Amerikanci uskoro neće moći bez vize u Evropu?

Evropski parlament donio je rezoluciju kojom se Evropskoj uniji savjetuje uvođenje obaveznih viza za građane SAD koji odluče da posjete njene članice.
Objavljeno: 20. 03. 2017 - 14:50 Promjenite veličinu teksta: A A A

Donošenje ove odluke podstakla je činjenica da pet članica EU – Bugarska, Hrvatska, Kipar, Poljska i Rumunija ne uživa bezvizni režim kao ostale zemlje EU. 

Rezolucija je donijeta prošle nedjelje jer SAD ni nakon dvije godine nisu uspjele da riješe ovaj problem, piše Lounli planet. 

Ukoliko se uvedu, restrikcije će važiti najmanje 12 mjeseci. 

Iako rezolucija nije obavezujuća, EU na ovaj način jasno želi da izvrši politički pritisak na SAD da dobro razmotre svoju poziciju i usvoje jednaka pravila za sve zemlje Evropske unije. 

Slične mjere preduzete su 2014. godine protiv Australije, Brineja i Japana, koji su postigli dogovor sa Evropskom komisijom, a dogovor sa Kanadom trebalo bi da uslijedi kasnije ove godine.

Komentari: 1

Pyer

20. 03. 2017 - 16:27

I trebaim uvesti najstroze vize.Kakose oni samo na nas izivljavaju kad dodjemo tamo toje jedan uzas.To dobro znaju pomorci i ljudi koji putuju tamo.Recimo momku iz Hrvatske kojaje u Nato i EU i ima urednu pomorsku vizu zabrane izlazak vani za svo vrijeme koje Brod boravi i Americke luke.
Novi komentar