Potpišite peticiju za neradnu nedjelju

Alternativa Crna Gora je pokrenula prikupljanje potpisa za neradnu nedjelju.
Objavljeno: 20. 03. 2017 - 07:37 Promjenite veličinu teksta: A A A

-Neophodno je da prikupimo 6 000 potpisa da bi pred Vladom Crne Gore i pred Skupštinom Crne Gore pokrenuli izglasavanje Zakona kojim bi sve kompanije koje nemaju kontinuirani proces rada (EPCG, Policija, Vatrogasci, ...) obustavile rad nedjeljom. 50 000 radnika u Crnoj Gori nema nijedan slobodan dan nedjeljno- saopšteno je Portalu Analitika iz Alternative Crna Gora.

Rad bez odmora, ističu, dovodi do vrlo ozbiljnih psihičkih trauma i posljedica po zdravlje.

-Radnici se troše da bi rezultati tog trošenja završili poslodavcima u džep. Prosječan radnik/ca radi najmanje jednu nedjelju besplatno za svog poslodavca. U ovakvim uslovima nemoguće je zavesti red na tržištu rada, jer poslodavci tjeraju radnike da unaprijed potpišu otkaze, da unaprijed potpišu da im kompanija ništa ne duguje i da unaprijed potpišu da imaju slobodan dan. Kazne za ove prestupnike su minimalne i rijetko se donose. Želimo da ovim Zakonom olakšamo kontrolu Inspekciji rada. U konsultaciji sa inspektorima rada došli smo na ideju da na jednostavan način obezbijedimo makar jedan dan svim radnicima u Crnoj Gori - uvođenjem neradne nedjelje. Mnogo je lakše uočiti objekat koji radi nedjeljom, slikati ga i poslati prijavu, nego ispitivati svakog radnika pojedinačno da li ima slobodan dan?! Praksa uvođenja ove mjere nije ništa novo, mnoge zapadne zemlje na ovaj način obezbjeđuju svojim radnicima nedjeljni odmor. Čak i zemlje koje imaju jake sisteme- navedeno je u saopštenju.

Peticiju je moguće potpisati na našoj stranici http://alternativacrnagora.info/neradna_nedjelja/

Odmah po postizanju cilja od 6 000 potpisa Alternativa će inicirati promjenu Zakona o radu, ili donošenje novog Zakona koji bi bio u skladu sa potrebama da se ova namjera realizuje.

-Očekujemo veliki otpor od poslodavaca koji dobar dio svog profita duguju zloupotrebi radnika. Da bi Zakon imao efekta, neophodno je odrediti kazne u skladu sa veličinom kompanija koje ne poštuju prava radnika. Mi predlažemo da se kazne kreću u rasponu od tri hiljade 15 000 eura. To bi u potpunosti eliminisalo zloupotrebu ovog Zakona.  Pozivamo sve građane da potpišu ovu peticiju i da učestvuju u donošenju ovog Zakona. Ovaj Zakon štiti prvo članove njihove porodice, a onda i sve radnike u Crnoj Gori. Alternativa će kao i kod donošenja Zakona o dječijem dodatku i ovaj put ići do kraja, sve dok se ovaj Zakon ne donese- zaključuje se u saopštenju.  

Komentari: 6

roj roj

20. 03. 2017 - 09:20

Ovo je jedini normalan potez ove partije. Za djeciji dodatak su imali solidnu ideju, ali su naravno posle sredili to na svoj nacin, kao fora ne moze proci za sve. Ne pruzajte podrsku ovim zenama, pa da vidis kako moze i djeciji. Ako cistimo drzavu, cistimo od svega loseg, a ne kao gradjanska partija , a osnova programa borba protiv DPS, osuda drzave, sistema, naroda. Kad shvatite da je vecina naroda za DPS i da gradjanske partije treba da udju u to glasacko tijelo, da treba da pokazu da su drugaciji od opozicije. Povremeno zalice na stranku koja se bori za socijalnu pravdu ali onda pocnu sa podrskom DF vodjama i sav trud pane u vodu. Svjestan sam da mala partija moze malo sta da uradi, prave ideje ne mogu isplivati bez vece podrske naroda i vece kolicine novca, ali dok se ovakvi rugaju drzavnom tuziocu, ismijavaju drzavne institucije zarad zastite kriminogenih struktura opozicije, a ovamo se bore protiv kriminogenih struktura vlasti, nista oni ne mogu postici u politici. Osnujte NVO!
danilo s.

