Četiri filma Marlona Branda u DODEST-u

Ciklus „Filmski asovi - Marlon Brando“ posvećen ovom velikanu sedme umjetnosti počeće večeras projekcijom filma „Na dokovima Njujorka“ u sali DODEST podgoričkog KIC-a „Budo Tomović“ od 20 časova, a ulaz je besplatan.
Objavljeno: 20. 03. 2017 - 12:47 Promjenite veličinu teksta: A A A

Nakon filma reditelja Elije Kazana iz 1954. godine, u naredna tri dana na programu su ostvarenja „Ružni Amerikanac“ iz 1963, „Sauonara“ iz 1957. i „Kum“ iz 1972. godine.

Marlon Brando jedan je od najboljih američkih glumaca dvadesetog vijeka. Filmsku karijeru započinje sa šesnaest godina, nakon odlaska u Njujork 1940. godine. Tumačio je širok spektar različitih uloga: od likova buntovnika preko lika američkog oficira zaljubljenog u Japanku u filmu „Sajonara“, naciste u „Mladim lavovima“, psihički rastrojenog aristokrate u „Posljednjem tangu u Parizu“ i autoritativnog šefa podzemlja u „Kumu“, do odbjeglog oficira u „Apokalipsi danas“. Sa velikom lakoćom koristio je svoj zaista veliki raspon glumačkih mogućnosti, što ga je činilo idealnim izborom za tumačenje bilo koje vrste karaktera.

Bio je dvostruki dobitnik Oskara za najboljeg glavnog glumca („Na dokovima Njujorka“, „Kum“), a nominovan je još šest puta za ovu prestižnu nagradu. Osim toga, dobitnik je dva Zlatna globusa, tri nagrade BAFTA i Kanske nagrade za najboljeg glumca. Američki filmski institut ga je proglasio za jednog od pet najvećih glumaca dvadesetog vijeka.

Komentari: 0

Novi komentar