HAN: Ruski uticaj bez dugotrajnih posljedica

Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku, Johanes Han, ocijenio je da je situacija na zapadnom Balkanu i dalje krhka.
Objavljeno: 20. 03. 2017 - 11:49 Promjenite veličinu teksta: A A A

On je istakao i da je trajno rješenje moguće samo u međunarodnim okvirima, odnosno unutar EU.

Što se otpora daljem prijemu zemalja u EU tiče, Han naglašava da je većina stanovništva država članica uzdržana, zbog čega je važno te ljude uvjeriti da nova članica ne predstavlja teret ili problem, već dobitak.

Zemlje koje žele da pristupe, prema njegovim riječima, moraju da ispune preduslove, pravni sistem mora funkcionisati, moraju biti mnogo atraktivnije kao mjesto za investicije.

Privrede država moraju, prilikom budućih prijema, biti ključni faktor.

"Zbog toga smo predložili zajedničko tržište za region zapadnog Balkana, sa slobodnim protokom roba i usluga, zajedničkim priznavanje sertifikata. To bi se moglo relativno lako sprovesti, bez da se mijenjaju ugovori, i bio bi prvi korak u evropsko zajedničko tržište. Moglo bi se stvoriti do 80.000 ukidanjem formalnih prepreka", uvjeren je Han.

On je konstatovao ruski uticaj u regionu, posebno kada je riječ o geostrateškom razvoju.

S tim u vezi je pomenuo pristupanje Crne Gore NATO-u, što ne nailazi na dobar prijem u Rusiji.

"Pokušavaju stvarati određene probleme, ali to neće imati dugotrajne posljedice, jer 70 odsto investicija u region dolazi iz EU i biće ih još", podvlači Han.

Kada je u pitanju Srbija, on je kazao da su brojni građani našeg susjeda možda emocijalno bliži Rusiji, ali ističe da je strateški cilj Srbije članstvo u EU, te da je budućnost regiona u Uniji.

Što se Turske, njenih prijetnji i provokacija tiče, Han ističe da promjena Ustava, ako bude prihvaćena od stanovništva, znači dalje unazađenje demokratije.

"Ono što je važnije je primjena. Način primjene će odlučiti o tome kako će biti konačna ocjena od strane EU", ukazuje on.

Han dalje kaže da ne može da se požali ka poštovanje sporazuma o izbjeglicama, ali upozorava da retorika zasjenjuje dnevni rad.

"Preporučujem našim turskim partnerima da pod hitno sprovedu „verbalno razoružanje“. Nećemo moći trajno raditi ako stalno dolaze prijetnje i neprihvatljive uvrede iz Turske, kao što su poređenja sa nacistima“, naglasio je evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku, prenosi Tanjug. (Tanjug)

Komentari: 1

ilija

20. 03. 2017 - 17:07

Dajte ljudi kažite već jednom. Da li je EU i SAD u ratu sa Rusijom a da mi to ne znamo.
Novi komentar