Knežević pisao Stankoviću: Traži izuzeće Katnića i Čađenovića

Milan Knežević, jedan od lidera Demokratskog fronta, zatražio je danas od vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića da “otkloni nezakonito postupanje” specijalnih tužilaca Milivoja Katnića i Saše Čadenovića u postupku koji se protiv njega vodi u aferi “državni udar”.
Objavljeno: 20. 03. 2017 - 14:12 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako je saopštio Knežević, u pritužbi je nabrojao navodne nezakonitosti na njegovu štetu, a nije jasno da li će dobrovoljno učestvovati u daljem postupku dok se njegova pritužba ne riješi.

Knežević piše da je 7. marta ove godine SDT donijelo naredbu o proširenju istrage protiv njega zbog stvaranja kriminalne organizacije a da je naredbu kojom započinje krivični postupak protiv njega primio 14. marta.

On je naveo da se odazvao pozivu tužioca u montiranom političkom procesu, bez obzira što je prethodno na saslušanjima kao osumnjičeni 20. februara i 3. marta specijalnom tužiocu saopštio da nema nikakve veze sa licima koja se pominju u toj istrazi i radnjama za koje se tereti”.

Knežević je 15. marta podnio zahtjev za uvid u spise predmeta radi upoznavanja sa dokazima i pripreme odbrane.

''Istog dana pozvao me je u svoju kancelariju Specijalni tužilac Saša Čađenović i rekao mi da nemam pravo na uvid u sve spise predmeta, već da ću dobiti samo kopiju spisa dokaza koji se odnose na mene. Pri tome je u službenoj zabilješci od 15. 3. 2017. neistinito konstatovao da mi je omogućen uvid u spise predmeta, piše u pritužbi.

Knežević je u pritužbi Stankoviću napisao da je ''nakon pregleda fotokopija utvrdio da nijedan dokument ne predstavlja bilo kakav dokaz koji bi ukazivao na osnovanu sumnju da sam izvršio krivično djelo za koje se teretim u naredbi o proširenju istrage.''

Zbog toga se Knežević, kako saopštava, 16. marta pismeno obratio SDT i tražio da mu se omogući uvid u spise predmeta i da ga obavijeste da li u spisima postoji bilo koji dokaz koji se odnosi na njega, ali ''da ga specijalni tužilac potpuno ignoriše.''

''U tom slučaju, svako moje pozivanje da prisustvujem istražnim radnjama koje tužilac sprovodi obesmišljeno je i predstavlja fingiranje poštovanja prava na odbranu od strane tužioca. Za danas je u specijalnom tužilaštvu ponovo zakazano saslušanje svjedoka saradnika Aleksandra Sinđelića.''

''S obzirom na to da je i prije ovoga GST u javnosti iznosio optužbe protiv mene, to ovakvo njegovo nezakonito ponašanje, kojim mi se uskraćuje osnovno pravo na odbranu, navodi na razuman zaključak da tužilac zloupotrebljava svoj položaj i ovlašćenja s namjerom da mi nanese štetu i time me onemogući da se branim od lažnih optužbi. Ovaj krivični postupak se ne vodi pravično, kako je to propisano u članu i ZKP-a. Tokom mog prvog saslušanja u svojstvu osumnjičenog, tužilac Katnić me samo obavijestio o tome zašta se teretim, bez navođenja bilo kakvih dokaza iz kojih proizilazi sumnja da sam učinio krivično djelo. Takođe, suprotno članu 275 stav 3 ZKP-a, naredba za proširenje istrage protiv mene, koju je potpisao tužilac Katnić, ne sadrži navode o bilo kojem dokazu iz kojeg bi proizilazila osnovana sumnja da sam učinio djelo za koje se teretim. Sve to ukazuje na paušalno optuživanje i proizvoljno vođenje krivičnog postupka protiv mene, a što bi predstavljalo zloupotrebu tužilačke funkcije'' napisao je Knežević.

U dokumentu,  piše i da je Knežević, iz dokumenata koje je dobio, upoznat da se u presudi Mirku Velimiroviću od 7. 12. 2016. navodi da je postao član kriminalne organizacije koja je početkom oktobra 2016. formirana na teritoriji Srbije i Crne Gore, dok se u naredbi od 5. 11. 2016. o izmjeni i proširenju naredbe za istragu navodi da su ruski državljani krajem septembra 2016. stvorili kriminalnu organizaciju na teritoriji Crne Gore, Srbije i Rusije.

