Medenica: Zapanjeni smo prijetnjama

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica prezentujući godišnji izvještaj iznijela je kritike na rad sudova u Baru, Herceg Novom, Kotoru i Ulcinju, te izjavila kako je zapanjena prijetnjama upućenim sudijama, kao i agresivnim ponašanjem određenih političkih grupacija.
Objavljeno: 20. 03. 2017 - 13:42 Promjenite veličinu teksta: A A A

Vrhovni sud je u protekloj 2016. godini ukupno u radu imao 4.407 predmeta od kojih je do kraja godine riješeno 94,78 odsto. 

Medenica je istakla i nezadovoljstvo radom sudova u Baru, Herceg Novom, Kotoru i Ulcinju. Ona je navela primjer Bara, gdje pet sudija podiže nekvalitet suda za čak 40 odsto. 

Ipak, Medenica se posebno osvrnula na svakodnevne prijetnje upućene sudijama. 

"Upozoravam, da sudska grana vlasti u svom ostvarivanju sudijske misije mora biti lišena svih pritisaka, uz garantovanu i nesmetanu samostalnost i nezavisnost i punu zaštitu nosilaca sudske funkcije, kako pojedinaca i njihove lične sigunosti i njihovih porodica, tako i profesionalnog postupanja i integriteta sudijske funkcije. Na javnoj sceni je građanska nedisciplina, dupli aršini i neprimjereni napadi koji pokušavaju ugušiti samostalnost i nezavisnost a i ugroziti ličnu i porodičnu bezbjednost sudija čime se želi izazvati nestabilnost i dovesti u pitanje pravni poredak ove države kroz ometanje vladavine prava."

Ona je istakla da su u sudu zapanjeni prijetnjama koje im stižu u posljednje vrijeme. 

''Niz prijetnji na sudije nije procesuiran. Pozvala sam sve nadležne organe da preduzmu sve radnje zbog oportunog ponašanja bilo kog na političkoj sceni. Do sad nismo imali pritiske ali ovo sad, između ostalog i prijetnje mladih DF-a, to je nevjerovatno. Mi smo zapanjeni,'' - saopštila je Medenica.

Medenica nije htjela komentarisati institut priznavanja krivice, nakon što je Dan danas objavio da je zakonom predviđeno i da se može potpisati za pedofiliju.

Ona nije željela da komentariše ni različitu visine kazne u slučajevima predsjednika opština Plav i Bar, Orhana Šahmanovića i Žarka Pavićevića, nakon što je Šahmanović osuđen na godinu dana zatvora jer je oštetio opštinsku kasu za oko 12. 000 eura, dok je Pavićević osuđen na godinu jer je oštetio opštinsku kasu za skoro tri miliona eura, jer kako je istakla predsjednik Vrhovnog suda nikad ne komentariše sudske odluke.

Komentari: 10

neso

20. 03. 2017 - 15:06

I gradjani koji te plaćaju su zapanjeni tobom gospodjo Medenica, kao VD TUŽITELJKOM, zbog tvog nerada, pristrasnog rada. Kažite gradjanima šta je sa TELEKOMOM, LIMENKOM, PRIVATIZACIJOM EPCG ITD...
Lelle

20. 03. 2017 - 15:52

Ti ne znaš ni koju funkciju ona obavlja.. E sve nam je ovako,kao ovaj komentar... Svi neobrazovani ali daju sebi za pravo da pišu komentare,mlate po pjaci, po vozova,slava itd... Ja sam ubijedjen da u Cg nema 40% pismenog svijeta
20966

20. 03. 2017 - 15:33

Kakva ekipa???
Kikas

20. 03. 2017 - 15:34

Sve ste u pravu gospodja Medenica, ali na zalost nema nikakve reakcije države na ovakve podmukle i kukavičke napade! Sve nešto razmišljam da li je to što čekamo da uđemo u Nato ili zato što smo pod budnim okom Brisela,ili je ipak:nesposobnost,neznanje,kukavičluk državnih organa. U svakoj normalnoj državi kad se prijeti smrću Tužiocu,ili se ide pod balkon nekom Sudiji,država se nemilosrdno obračuna sa takvima, jedino u CG toga nema..
svi ce odgovarati

20. 03. 2017 - 15:53

Gospojo Ledenica kako sudite pravda ce vas sigurno stici ako ne ljudska a ono bozja .
blagos pameti

20. 03. 2017 - 16:08

Alo lepi, pa ovo nije 16 vijek ... dje ste ti i Risto ostali.. Ima bre da odgovaraju ovi nacionalisti kad tad.. Urazumice se i ova mrcna opozicija(ostatak nje), pa fino siroki konsenzus i u borbu protiv cetnickih nacionalista kao 1941!
sahmo

20. 03. 2017 - 19:09

Kako pravdu iscerase za 11 hiljada a nikoga ne stize za milione ? Druga stvar ne budi tako siguran za "cetnike" kako ih ti i drpsobvi kriminalci zovu a u stvari se radi o 40 i vise % pravoslavnog stanovnistva CG. Dosta je da vas Amerika pusti niz vodu i preko noci ce se okrenuti curak .
Brbot

20. 03. 2017 - 16:54

Bas iskreno ne znam kako bih reagovao da sam na mjestu tuzioca ili sudije kojem je ova grupacija nacionalista dosla pred vrata stana... Bas treba biti dobro suzdrzan, i ne reagovati.. Vidim nema ovih takozvanih nevladinih organizacija,partija,portala i slicnih postovaoca ljudskih prava da ovo osude, sto znaci da odobravaju.. Ok, nema reakcije ni drzave,sto je stvarno sramno! Znaci mora se covjek sam braniti,tj biti pametniji!!!
5

20. 03. 2017 - 19:53

U svakom slučaju nije u redu da se to radi i to treba pod zakonsku obradu. To je prvo i načelno. Ali, Brbote (ili Mrmote) stavi prst na čelo, razmisli i upitaj se nisu li oni nečim bili izazvani, isprovocirani i dali ih je nešto možda natjeralo da ovako odreaguju, na nepravi način? To su normalni mladi ljudi (bar tako ja mislim), koji zlo ne nose u sebi, ali osjećaju i vide z l o - o k o -s e b e !!! "....nema reakcije ni države..." A znaš li zašto nema?
zoro zagarcaninD

21. 03. 2017 - 06:55

Da institucije sistema rade svoj posao,druge bi nam tice pjevale.Ako ste nezadovoljni radom odredjenih sudova,sto ste preduzeli,plate su im fine 1500 i vise eura.Nije vasa nadleznost,ali se postavlja niz pitanja kod raznih presuda ,konkrekto za Sahmanovica,Pavicevica i Sveta,pokrase idioti milione,a presude su takve,nijesam pravnik,ali nesto skripi.Kad ce se pokrenut sudski postupak protiv njih za vracanje milionske stete i dali ce uopste ,bit postupk,ili ce ka Milos uteci u Srbiju,zastidje/. Po mom dubokom gradjanskom ubjedjenju ,treba jos mnogo toga odradit ,da bi pravda,stigla sve pocinioce nedjelaProces ce sigurno trajati jos dugo,ali ce ipak nekad i to bit dovedeno u red.
Novi komentar