URA: Kakva vlast, takav i zdravstveni sistem

Pravno nasilje motivisano političkim interesima, koje se ogleda u posljednjoj odluci Ministarstva zdravlja da poništi legitimno izraženu volju ljekara na Skupštini Ljekarske komore, samo je još jedno u nizu poniženja ljekarske profesije čije posljedice gotovo uvijek osjete građani i pacijenti, kao krajnji korisnici zdravstvenih usluga, istakao je funkcioner pokreta URA Zoran Mikić.
Objavljeno: 20. 03. 2017 - 12:36 Promjenite veličinu teksta: A A A
URA: Kakva vlast, takav i zdravstveni sistem

Mikić ističe da je takvim postupanjem, ministar zdravlja pokazao da „svjesno zloupotrebljava službeni položaj i ne poštuje volju više od 1.400 doktora medicine“.

„Ministastvo je, svojim postupcima, sabotiralo i svjesno opstruisalo rad i normalno funkcionisanje Ljekarske komore od trenutka izbora novog rukovodstva, time pokazujući (ne)svjesnu namjeru da zdravstveni sistem ostane na posljednjem mjestu u Evropi“, naveo je Mikić.

Mikić ukazuje da uporedna praksa zemalja regiona pokazuje da „predsjednika Ljekarske komore predlažu i biraju delegati na sjednicama Skupštine Komore“, dok crnogorsko ministarstvo duguje objašnjenje na pitanje „koje procedure nijesu ispoštovane na Skupštini Ljekarske komore Crne Gore“.

„Da li je nepoštovanje procedure to što nije izabran kandidat iz Ministarstva zdravlja, već stručnjak kojeg su birali sami ljekari? Podsjećamo javnost da je članom 16 Statuta LjKCG propisano da Skupština „bira i razrješava predsjednika i članove stalnih komisija Komore i njihove zamjenike“. Umjesto da Ministarstvo zdravlja vodi računa o poboljšanju zdravstvenog sistema i kvaliteta usluga, oni se mjesecima bave progonom stručnih ljudi čija je jedina „greška“ – ta što javno saopštavanju svoje profesionalno mišljenje i ne mire se sa katastrofalnom zdravstvenom politikom“, ocijenio je Mikić.

Mikić navodi da su predstavnici ministarstva svjesni da Statut LjKCG nije usklađen sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i da su potrebne njegove izmjene, ali da im to „nije smetalo da podrže prethodno rukovodstvo komore i njihov nezakonit rad, kada su tadašnji čelnici sami sebi produžili mandat i sprovodili postupke suprotne zakonu“, šta potvrđuje sumnju da „kreatori zdravstvene politike nemaju plan razvoja zdravstvenog sistema“.

„Ministarstvo se mora baviti realnim problemima sa kojima se zdravstveni sistem susrijeće, od loših uslova rada i neadekvatnih zarada medicinskih radnika, odliva kvalitetnih kadrova iz sistema javnog zdravstva i ukupnog kvaliteta zdravstvene usluge, do nagomilanih problema u Kliničkom centru i dotrajalom opremom, ali i spornim ugovorima sa pojedinim ljekarima koje su potpisali KCCG i Fond za zdravstvo. URA se snažno zalaže da strukovne institucije, posebno u oblasti zdravstva, budu nezavisne, oslobođenje partijskih okova i prepuštene profesionalcima, a ne, kako je to sada slučaj, podobnim partijskim vojnicima“, zaključio je Mikić.

Komentari: 2

Boban Bg

20. 03. 2017 - 13:52

I to je olakšanje! Zamisli da je zdravstveni sistem kao opozicija? Katastrofa!!!
bitanga

20. 03. 2017 - 14:09

Izlazite samostalno na sve izbore, da pokazete koliko ste jaki i koliko vas ima, nemojte se kriti iza ostalih partija i neko ludilo glumiti... cenzus tesko prelazite, a ne da drzite predavanje nekome...zato se vratite pokrite po glavi i cutite
Novi komentar