''Apsurdna je optužba iz moje naredbe o proširenju istrage od 7.3.2017. , gdje se teretim da sam početkom 2016. postao član kriminalne organizacije koja je stvorena tek krajem septembra ili početkom oktobra 2016. Postavlja se pitanje zbog čega tužilac u svom zahtjevu Skupštini od 10. 2. 2017. , kojim traži da se protiv njega odobri krivično gonjenje, navodi 'da je kriminalna organizacija osnovana tokom 2016.' Na mom saslušanju kao osumnjičenog dana 20. 2. 2017. , kao i u naredbi za proširenje istrage od 7. 3. 2017. , uopšte se ne navodi vrijeme kad je stvorena kriminalna organizacija, piše u dokumentu. Sva ova ‘lutanja’ ukazuju da tužilac, iz njemu znanih motiva, na svaki način pokušava da me procesuira kao navodnog člana kriminalne organizacije'', napisao je Knežević.

Stankoviću je ukazao i da se naredbama za proširenje istrage od 5.11.2016. i 7. 2. 2017. i na njegovom saslušanju u svojstvu osumnjičenog 2017. kao organizator kriminalne organizacije pominje Eduard Širokov, dok se u naredbi od 7.3.2017. , kojom se proširuje istraga i na njega, kao organizator kriminalne organizacije navodi drugo lice Eduard Shishmakov.

Postavlja se pitanje kako ovakve stvari prolaze i pred Višim sudom u Podgorici, ali to sada nije predmet ove pritužbe, napisao je Knežević.

''Sve što sam naveo osnovano ukazuje na nekakav ličan odnos tužilaca prema meni suprotan obavezi tužilaca za nepristrasno postupanje, kao i na proizvoljno vođenje krivičnog postupka u mom slučaju, što svakako predstavlja kršenje osnovnih ljudskih prava zaštićenih odredbama ZKP, Ustava Crne Gore i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima''-kazao je knežević.

Stankoviću je napisao da je on odgovoran za vršenje poslova tužilaštva i dužan da preduzima mjere i radnje za efikasno i zakonito vršenje tih poslova, da može dati obavezna uputstva za rad i da može neposredno vršiti sva ovlašćenja i preduzimati sve radnje za koje je zakonom ovlašćen rukovodilac Specijalnog državnog tužilaštva i da od njega zahtijeva da preduzme mjere i radnje kojim će otkloniti nezakonito postupanje tužilaca Čađenovića i Katnića.

Sugerisao mu je da, shodno zakonu, pritužbu proslijedi i Tužilačkom savjetu i Komisiji za etički kodeks državnih tužilaca radi pokretanja procedura iz njihovih nadležnosti i zatražio da se po njegovoj pritužbi hitno postupi. Šta je sa prijavom protiv Škrelje i Brajovića?

Knežević je u pritužbi Stankoviću napisao da je glavni specijalni tužilac nadležan i za rad po njegovoj krivičnoj prijavi od 17.2.2017., koju je podnio protiv Ljujida Škrelje i Ivana Brajovića zbog, kako je naveo u pritužbi, donošenja nelegalne pravno nevaljane odluke kojom mu se ukida imunitet kao poslaniku.

''Tužioci su obaviješteni da sam podnio i ustavnu žalbu protiv te nelegalne odluke. Tužioci sigurno znaju da bi utvrđivanje nezakonitosti odluke o odobrenju krivičnog gonjenja poslanika dovelo i do poništenja svih radnji u krivičnom postupku koji se vodi protiv mene. Nesporno se radi o veoma bitnim pitanjima i za ovaj krivični postupak, ali specijalni tužilac o tome ćuti već više od mjesec, iako se provjera osnovanosti navoda te prijave rješava samo saslušanjem prijavljenih lica i uvidom u četiri dokumenta i Poslovnik Skupštine Crne Gore. Imajući u vidu reakcije tužilaštva kada sam ja u pitanju, koje se preduzimaju i roku od nekoliko sati, onda to sve ukazuje da tužilaštvo ne postupa jednako u svim slučajevima''- zaključeno je u tužbi.

