HUSOVIĆ: Šahmanoviću kazna drakonska, koalicija nije vječna

Kako je koalicioni sporazum sa Demokratskom partijom socijalista sklopljen, na isti način može biti i raskinut, kazao je predsjednik Bošnjačke stranke Rafet Husović.
Objavljeno: 20. 03. 2017 - 09:47 Promjenite veličinu teksta: A A A

On je u intervjuu za Dan istakao da su u proceduri smjene Adnana Muhovića sa mjesta predsjednika petnjičkog parlamenta iako je Bošnjačka stranka tražila da se postigne kompromis.

“Na onaj način na koji se sklopio koalicioni sporazum, on se isto tako može i raskinuti. Lično osjećam gorčinu zbog ovog raskida koalicije u Petnjici jer sam upravo ja glavni krivac za njeno konstituisanje 2013. godine. Žalim što ta koalicija nikada nije profunkcionisala u pravom smislu te riječi. Ipak, očigledno je da se koalicije i parlamentarne većine mijenjaju kako na lokalnom, tako i na državnom nivou, i to je potpuno legitimna stvar. Inače, mi smo se zalagali za traženje kompromisa, da se ovaj koalicioni savez održi, da se nađu rješenja za probleme i da lokalna uprava u Petnjici završi svoj mandat. Poteškoće u funkcionisanju koalicije predstavljaju probleme za sve građane Petnjice i održavaju se na ukupan život u toj opštini”, kazao je Husović.

Prije nekoliko dana istaknuti funkcioner BS-a Orhan Šahmanović osuđen je prvostepenom presudom na godinu dana zatvora. Husović smatra da je Šahmanovnću izrečena drakonska kazna.

“Bošnjačkoj stranci, ni meni lično, nije svojstveno komentarisanje nepravosnažnih sudskih presuda. Ne želimo svojom politikom uticati na sudstvo, ali svakako pratimo taj proces. Smatram da je, prije svega, potrebno sačekati da presuda postane pravosnažna. Ono što je uočljivo u ovoj fazi postupka koji je vođen pred Višim sudom jeste da je izrečena drakonska kazna i nije primjerena onoj krivici koja se optuženom stavlja na teret. Smatram da nijedno suđenje, kao ni izricanje kazne ne treba da imaju političke primjese. Bošnjačka stranka će, ukoliko to bude potrebno, pružiti pravnu pomoć članu Glavnog odbora Orhanu Šahmanoviću”, istakao je on.

Uvjeren je da će u slučaju smjene Muhovića kao i osude Šahmanovića konačni pravni epilog biti bitno drugačiji.

Poručuje da nijedno suđenje, kao ni izricanje kazne ne treba da ima političke primjese i da je BS spremna da Šahmanoviću kao članu Glavnog odbora stranke pruži svu neophodnu pravnu pomoć, ukoliko bude potrebna.

Komentari: 4

LUKA P

20. 03. 2017 - 11:21

Rafete, Rafete, trebao si na vrijeme obuzdati Muhu!
Pitam se, pitam...

20. 03. 2017 - 21:10

A šta vam je to uradio Muho? Rekao je šta misli o onim parolama protiv muslimana kojima se ponose i kite crbi i četnici! Pominjao je nešto i broj Crnogoraca i rekao da ih nema baš mnogo! Šta tu ima nezakonito ili kriminalno?
Krcić

20. 03. 2017 - 11:25

Znali smo mi bezbeli, ali vi ste zbog fotelja riješili da spašavate diktatora. Biće još izbora i vas ćemo sa njim halaliti nepovratnoj prošlosti. Selam od birača BS. Šahman nije kriv!
Dino

20. 03. 2017 - 15:11

Ja vam se divim gospodine Husovicu,i pored primitivizma koji je obuzeo nekolicinu clanova BS vi ste i dalje covjek .Iako dozivljavate neprijatnosti od pojedinih clanova svoje partije vi odlicno znate da istaknete vaznost jedinstva partije,vi ste nasa snaga.
Novi komentar