BOŽIĆNI USTANAK, Sezona 1, Epizoda 7: Iracionalna odluka

Nikome nije teže što predlaže mučki napad na protivnike nego kapetanu Đuru Draškoviću, što uvjerljivo pokazuje gluma Vojina Ćetkovića
Objavljeno: 19. 03. 2017 - 16:30 Promjenite veličinu teksta: A A A
BOZICNI USTANAK, Sezona 1, Epizoda 7: Iracionalna odluka

Srce još jedne problematične epizode „Božićnog ustanka“ u režiji Željka Sošića tuklo je u grudima kapetana Đura Draškovića (Vojin Ćetković). Sva tragedija podijeljenog naroda reflektovala se u njegovom zamućenom pogledu kada je u društvu predvodnika ustanka, poslije iznošenja plana, zatražio riječ.

Ostale vođe složile su se slijepo sa odlukom Jovana Plamenca (Željko Radunović), političkog vođe ustanka. Opsada Nikšića, Podgorice i Cetinja i čekanje pregovora, bez prolivanja bratske krvi. Kako dobro primjećuje Drašković, Plamenac je političar – vidi do Pariza. Kapetan je vojnik, koji ne vidi dalje od Orlovog krša. A tamo čekaju naoružani vojnici spremni za rat...

Mučki napad

Nikome nije teže što predlaže mučki napad na protivnike nego Đuru Draškoviću, što uvjerljivo pokazuje gluma Vojina Ćetkovića. U napadu na prepad nema junaštva, ali to je jedini način da se zemlja oslobodi. Poslije se može pregovarati i miriti do mile volje.

Nažalost, Draškovićeva čast dovedena je u pitanje zbog protivljenja odluci gospodara, po crnogorskoj recepturi koja se nije promijenila ni do danas. Krsto Zrnov Popović (Srđan Grahovac) garantovao je za njegov obraz, ali je potvrdio da misli kako griješi. Niko od Draškovićevih saboraca ne želi i neće da puca u plemenike, kumove i crnogorsku đecu, bez obzira na to što su naoružani do zuba. Draškovićeva ideja im zvuči iracionalno, a kapetan je jedini potpuno razuman među njima. Cijela tragedija u jednom liku.

Bjekstvo Francuza

Ostatak epizode je znatno slabiji od uvodnog razgovora vođa ustanka, s jednim izuzetkom – Nikovom (sjajni Miloš Pejović) eksplozijom tokom rasprave sa Danilom (Miodrag Radonjić). Još jedan odličan momenat koji prikazuje razliku između aktivne i pasivne slobode – čovjeka koji živi za sadašnjost (Niko) i onog koji djeluje zarad budućnosti (Danilo).

Kandidat za jednu od gorih scena u do sada prikazanim epizodama je oslobađanje Šarla (Amar Bukvić) iz štaba bjelaša. Malo je poznato da čovjek može da se onesvijesti od dva udara nogom malo iznad ćevanice.

O Jankovoj (Momčilo Pićurić) „nagloj“, dramaturškim zakonima neobjašnjivoj smrti da ne govorimo. Još jedno iracionalno rješenje, ovog puta rediteljsko. Momenat kada Miloš (Milivoje Obradović) saznaje za Jankovu smrt je pomalo bizaran, ali opet simboličan. Njegovo lice dok pije rakiju iznad mrtvaka je odlučno, a nije djelovalo ni približno čvrsto kad je poslat da pretrese kuću Ksenije Božove (Nataša Ninković). Rat odjednom više nije stvar vikanja parola i studentskih okupljanja. Valja očekivati nešto drugačije od njegovog lika u preostalim epizodama.

M. I.

FOTO: antenam.net 

Komentari: 14

matija

19. 03. 2017 - 16:52

Odlicna serija, nikad bolja nije napravljena u cg! i konacno da se prica o nekom kulturnom dogadjaju! i treba da se prica! steta sto nema na televiziji i neka emisija o tom dogadjaju, ali crnogorci se ponasaju inferiorno i prema svojoj istoriji i prema svojoj kulturi!
Mirjana S.

21. 03. 2017 - 04:14

Kakav crni "kulturni dogadjaj"??? Jesi li dobro, brate Jovo?
Mirjana S.

21. 03. 2017 - 04:15

Pardon, htjela sam reci "brate Matija"?
Jovo

19. 03. 2017 - 17:03

Ja ne znam što je ovo iz neđelje u neđelju, sve gori tekst od gorega a serija sve bolja. Neko je u problemu ja ili ovaj kritičar
Bjelaš

19. 03. 2017 - 17:06

Prijatelju to malo iznad ćevanice đe je popio špicoku je malo ali vrijedno. mene je zaboljelo kad sam viđeo
CRNOGORSKI 007

19. 03. 2017 - 20:42

SERIJA KOJA BOLI ,I OTKRIVA ISTINU I PATNJE CRNOGORSKOG NARODA
@

19. 03. 2017 - 21:14

SERIJA UBLAZAVA BESCASNIOST BJELASA I IZDAJU RODNE GRUDE.POSMATRAJTE PIPUNA I MANDU I TO JE TO.AKO POSRBICI STAVIS DILEMU KUM RODJAK BRAT ILI TUDJIN NIKAD NECE IMATI DILEMU MAKAR TO BIO I KADIROV
Djuro Draskovic heroj

20. 03. 2017 - 00:08

E vala sam se toliko iznervirao sad zbog ovoga teksta da ne mogu da vam opisem. Gledah veceras epizodu i jos mi se zeludac prevrce koliko je bilo potresno i snazno. A ovaj pljuje li pljuje svake subote a portalnalitika uredno objavljuje. O cemu se radi moze li mi neko objasnit?
Tamara

20. 03. 2017 - 12:30

Promocija loše kritike. Serija je odlična i to ni ovaj tekst ni ovaj portal ne mogu umanjiti!
Prho

20. 03. 2017 - 13:44

Problem je u tome što je serija premlaka, pogotovo za nas koji znamo kako se i šta događalo iz priča iz prve ruke tj dok su bili živi. Treba para i zato ali da je bilo dovoljno ovo bi bila serija o brutalnosti izdaji i nesojluku koja bi se proslavila i u svijetu a da ne pričam kako bi bilo dobro da je obrađen geopolitički dii i odnosi sila i dojučerašnjih saveznika pa život kralja i zločini nad stanovništvom i porodicama ustanika pa onda velike i brojne borbe itd itd..mad je ovo dobro za neki uvod u problematiku..
Hh

20. 03. 2017 - 14:45

Sirotinja izbija iz svake scene,likovi podijeljeni skoro pa crno-bijelo,zastava lazna... Ma pravo dno
Mara

20. 03. 2017 - 15:27

Pa crna gora i jeste sirotinja, sirotinja i treba da izbija! Ali izbija i cojsvo i junastvo i ljubav prema svojoj zemlji! A danas su ljudi u cg duhovna sirotinja, a nemaju ni ljubavi prema svojoj zemlji, to je zalosno! Odlicna sereja!
Okrajak

21. 03. 2017 - 17:40

Ali se ne vidi ta sirotinja reklo bi se po kostimima i kucama u kojima zive Crnogorci.
Mirjana S.

21. 03. 2017 - 04:13

Serija je apsolutna KATASTROFA! U svakom smislu i sa svih aspekata toliko losa da ne zasluzuje ni najgoru kritiku! Greote od nas...
Novi komentar