Komentari: 11

... u gaće

20. 03. 2017 - 14:23

Ovaj "heroj" što prijćaše "da jesvemu naredan i nek mu dođu.." , pokaza samo kukavičluk i da je "uneređen" od straha. Da je čist otišao bi da se suoči sa svjedokom, ali mu se gaće tresu. Što će biti kasnije kada mu iznesu dokaze. Moraće mu postavljati pelene.
novljanin

20. 03. 2017 - 14:46

Dolijao si Pipune nema ti spasa,junačino
neso

20. 03. 2017 - 15:07

Gospodine Kneževiću, nemaš što pisati sve je zarobljno.
.

20. 03. 2017 - 20:43

Gospoda ste i ti i on :)
[email protected]

20. 03. 2017 - 15:16

Na tvoju veliku žalost; za tebe je nadležan sud u Crnoj Gori. Rusi te samo plaćaju...........
CRNOGORSKI 007

20. 03. 2017 - 15:54

KUPUJE VRIJEME,TIME ISMEJAVA DRZAVU CG,JER JE NESPOSOBNA,A NJIHOVE AKCIJE SE PONOVO OSMISLJAVAJU,PODRSKA MAJKAMA,PALJENJA AUTA,PRETNJE CELNICIMA INSTITUCIJA,BLOKIRAJU MOSTOVE,A PLASIM SE DA CE ISCENIRATI NEKE PODMUKLE DOGADJAJE KAKO BI PRIKAZALI DA SU IM ZIVOTI U OPASNOSTI I DA U CG VLADA ZLIKOVACKI REZIM .ZABORAVILI SMO DA SU SE ZALILI DA JE SRPSKA MANJINA U CG UGROZENA,NIJE TO BESMISLENO.DEFINITIVNO STANKOVIC JE KORUMPIRAN,TREBA GA SKLONITI ,UPROTIVNOM UGROZICE U DATOM MOMENTU ZAVRSETAK ISTRAZNOG POSTUPKA.
jedinstvena zemlja

20. 03. 2017 - 15:59

Nisam cuo za ovaj slucaj da se optuzeni obraca Vrhovnom drzavnom tuziocu I bira istrazni tim !!! Ne bi se zacudio da mu udovolje.
CRNOGORSKI 007

20. 03. 2017 - 16:05

PA I STANKOVIC SE NIJE CUO ,OSIM NA DAN SKIDANJA IMUNITETA,I OVO NIJE BESMISLENO STO SE PONOVO OBRACA STANKOVICU.
dali

20. 03. 2017 - 16:16

ineresantno je da do sada ni vasa redakcija nema jedan dokaz da je ovaj kako kazete pipun bio clan teroristicke grupe, jer bi ga vi iznjeli a ko bi bolje znao od vas jer imate sve iz tuzilastva iz prve ruke i nije glup kao sto mislite Knezevic a drugo, ima ljude koji o njemu vode racuna ,pa normalno ga nece pustiti da on prica a i sto bi kad postoji advokat koji je za to placen.Pa stvarno, ako trazi nesto sto po pravu ima ,sto mu ne udovolje jer i ja bih kao dostina u CG voljeli da znaju jeli stvarno kriv ili ne .Ako je samo kriv sto je clan DF onda je kraj svih prica.
FreeMontenegro

20. 03. 2017 - 17:26

Redakcija samo prenosi sta se desava dok tuzilac je taj koji ima dokaze...uvijek mijesas babe i zabe...presaberi se malo prije negoli krenes na ovaj portal.
SLOBODNA CRNA GORA

20. 03. 2017 - 16:41

PA DO JUCE NIJE PRIZNAVAO CG,PLJUVAO JE PO NJOJ,TVRDIO DA JE DRZAVNI UDAR IZMISLEN,PA ZASTO ONDA TRAZI NEKU PRAVDU OD ISTE TE DRZAVE,AKO SI CIST I IMAS MUD. ,ONDA NE PRIZNAJEM DO KRAJA ,NI DRZAVU NI SUD.NO MUD. SU MU KAO U PAUKA,PRIHVATI CE ON SVEDOKA SARADNIKA I OPTUZICE MANDICA ,A ONAJ JE KAO KNEZEVIC ,PRIHVATICE SARADNIKA I OPTUZICE RUSE I SRBE.
Novi komentar