Ko kontroliše vjerske škole na sjeveru? I Inspekcija se proglasila nenadležnom

Prosvjetna inspekcija je utvrdila da u Rožajama i Petnjici rade dvije vjerske škole po obrazovnom programu Rijaseta islamske zajednice Bosne i Hercegovine, ali i utvrdila da nije nadležna da kontroliše njihov rad , jer ne podliježu postupku licenciranja od strane države kao i da njihove diplome nijesu važeće u Crnoj Gori, saopšteno je Portalu Analitika iz Uprave za inspekcije poslove.
Objavljeno: 20. 03. 2017 - 13:59 Promjenite veličinu teksta: A A A
Ko kontrolise vjerske skole na sjeveru? I Inspekcija se proglasila nenadleznom

"Na osnovu tvrdnji gospodina Rifata Fejzića, reisa islamske zajednice Crne Gore da u Rožajama i Petnjici postoje dvije nelegalne srednje   vjerske škole-medrese, Prosvjetna inspekcija je utvrdila da u Rožajama radi srednja vjerska škola-medresa, da ima 21 učenicu, da ista   funkcioniše kao istureno   odjeljenje „Gazi   Isa-beg“ medrese iz Novog Pazara, a da u nastavi koriste javno važeći obrazovni program Rijaseta islamske zajednice Bosne i Hercegovine. Navedena medresa se nalazi u privatnoj kući, čije prostorije koristi i NVO Bošnjačka kulturna zajednica Rožaje, registrovana kod Ministarstva unutrašnjih poslova, kojashodno Statutu i odluci o osnivanju ima osnovan Klub „Škola kurana časnog“, u kome se organizuju kursevi stranih jezika (arapskog,  turskog, engleskog i njemačkog), kao i izučavanje uticaja kuranske misli na tradiciju i kulturu Bošnjaka Sandžaka i Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da „Škola kurana časnog“ pored Rožaja, radi i u Petnjici,u prostorijama koje su u vlasništvu Bošnjačke kulturne zajednice - Petnjica, i u tim prostorijama nije organizovana srednja vjerska škola-medresa. 

Odredbama člana 5a opšteg Zakona o obrazovanju i vaspitanju, propisano je da srednje vjerske škole koje izvode javno važeće obrazovne programe imaju status srednjih škola i  javne isprave (diplome), koje  izdaju te škole, su javno  važeće i uvažavaju se za nastavak obrazovanja, navodi se u saopštenju i dodaje da je medresa u Tuzima jedina vjerska škola koja izvodi javno važeći obrazovni program. 

"Polazeći od ustavnog načela odvojenosti vjerskih zajednica od države i njihove ravnopravnosti i slobode uvršenju vjerskih obreda i vjerskih   poslova,  vjerske škole se ne licenciraju popropisanim procedurama, u skladu sa  navedenim zakonom, kao  privatne i javne obrazovne ustanove. Na   osnovu  navedenog, konstatujemo da   Prosvjetna inspekcija nije nadležna da kontroliše rad vjerskih škola, jer iste ne podliježu postupku licenciranja od strane države, a što korespondira sa stavom Ministarstva prosvjete", kaže se u saopštenju.

I Ministarstvo prosvjete i MUP su ranije saopštile da nijesu nazležne za pitanje vjerskih škola na sjeveru Crne Gore i medije uputili na Upravu za inspekcijski nadzor u okviru koga funkcioniše Prosvjetna inspekcija.

Komentari: 0

Novi komentar