20. 03. 2017 - 09:59

Naizgled humana ideja, ali totalno van vremena? Odnosno, ovo je neka vrsta vracanja na vjerske praznike (da li je je i ovdje uticaj SPC prisutan?). Ogromna vecina clanica EU nema takvih odredbi, a u mnogima su slicni Zakoni odbaceni kao protivustvani (Hrvatska je dva puta, na insistiranje crkve, uvodila neradnu nedjelju, i dva puta je taj Zakon pao na Ustavnom sudu. Naravno, da i za ovaj zakon posotiji mnogo razloga i za DA i za NE. No, sa prakticne strane, bolje je ostaviti vlasnicima, posebno u trgovini i ugostiteljstvu, pravo da odlucuju o radu nedjeljom. Pritom treba insistirati da radnici koji rade u subotu i nedelju, i u dane drzavnih praznika, primaju dvostruku nadoknadu. Cinjenica je da je nedjelja najbolji dan za kupovinu, posjetu restoranima. To je ii razlog da su, recimo, u Francuskoj, jednoj od rijetkih zemalja sa ovakvim Zakonom, od istog izuzeti turisticki centri , kao Pariz npr. i mnoga druga turisticka mjesta. Ovo bi bio zaista los Zakon za turizam.
Druškan

20. 03. 2017 - 10:42

Ne mora baš biti neđelja neka to bude srijeda samo dati ljudima jedan dan u sedmici da im je slobodan, po zakonu o radu koliko sam upoznat treba imati dnevni odmor od najmanje 8 sati i dva dana u sedmici, ponavljam, ne moraju biti subota i neđelja, neka su poneđeljak i petak ali da radnici imaju da se odmore. Vjerujte i produktivnost zadovoljnog i odmornog čovjeka je veća nego svakodnevno izrabljivanje radne snage.
srki

20. 03. 2017 - 11:41

Po Zakonu je radna sedmica 40h. Onda dolazimo do toga da ne bi trebalo da se radi Subota i Nedjelja. Kad ste pomenuli EU...citat : "Prosječan radni tjedan u Belgiji traje 37,2 sata, u Bugarskoj 40,7 sati, u Češkoj 40,6 sati, dok u Danskoj iznosi 33,7 sati." kraj citata. Dakle tih 16h sedmicno treba nadoknaditi radnicima. Drzavne institucije postuju Zakon o radu. Naravno nemoguce je ne složiti se sa vama da bi Zakon bio loš za turizam ali svakako treba uvesti reda u Turizam, jer naše prehrambene radnje tokom sezone rade i do 24.00 i samim tim onemogućavaju ugostitelje da iskoriste svoje kapacitete do kraja. Ono što sam vidio i znam..Monako...prehrambene radnje se zatvaraju u 15.00 tokom sezone. Postojeći način rada jednostavno nije održiv.
Vukas

02. 08. 2017 - 10:51

A ti si bas pametan. Pola evrope ne radi nedeljom butici prodavnice trzni centri. Na benzinskim pumpama se jedino moze kupit nesto. Po zakonu ni subotu nebi trebali da radimo. A ti nekakvu SPC pominjes
dali

20. 03. 2017 - 13:36

nije ovdje u pitanju nedjelja kao što ovakvi baksuzi odma uključuju crkvu u problem ,već ne da nemaju nedjelju nego i to što poslodavci ne plaćaju staž pa i to što imaju zakonsku mogućnost da na četiri sata osiguraju većinu u CG pa kad se bude u penziju išlo ako bude sa uslovima uspio da preživi onda ga čeka vrlo uspiješan i lagodan život do kraja života sa 130 eura .Mladi čak u zadnje vrijeme i ne pitaju kad se zapošljavaju za staž kao da će cijeli život raditi i idu logikom za 50 eura veća plata i ne treba da me osiguraš ,pitanje oću li je doživjeti.E to je što su nas doveli do toga i što im je sve dozvoljeno,odluke donose sami,uvode akcize sami,podižu kredite kod banaka da bi krpili rupe u budžetu sami tako da djeca ovih što ovako razmišljaju nisam siguran da će imati i gdje da žive.
Novi komentar