju

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker upozorio je da bi povratak smrtne kazne u Tursku bio "crvena linija" u kandidaturi te zemlje za članstvo u EU.
Objavljeno: 19. 03. 2017 - 15:58 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Ukoliko bi smrtna kazna ponovo bila uvedena u Turskoj, to bi bio kraj pregovora jer bi time bila pređena crvena linija", rekao je Junker, prenosi njemački "Bild".

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan juče je izrazio očekivanje da će parlament odobriti povratak smrtne kazne nakon održavanja referenduma narednog mjeseca o Ustavnim promjenama, kojim bi njegova ovlašćenja bila proširena.

Turska je ukinula smrtnu kaznu 2004. godine i EU je u više navrata iznosila jasan stav da bi bilo kakav pokušaj da se obnovi bio kraj kandidature Ankare. Međutim, turski ministri navode da moraju da odgovore na zahtjev naroda za povratak smrtne kazne, kako bi riješili situaciju sa vođama neuspjelog vojnog udara u julu prošle godine.

"Nije mi bitno ono šta mi Hans ili Džordž govore. Ono šta narod i zakon kažu, to je ono što je važno za nas", naglasio je Erdogan.

Izvor: N1

Foto: Reuters/Francois Lenoir

Komentari: 2

~

19. 03. 2017 - 16:44

Za ime Boga, zavrsite jednom sa Turskom, bar sve dok je Erdogan na vlasti. Ne treba pominjati Tursku dok je diktatura na vlasti
belaj evropski

19. 03. 2017 - 19:02

Joj kad im Erdo uvede set protivmjera kao svaka turska porodica na zapadu ( a ima ih masala ) po najmanje DC-5 ima da bude ono leti patka leti guska Europa bice turska . Putin mu spasio glavu pa vojno i ekonomski saradju moze da im posalje milione izbjeglica itd itd Evropa je vec ionako u sosu tako da nema snage da se kaci sa Rusijom Turskom evo i Amerikom
Novi komentar